Többszöri határidő módosítást követően mától hatályba lépnek a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló, 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet, az ún. "menzarendelet" rendelkezései. A rendelet célja, hogy a közétkeztetésben (pl. óvodák, iskolák, kórházak) résztvevők asztalára kiegyensúlyozott, a korosztálynak megfelelő energia- és tápanyagtartalmú, változatos alapanyagokból, korszerű ételkészítési technológiával készült ételek kerüljenek.
A rendelet főbb pillérei
A közétkeztetést végző köteles (többek között):
- a korosztálynak megfelelő energia- és tápanyagtartalmú, táplálkozás-élettanilag kiegyensúlyozott étkezéseket biztosítani (ebbe most részletesen nem mennék bele, de a lényeg, hogy az egyes korosztályoknak (pl. bölcsődés, óvodás, 7-10, 11-14 éves stb. eltérőek az energiaigénye és a fehérje/zsír/szénhidrát-arány is meghatározott),
- feltüntetni az étlapon az energia-, tápanyag-, cukor-, sótartalmat és az allergéneket,
- meghatározott mennyiségű gyümölcsöt, zöldséget biztosítani naponta,
- meghatározott mennyiségű teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszert biztosítani,
- a rendeletben meghatározottak szerint a hozzáadott cukortartalmat csökkenteni,
- a rendeletben meghatározottak szerint a hozzáadott sótartalmat csökkenteni,
- a rendeletben meghatározottak szerint a zsírtartalmat csökkenteni,
- alacsony zsírtartalmú húsokat, húsipari termékeket felhasználni,
- alternatív gabonákat felhasználni,
- korszerű ételkészítési (~zsírszegény) eljárásokat és változatos alapanyagokat felhasználni.
Olvastad már?
7 tévhit a kenyérfogyasztásról
22-es csapdája
Megmondom őszintén, a fentiek nekem nagyon jól hangzanak. De persze azért nem ilyen egyszerű ez. A helyzet egy 22-es csapdája: hiába készítik el változatos, korszerű alapanyagokból az ételeket, ha adott esetben a gyerekek azt nem fogyasztják el, mert nem ismerik, nem szokták meg az ízeket és a jól összeállított étel nagy része a kukában landol. Hiába adnak újdonságokat, ha a gyerek otthon ugyanúgy a megszokott kosztot kapja, és ez alatt nem a nagymama főztjét értem, mert az a jobbik eset, hanem a félkész, kész, egyenízű "műanyag" ételeket.
Ne várjuk el, hogy a változás egyik napról a másikra végbemegy, hogy a gyerekek azonnal ész nélkül enni fogják a hajdina-köretet. Türelem kell, próbálkozás, megfelelő ételkészítés (azaz a szakácsoknak is hozzá kell nőniük a feladathoz), tájékoztatás a szülők és a pedagógusok felé, hogy ők se értetlenül nézzék a tányéron heverő ételeket.
Válogatós gyerekek pedig mindig is voltak és mindig is lesznek. De ez jellemzően nem a közétkeztető hibája.
Én mindenesetre drukkolok az ideának, remélem a kivitelezés is megfelelő lesz. Ha van óvodás, iskolás korú gyereketek, írjátok meg a tapasztalataitokat! Én is kíváncsi vagyok a saját gyerekeim menüjére és véleményére!