Mától reformkaját esznek a gyerekek!

Mától hatályba lép a "menzarendelet", az eddigi megszokott menzaételek eltűnnek az óvodai, iskolai asztalokról. Elvileg.

Többszöri határidő módosítást követően mától hatályba lépnek a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló, 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet, az ún. "menzarendelet" rendelkezései. A rendelet célja, hogy a közétkeztetésben (pl. óvodák, iskolák, kórházak) résztvevők asztalára kiegyensúlyozott, a korosztálynak megfelelő energia- és tápanyagtartalmú, változatos alapanyagokból, korszerű ételkészítési technológiával készült ételek kerüljenek.

A rendelet főbb pillérei

A közétkeztetést végző köteles (többek között):

  • a korosztálynak megfelelő energia- és tápanyagtartalmú, táplálkozás-élettanilag kiegyensúlyozott étkezéseket biztosítani (ebbe most részletesen nem mennék bele, de a lényeg, hogy az egyes korosztályoknak (pl. bölcsődés, óvodás, 7-10, 11-14 éves stb. eltérőek az energiaigénye és a fehérje/zsír/szénhidrát-arány is meghatározott),
  • feltüntetni az étlapon az energia-, tápanyag-, cukor-, sótartalmat és az allergéneket,
  • meghatározott mennyiségű gyümölcsöt, zöldséget biztosítani naponta,
  • meghatározott mennyiségű teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszert biztosítani,
  • a rendeletben meghatározottak szerint a hozzáadott cukortartalmat csökkenteni,
  • a rendeletben meghatározottak szerint a hozzáadott sótartalmat csökkenteni,
  • a rendeletben meghatározottak szerint a zsírtartalmat csökkenteni,
  • alacsony zsírtartalmú húsokat, húsipari termékeket felhasználni,
  • alternatív gabonákat felhasználni,
  • korszerű ételkészítési (~zsírszegény) eljárásokat és változatos alapanyagokat felhasználni.

Olvastad már?

7 tévhit a kenyérfogyasztásról

22-es csapdája

Megmondom őszintén, a fentiek nekem nagyon jól hangzanak. De persze azért nem ilyen egyszerű ez. A helyzet egy 22-es csapdája: hiába készítik el változatos, korszerű alapanyagokból az ételeket, ha adott esetben a gyerekek azt nem fogyasztják el, mert nem ismerik, nem szokták meg az ízeket és a jól összeállított étel nagy része a kukában landol. Hiába adnak újdonságokat, ha a gyerek otthon ugyanúgy a megszokott kosztot kapja, és ez alatt nem a nagymama főztjét értem, mert az a jobbik eset, hanem a félkész, kész, egyenízű "műanyag" ételeket.

Ne várjuk el, hogy a változás egyik napról a másikra végbemegy, hogy a gyerekek azonnal ész nélkül enni fogják a hajdina-köretet. Türelem kell, próbálkozás, megfelelő ételkészítés (azaz a szakácsoknak is hozzá kell nőniük a feladathoz), tájékoztatás a szülők és a pedagógusok felé, hogy ők se értetlenül nézzék a tányéron heverő ételeket.

Válogatós gyerekek pedig mindig is voltak és mindig is lesznek. De ez jellemzően nem a közétkeztető hibája.

Én mindenesetre drukkolok az ideának, remélem a kivitelezés is megfelelő lesz. Ha van óvodás, iskolás korú gyereketek, írjátok meg a tapasztalataitokat! Én is kíváncsi vagyok a saját gyerekeim menüjére és véleményére!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ez az italkülönlegesség gyógyítja a testet: a Lidlben is megtalálod

Pár évvel ezelőtt már mi is felfigyeltünk a kombuchára, ami egyfajta gasztroőrületként jelent meg. Az utóbbi időben ismét feltörekvőben van ez a csodaital, mert számos jótékony hatása van a testre, ráadásul ízélménynek sem utolsó. A Lidlben most igen jó áron juthatunk hozzá, ha elég gyorsak vagyunk.

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...