Másodszor is macaron

A NoSalty támogatásával megrendezett II. Macaron Napon ráleltünk az élet sójára. Boros Regina jóvoltából a szakma legjobbjai ismét egy mennyei, színes cukorfelhőbe burkoltak minket.

New York és Párizs után, hazánkban 2013. március 20-án másodszorra merülhettünk el a macaron életérzésben 15 órai kezdettel, az Erzsébet téri Akvárium Klubban. A versenyben részt vevő cukrászdák francia kedvenceinkkel megtöltött díszes standjaik már javában álltak, amikor az OKEGO szervező ügynökség kreatív igazgatója, Geszti Péter, és a Macaron Nap főszervezője, Boros Regina, megnyitotta a várva várt II. Macaron Napot. Ezután a Magyar-Francia Kereskedelmi és Iparkamara ünnepélyes köszöntője következett. És elérkezett a begyűjtés ideje, amikor a zsűritagok asztalára kerültek a versenyre nevezett macaronok.

Kókuszkrémmel töltött macaron

Mint sok más különlegességről, a macaronokról is csak pár hónapja hallottam először. Eleinte nem is izgattak különösebben (főleg, amikor egy receptben megláttam, hogy a fehérjéket ...

Feketeerdő macaron

Ezt a receptet a Nosalty Haas receptversenyére készítettem. Épp macaron készítésre készültem, mikor olvastam a felhívást, innen jött az ötlet, legyen feketeerdő ízű is. Így hát a ...

Szilvásgombóc macaron

Szilva szezonban mi mást lehetne készíteni tonnaszámra, mint szilvásgombócot? Mondjuk macaront! Ugyanezzel az ízvilággal:) Ez a recept a Kifőztük magazin októberi számába készült.

Meyer citromos macaron

Életem első macaronjai. És tökéletesek lettek!:) Mindezt otthon aprítógéppel, darált mandulával és habzsák nélkül. Itt a bizonyíték, hogy nem kell tőle félni! :) A meyer citromot ...

Citromos macaron

A macaronokkal most már végezetesen, örök szerelembe estem. Mindig próbálok szebbet, és jobbat, és finomabbat készíteni. Ez már mánia.:)

Geszti Péterrel beszélgettünk a Macaron Napon >>

Fél hat magasságában járt az idő, amikor az egész estére jellemző, remek hangulatban zajló érdekes színpadi beszélgetéseket Gianni Anoni mesterszakács indította, és feltárta a közkedvelt édes apróság eredetét. A tökéletes, precíz szervezésnek, valamint a bámulatos látványnak köszönhetően a Macaron Nap minden percét igazi élményként raktározhatták el magukban az esemény résztvevői.

{ GALÉRIA = title:A%20II.%20Macaron%20Napon%20j%C3%A1rtunk, 1,2,3,4,5,6,8,7 }

Tavaly és most – Mi változott azóta?

Boros Regina elmondása szerint, a 2012 márciusában elsőként megrendezett Macaron Nappal az volt a fő célja, hogy megismertesse a gasztronómia iránt érdeklődőkkel ezt a fantasztikus, ezernyi színben és ízben elénk táruló francia különlegességet, idén pedig az újabb izgalmakkal teli, érdekes programoknak az Akvárium Klub nyújtott otthont. Amit a tavalyi rendezvényhez képest az egyik legfontosabb pluszként emelhetünk ki a sok közül, az az, hogy a cukrászdáknak jótékony célra kellett fordítaniuk a macaronból befolyt bevételük egy részét, és ezt a NoSalty csapata is szívügyének érezte, ezért nem volt kérdés, hogy támogassa a magas szintű esemény létrejöttét. Az édességeken kívül, ezúttal találkozhattunk ékszert, ruhát, kozmetikai kiegészítőket felvonultató standokkal is. A helyszínen a nagyszerű francia hangulathoz egy remek DJ-csapat kellemes zenei csomagja is hozzájárult.

Macaronban a lényeg

A II. Macaron Napon Boros Regina bebizonyította, hogy igen is van helye nálunk a macaronnak, mert egyre inkább az a hír járja szakmai berkekben erről a zseniális desszertcsodáról, hogy magyarországi bemutatkozása óta inkább díszes divatelemként, és nem pedig egy komoly édességként tekinthetünk rá, ha a tányérunkon látjuk. Lehet, hogy erről az apró, kívülről inkább „úri” csemegének látszó finomságról mostanában több negatív, mint pozitív véleményt hallunk, de akkor is a gasztronómia része, és a maga varázsával, titkaival mégis megmozgatja a cukrászmesterek fantáziáját, az önjelölt gourmand-okról nem is beszélve. Éppen ezért nagyon fontos volt egy olyan színvonalas, kiváló zsűritagok véleményét közvetítő rendezvényt kivitelezni, amely teljes egészében a macaron lényegére fókuszált.

Még több nagyszerű macaronreceptért kattints ide >>

Nem lehet megunni

Tavalyi macaron-ízkavalkádunk után az idei Macaron Napon számos stand csodás kínálatát végigjárva és kóstolva azt mondhatjuk, hogy a sós apró finomságoktól kezdve a bonbon macaronig, a sós és édes ízek kiváló párosításával készült különleges macaroncsodákig, mindent megtalálhattunk.

Zsűritagok:Mautner Zsófia (Chili & Vanilia blog)Harmath Csaba, gasztronómiai tanácsadóLaurent Vaandenameele, executive chef (Le Bourbon Restaurant)Raj Ráhel (Torta.hu)

Az ördög a részletekben rejlik, ezért a macaront igen könnyű elrontani!

A Macaron Napra kilátogatókkal beszélgetve, sokan elmondták, hogy bizony otthon lelkesen kísérleteznek a macaron elkészítésével, és kitartó, kreatív munkájuknak köszönhetően kisebb-nagyobb sikereket könyvelhetnek el maguknak. Mautner Zsófia szerint idén sokkal kevesebb volt a rossz textúrájú, száraz macaron, és nagy fejlődés tapasztalható a tavalyi verseny óta.

Feszült pillanatok, eredmény a zsűri kezében

19:30 perc, izgalmas eredményhirdetés a színpadon. Az eredmények mind a zsűritagokat, mind pedig a közönséget is nagyon meglepték, hiszen a győztes cukrászdák között sok olyan cukrászműhely szerepel, amelyek elsősorban nem a macaron készítésére helyezik a hangsúlyt.

A 2013-as Macaron Nap legjobbjai:

Szabadon választott ízkategória:

Kávés ízkategória:

A II. Macaron Nap további érdekességeit itt találod >>

A rovat további cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...