A NoSalty támogatásával megrendezett II. Macaron Napon ráleltünk az élet sójára. Boros Regina jóvoltából a szakma legjobbjai ismét egy mennyei, színes cukorfelhőbe burkoltak minket.
New York és Párizs után, hazánkban 2013. március 20-án másodszorra merülhettünk el a macaron életérzésben 15 órai kezdettel, az Erzsébet téri Akvárium Klubban. A versenyben részt vevő cukrászdák francia kedvenceinkkel megtöltött díszes standjaik már javában álltak, amikor az OKEGO szervező ügynökség kreatív igazgatója, Geszti Péter, és a Macaron Nap főszervezője, Boros Regina, megnyitotta a várva várt II. Macaron Napot. Ezután a Magyar-Francia Kereskedelmi és Iparkamara ünnepélyes köszöntője következett. És elérkezett a begyűjtés ideje, amikor a zsűritagok asztalára kerültek a versenyre nevezett macaronok.
Geszti Péterrel beszélgettünk a Macaron Napon >>
Fél hat magasságában járt az idő, amikor az egész estére jellemző, remek hangulatban zajló érdekes színpadi beszélgetéseket Gianni Anoni mesterszakács indította, és feltárta a közkedvelt édes apróság eredetét. A tökéletes, precíz szervezésnek, valamint a bámulatos látványnak köszönhetően a Macaron Nap minden percét igazi élményként raktározhatták el magukban az esemény résztvevői.
{ GALÉRIA = title:A%20II.%20Macaron%20Napon%20j%C3%A1rtunk, 1,2,3,4,5,6,8,7 }
Tavaly és most – Mi változott azóta?
Boros Regina elmondása szerint, a 2012 márciusában elsőként megrendezett Macaron Nappal az volt a fő célja, hogy megismertesse a gasztronómia iránt érdeklődőkkel ezt a fantasztikus, ezernyi színben és ízben elénk táruló francia különlegességet, idén pedig az újabb izgalmakkal teli, érdekes programoknak az Akvárium Klub nyújtott otthont. Amit a tavalyi rendezvényhez képest az egyik legfontosabb pluszként emelhetünk ki a sok közül, az az, hogy a cukrászdáknak jótékony célra kellett fordítaniuk a macaronból befolyt bevételük egy részét, és ezt a NoSalty csapata is szívügyének érezte, ezért nem volt kérdés, hogy támogassa a magas szintű esemény létrejöttét. Az édességeken kívül, ezúttal találkozhattunk ékszert, ruhát, kozmetikai kiegészítőket felvonultató standokkal is. A helyszínen a nagyszerű francia hangulathoz egy remek DJ-csapat kellemes zenei csomagja is hozzájárult.
Macaronban a lényeg
A II. Macaron Napon Boros Regina bebizonyította, hogy igen is van helye nálunk a macaronnak, mert egyre inkább az a hír járja szakmai berkekben erről a zseniális desszertcsodáról, hogy magyarországi bemutatkozása óta inkább díszes divatelemként, és nem pedig egy komoly édességként tekinthetünk rá, ha a tányérunkon látjuk. Lehet, hogy erről az apró, kívülről inkább „úri” csemegének látszó finomságról mostanában több negatív, mint pozitív véleményt hallunk, de akkor is a gasztronómia része, és a maga varázsával, titkaival mégis megmozgatja a cukrászmesterek fantáziáját, az önjelölt gourmand-okról nem is beszélve. Éppen ezért nagyon fontos volt egy olyan színvonalas, kiváló zsűritagok véleményét közvetítő rendezvényt kivitelezni, amely teljes egészében a macaron lényegére fókuszált.
Még több nagyszerű macaronreceptért kattints ide >>
Nem lehet megunni
Tavalyi macaron-ízkavalkádunk után az idei Macaron Napon számos stand csodás kínálatát végigjárva és kóstolva azt mondhatjuk, hogy a sós apró finomságoktól kezdve a bonbon macaronig, a sós és édes ízek kiváló párosításával készült különleges macaroncsodákig, mindent megtalálhattunk.
Zsűritagok:Mautner Zsófia (Chili & Vanilia blog)Harmath Csaba, gasztronómiai tanácsadóLaurent Vaandenameele, executive chef (Le Bourbon Restaurant)Raj Ráhel (Torta.hu)
Az ördög a részletekben rejlik, ezért a macaront igen könnyű elrontani!
A Macaron Napra kilátogatókkal beszélgetve, sokan elmondták, hogy bizony otthon lelkesen kísérleteznek a macaron elkészítésével, és kitartó, kreatív munkájuknak köszönhetően kisebb-nagyobb sikereket könyvelhetnek el maguknak. Mautner Zsófia szerint idén sokkal kevesebb volt a rossz textúrájú, száraz macaron, és nagy fejlődés tapasztalható a tavalyi verseny óta.
Feszült pillanatok, eredmény a zsűri kezében
19:30 perc, izgalmas eredményhirdetés a színpadon. Az eredmények mind a zsűritagokat, mind pedig a közönséget is nagyon meglepték, hiszen a győztes cukrászdák között sok olyan cukrászműhely szerepel, amelyek elsősorban nem a macaron készítésére helyezik a hangsúlyt.
A 2013-as Macaron Nap legjobbjai:
Szabadon választott ízkategória:
Kávés ízkategória: