18 mascarponét tesztelt a Nébih: megvan az első három helyezett

A Szupermenta termékteszten ezúttal 18 mascarponét vizsgáltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. Élelmiszerbiztonsági és -minőségi szempontból egyik termékkel sem akadt gond, négy mascarpone esetében azonban előfordultak jelölési hibák.

18 friss és krémes mascarponét tesztelt a Szupermenta. Származást tekintve nyolc külföldön gyártott – hat olasz, két osztrák – és tíz hazai előállítású terméket vettek nagyító alá az analitikus szakemberek. A vizsgált termékek zsírtartalma a laboratóriumi eredmények alapján 21,6-50,2 % között mozgott.

A Nébih laboratóriumaiban a szakemberek ez alkalommal is elvégezték az élelmiszerbiztonsági és -minőségi vizsgálatokat, többek között ellenőrizték a hamisítás előfordulását, továbbá a tartósítószer-, a laktóztartalom és a mikrobiológiai vizsgálatokra is sor került. E szempontok mentén mindent rendben találtak a hozzáértők.

18 mascarpone „versengett” a Szupermenta teszten

Szempontok

A hatósági felügyelők a helyes jelölés ellenőrzése céljából megvizsgálták a termékek csomagolásán a zsírra, a telített zsírsavakra és a szárazanyagban lévő zsírtartalomra vonatkozó jelöléseket, de a fehérjetartalom, a GMO mentességre utaló felirat és az allergének jelölésének ellenőrzése sem maradhatott el. Munkatársaink ezek vonatkozásában is mindent rendben találtak.

Négy termék esetében azonban akadtak egyéb jelölési hibák, a tápértékjelöléssel, a nem megfelelően jelölt összetevőkkel és a mennyiség jelölésével kapcsolatban egyaránt. A hibák miatt az érintett mascarponék forgalmazói ellen hatósági eljárás indult; a hatósági felügyelők élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabnak ki, amelynek várható összege együttesen mintegy 150.000 forint.

Mascarponés epertorta

Volt nálunk egy "kis" családi összejövetel. Én voltam a desszertfelelős. Mivel 3 tortát kellett csinálnom ( az egyéb sütik mellé) próbáltam valami gyors megoldást kitalálni. Ez lett ...

Tiramisu 5. - az "igazi"

Ezt a receptet egy kedves mesterszakács barátomtól tanultam, aki meg Olaszországban tanulta. Sőt, a Szardínián élő barátnőmmel is konzultáltam, és ők is így készítik, annyi ...

Legjobb termékek

Az elméleti vizsgálódást követően végül elérkeztünk a Szupermenta terméktesztek egyik legnépszerűbb mozzanatához: a kedveltségi vizsgálaton ezúttal is szakértő és laikus kóstolók pontozták a termékeket.

Értékelésük alapján:

1.) a dobogó legfelső fokára a Galbani Mascarpone érlelés nélkül készült, zsírdús, friss sajtja állhatott

2.) a második helyen a Milfina Mascarpone tejszínes, zsírdús, friss krémsajtja végzett

3.) a harmadik helyet a Kisteleki Mascarpone krém utóhőkezelt cukrászati és gasztronómiai készítménye érdemelte ki

További információk, érdekességek és a részletes vizsgálati eredmények elérhetők a Nébih Szupermenta termékteszt oldalán, ITT.

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...