6 Márton-napi libalakomát ajánlunk a fővárosban a libapho-levestől a lúdlábig

„Aki Márton-napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”, úgyhogy akár mi állunk neki a sütés-főzésnek, akár a profikra bíznánk, készüljünk a közelgő libaünnepre. Márton-napi lakomákat ajánlunk Budapesten – és nem kell aggódni, ha nem sikerült pontosan november 11-re foglalnunk, a legtöbb helyen ugyanis napokon át folyik a lakomázás.

  • Ízparádé a Mandragórában

A Kacsa utcai Mandragóra kiülős része imádnivalóan hangulatos, és bár erre legközelebb csak 2024-ben lesz lehetőségünk, a meleg színekkel, nappaliszobaszerűen kialakított beltérben is jólesik az időtöltés. Már évek óta Sipos András felel a konyháért, a tehetséges séf kézjegyét őrzik az évek alatt fine bisztró stílusúvá finomodott konyha ételei. Kiváló az ebédmenüjük és az a la carte kínálat is, a “Márton-héten” pedig visszautasíthatatlan ajánlat a libából főzött pholeves sobatésztával, a sólet libacombbal és pácolt tojással, valamint a lúdláb torta.

Időpont: 2023.11.06-11.

Mandragóra / forrás

Mandragóra

Budapest II. kerület, Kacsa u. 22.

  • Pazar libamenü Kami Kisvendéglőjében

Kami Kisvendéglőjének megnyitása az egyik legjobb dolog, ami az elmúlt években történt Újpesten. Fülepi Kálmán konyhája mélymerítkezés az ízekben, és nemes egyszerűséggel retró nyomtatott A4-es lapon olvashatjuk a príma menüt. A szerény prezentációhoz képest igencsak odateszi magát Kami a “libahónapban”, már októberben elindult a libás kínálat olyan kihagyhatatlan tételekkel, mint a libazúzapörkölt, a tépett libahúsos burger szilvalekvárral, a rozéra sütött libamell marcipános sárgarépapürével és Kami őrületes ázsiai pecsenyeszaftjával… Ha van séf, akinek jól állnak a libaügyek, Kálmán egészen biztosan az.

Időpont: már elkezdődött, és novemberben tart

Kami Kisvendéglője / forrás

Kami Kisvendéglője

Budapest IV. kerület, Vasrózsa u. 2.

  • Károgás és gágogás: a VakVarjú esete a libákkal

Sok család kedvence a VakVarjú, ha egy jó hangulatú közös evés-iváshoz keresnek ideális helyszínt. A károgás helyét közel két héten átveszi a gágogás a VakVarjúkban, és olyan jól hangzó fogások kerülnek a Márton-napi asztalra, mint a füstölt libamelltatár, a fibás csorbaleves libamellel füstölt libakolbászmorzsával, a vörösboros libazúzapörkölt vagy a glasszírozott libamell lilakáposztás-rizottóval, birsalmával és ribizlivel. November első felében vétek nem libaételeket kérni a VakVarjúkban!

Időpont: 2023.11.02-14.

VakVarjú éttermek / forrás

VakVarjú éttermek

Pesten és Budán több helyszínen

  • Budai kiruccanás: Márton-napok az Etalonban

Budán a Hotel Tiliana étterme szívesen fogad nem szállóvendégeket is. Sőt, a II. kerületi Etalonban akkor is szállodai vendégnek érezhetjük magunkat, ha történetesen csak az étterembe látogattunk el. Az impozáns környezetben olyan választékos fogásokat prezentál ugyanis a séf Márton-napon, mint a füstölt libamellszeletek konyakkal parfümözött libamájpástétommal, waldorf salátával és szilvachutneyval, de ludaskása és libazúzapörkölt sztrapacskával is kerül a Márton-napi asztalra.

Időpont: 2023.11.07-12.

Etalon Étterem / forrás

Etalon Étterem

Budapest II. kerület, Hárshegyi út 1-3.

  • A nap, amikor nem brutál steaket rendelünk a Mészár Steakben

A húsos örömöknek szentelt Mészár Steak Kitchen sem marad ki a Márton-ünnepből. A belvárosi steakszentélyben csak Márton-napon, szombaton kérhetjük a libamenüt olyan állomásokkal, mint a libamájpástétom, az aranylóan áttetsző libaconsommé vagy a konfitált libacomb rozmaringos burgonyapürével és vörösboros lilakáposztával. Az étterem azt kéri, hogy foglaláskor előre jelezzük, ha nem steakezni, hanem libázni érkeznénk a novemberi szombaton.

Időpont: 2023.11.11.

Mészár Steak Kitchen / forrás

Mészár Steak Kitchen

Budapest V. kerület, Károlyi utca 11.

  • Libamájban tobzódó Márton-nap Magyar Zoltántól

Magyar Zoltán, a Final Table séf-tulajdonosa még videós bejelentkezést is csinált, hogy libalakomára invitáljon belvárosi éttermébe. A legtöbb helyen a libacomb dominál, nem így Magyar Zoltánnál, aki a libamáj szerelmeseként parádés libamájas fogásokat kínál. Lesz többek között libamájas zsidótojást vajas kaláccsal, fügés libarilettes, tonkababos szilvaraguval és libamájmousse-szal kínált szilvaleves diós csigával. Libamájkrémleves sült vargányagombával, nyírségi libaleves libamelles maceszgombóccal, libamájjal töltött libanyak, és ez még csak a felvezetés… Bár angol nevet visel az étterem, igazi hagyományos magyar ételeket fazoníroz újra a séf, érdemes megkóstolni az ételeit.

Időpont: 2023.11.09-12.

Final Table Budapest

Budapest V. kerület, Régi posta utca 4.

  • Libanyakleves és libamájas óriás libaburger a Jégkertben

A Széll Kálmán térhez közeli budai jégpálya vendéglátásáért a Jégkert felel, és bár a legtöbben ivóhelyként gondolnak rá, a Jégkert jóval több, mint söröző. A kraft sörökön kívül konyhával is erősítenek, a napi ebédmenüjük közkedvelt a környéken, és a Márton-napról sem maradnak le. Olyan erős tétekkel indulnak a Márton-napi versenyen, mint a libanyakleves, a ludaskása, a sült almás roston sült libamáj, vagy az óriás libaburger libamájjal. Gyönyörű befejezés a flódni szilvamártással!

Időpont: 2023.11.03-12.

Jégkert / forrás

Jégkert

Budapest II. kerület, Bakfark Bálint u. 2.

Szerző: Haranghy Orsi

Címlapkép: VakVarjú Étterem

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Étteremajánlóban nincs hiány nálunk:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek