Mártsd be magad a jóba!

Lasagne Al Forno - lassan, de biztosan

A történet ott kezdődik, ahol a főzés, egészen az alapoknál. A mártások szinte minden konyha alapkészítményei, kiegészítik az ételeket – húsokat, halakat, köreteket –, s ugyanakkor „öltöztetik” is őket.

A szósz kifejezésünk francia eredetű (sauce, jelentése sós), mint oly sok gasztronómiai szavunk. A „királyok szakácsa”, Marie-Antoine Carême kalauzoljon el első utunkra a hideg, meleg szószok világában. Ő állította fel ugyanis először azt a négy alapszószt (barna és fehér mártások körében), amely ma hellyel-közzel megtalálható több nemzeti konyhában is.

Besameles töltött tök

Besamel mártás

A rántással, azaz vaj és liszt keverékéből készülő mártások egyik legismertebbje a besamel, amely tej hozzáadásával éri el sűrű, krémes jellegét. Louis de Béchameil márki XIV. Lajos udvarában kísérletezte ki ezt a különböző fűszerezéssel, hozzáadott anyagokkal tovább alakítható fehér mártást (tejszínes mártás, soubise mártás).

A tejmártásként is ismert besamel számos ételhez szolgál alapvető elemként az elkészítés során, és kevésbé játszik szerepet a fogás melletti szervírozásban. Csőben sült ételek, rakott tészták készítéséhez, zöldségekhez remek kiegészítő, tartalmasabbá és teljesebbé teszi az adott fogást. Mivel csak só és bors fűszerezi, ezért nem markáns, hanem segít az ízek kiemelésében.

Zöldséges csirkemell besamel mártással

Az elkészítés során érdemes magas és vastagabb falú fémedényekkel dolgozni, melyek jó társak abban, hogy ne égjen oda a mártásunk. Egy megfelelő edényben megolvasztunk 6 dkg vajat, majd hozzáadunk a 6 dkg lisztet, összekeverjük, és fehér rántást készítünk 1 perc főzés alatt. Hagyjuk nagyjából kihűlni.

Felforralunk 8 dl-1 l tejet, és folyamatosan keverve a kihűlt rántáshoz adjuk. Hogy csomómentes legyen, használhatunk kis habverőt. Ezt ismét felforraljuk, 4-5 percig forrni hagyjuk. Végül ízesítjük sóval és borssal (aki szereti, tehet hozzá kevés szerecsendiót is).

Hátszínpecsenye örmény módra

Barna mártásAz alapmártások közül kihagyhatatlan egy háziasszony számára a barna mártás készítésének ismerete, amely időigényesebb és többféle hozzávalót megkíván, mint az egyszerűbb fehér mártások. Kezdjük csak a finom husi levével, ami nélkül nem létezhet semmilyen barnaféle. Jellege függ attól, hogy milyen húsos alaplevest vagy szaftot választunk a készítés során. A csontos hús, húslé elmaradhatatlan társai a zöldségek, a paradicsompüré és a vörösbor. Fűszerként a kakukkfüvet és a babérlevelet szokás használni, így egy összetettebb, karakteresebb ízű szószt kapunk.

A rántás alapú barna mártást főként húsokhoz használjuk, a húsos alaplétől, a zöldségektől és a paradicsompürétől tartalmasabb kísérője egy-egy fogásnak.

Rengeteg szósz recept itt!

Következő cikkünkben szó lesz többek között a hollandi, valamint a paradicsommártásról.

Sörös kacsa

Volt egy kacsám, amit különleges módon szerettem volna elkészíteni. A recept Váncsa István Ezeregy recept című szakácskönyve alapján készült. A barnamártás pedig a Szakácsok ...

Marhasült vörösboros pecsenyelével

Gordon Ramsay Vasárnapi ebéd című könyvében találtam ezt a fenséges receptet. Nem a leggyorsabban elkészíthető ételek közé tartozik, főleg ha az összes köretet elkészítjük hozzá, ...

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...