Főzd meg vega Márton-napi menünket, ha unod a libát, vagy nincs pénzed rá

A legtöbb ünnep és jeles nap tradicionális menüje általában fittyet hány a húst nem evőkre – talán mégis az egyik legszembetűnőbben állatgazdag felhozatal Márton-nap alkalmával kerül elő. Ami természetesen érthető, hiszen a libalakoma mégsem lenne ugyanaz a combok és mellyek nélkül. Mégis, jobb, ha nem ér minket felkészületlenül az idei ünnep: válogassunk bátran az alábbi menü fogásai közül, és készítsünk el párat a nagy napra. Hogy spórolásból, kalandvágyból vagy a vegetáriánus vacsoravendégek boldogítása végett, az már mindegy.

Amikor először felmerült a szerkesztőségben az ötlet, hogy készíteni kéne Márton-nap alkalmából néhány húsmentes ünnepi fogást, még nem voltam túl biztos abban, hogy bármi használhatót fel tudok majd mutatni a novemberi jeles napra. Elsősorban azért, mert húsmentes egyedként nem fűznek kellően szoros szálak magához az ünnephez, nem vagyok sem a ropogós combok, sem a ludaskásák nagy kedvelője – mint ahogy gondolom más sorstársaim sem. Amúgy sincs nagy hagyománya a húsmentes Márton-napnak: nagyjából hasonló halmazban helyezkedik el a halmentes karácsonnyal vagy a lencsementes újévvel. Így, aki nem él hústermékekkel, általában a Márton-napi ünneplést is kihagyja, hisz' végülis nem az év mulatsága, amiről olyan nagy kár lenne lemaradni.

Főzd meg vega Márton-napi menünket, ha unod a libát, vagy nincs pénzed rá

Márton-nap liba nélkül?

Mindezektől függetlenül mégis úgy gondoltam, hogy igenis lenne értelme megalkotni néhány Márton-napra célzott, húsmentes fogást, mégpedig több okból is.

2023-at írunk. De miért fontos ez? Nos, elsősorban azért, mert házigazdaként, vendégségszervezőként már sokkal nagyobb eséllyel kell gondolnunk azokra is, akik speciális módon étkeznek. Hiszen bármelyik év elhozhatja a kedvenc unokaöcsénk vegán megtérését, de az is előfordulhat, hogy a hedonista nagybácsik orvosi javallatra megzabolázott diétai szokásait is figyelembe kell vennünk.

Lesz itt minden, és még annál is több!

Mindezek mellé társul egy nagymértékű élelmiszerdrágulás, ami ugyan már nem hat olyan sokként, mint tavaly, továbbra is velünk marad: érezhetjük a saját pénztárcánk műbőrén, ha boltba, piacra vagy étterembe megyünk.

Számok, számok, számok

Egy gyors internetes szörfölés és némi fejszámolás után megtudtam, hogy aki az idei Márton-napot egy étteremben töltené, bizony 15.000 forintos ár alatt nem nagyon úszná meg a történetet. Mindezt egy középkategóriás helyen, három, nagyon maximum négy fogással. Perkopf.

Az otthon készített vacsorák költségeivel természetesen nem vagyok tisztában, de ha alapul vesszük, hogy a hús (főleg a liba) biztosan drágább a zöldségnél, ehhez hozzáadjuk az ünnep költekezésre buzdító jellegét, akkor is valahogy 8.000 és 10.000 között landolunk fejenként.

Hús nélkül: olcsóbban, izgalmasabban

Namármost. Az általam alant prezentált menü nagyjából 30.000 forintból kihozható, 6 ember bőséges jóllakatására pedig tökéletesen elegendő. Ez pedig a legszigorúbban nézve is 5.000 forintot jelent fejenként (ami nem mellesleg általában egy éttermi főétel borsos ára). Elkészítése nagyjából 10 órát vesz igénybe, így, ha nagyon ráérünk és fáradhatatlanok vagyunk, akár a vendégség napján elkészíthetünk mindent, persze vannak elemek, amelyek egy-két nappal korábban is összedobhatók.

Mindegy hát, hogy mi a kedves olvasó oka az idei húsmentes Márton-napozásra, az étkek adottak, a számok magukért beszélnek, minden már csak a szakácson múlik. Jöjjön a menüsor!

Vaníliás duplaalma-leves

A libaleves liba nélkül csak zöldséglé, a sütőtökkrémlevesről hallani sem akartam, így jutottam el hát az almaleves gondolatáig. Plusz célom volt, hogy végre létezzen egy olyan almaleves-recept, ami se lisztes sűrítést, se szétfőtt gyümölcsdarabokat nem tartalmaz.

A vaníliás duplaalma-leves receptjéért kattints a képre!

Így született meg ez az almakrémleves, amelynek selymességét óvatosan temperált (hőkiegyenlített) tejszínes tojássárgája adja, nem tolakodóan őszies (értsd: nincs teletömve fahéjjal) aromáját pedig a vanília. És mitől dupla? Természetesen a mézzel sült birsszeletektől.

Sütőtökös rétes házi húzott tésztával

Előétel vagy felcsigázó fogás gyanánt kerülhet az ünnepi asztalra rétes. Ismét egy olyan receptről beszélhetünk, ami egy bizonyos űrt tölt ki. Nem mást, mint a sós ízesítésű rétesek világában tátongó kátyút.

A sütőtökös rétes receptjéért kattints a képre!

Hisz' ott van a káposztás persze, de mégis mit (t)egyen az ember, ha arra ráunt, s nem akar édes tésztákkal jóllakni? Vegyen némi sütőtököt, némi kéksajtot, diót és aszalt vörösáfonyát, s dugja azokat a tésztába!

Selymes zellerpüré barnított vajjal

A köretekhez lapozva nem fogunk dinsztelt káposztát vagy sütőtökpürét, neadjisten batátahasábot találni. Helyette olyan kincsekre bukkanhatunk, mint a selymes, gazdag zellerpüré.

A barnított vajas zellerpüré receptjéért kattints a képre!

A zord gumóval nekünk alig kell bármit is kezdenünk: a sütőben gőzölődik teljesen puhára, arra készül, hogy aztán elláthassuk a baját egy botmixerrel. A barnított vajat ugyan kihagyhatjuk belőle, de nem éri meg: diós mélysége kiválóan illeszkedik a zeller földes aromájához.

Meleg zöldséges gerslisaláta

Ősszel-télen is kell ám salátát fogyasztani, persze csak a megfelelő módon. Tehát melegen! A sült zöldségekből, gyümölcsökből és főtt gabonából álló saláták például akkor mutatják legízesebb, legkarakteresebb arcukat, ha még langyosan kerülnek a tányérra.

A meleg zöldséges gerslisaláta receptjéért kattints a képre!

Persze a zöldségeket kicserélhetjük bármilyen nekünk tetsző kiegészítőre, egyedül a gerslit érdemes megtartani ruganyos állaga, magvas íze és a ludaskása/sólet felé fejet hajtó jellege miatt.

Vörösboros káposztasteak

Ha márton-napi főételekről beszélünk, bizony nehéz lehet fölülmúlni egy ropogós, szaftos libacombot. Persze nekem nem is ez volt a célom, nem akartam semmilyen ételt kenterbe verni, sokkal inkább egy olyat megalkotni, ami nem hagy maga után kívánnivalót. Így jutottam a káposztasteakig.

A vörösboros káposztasteak receptjéért kattints a képre!

Ahhoz képest, ahogy kinéz, elkészítése meglepően egyszerű, szinte gyermeki. Véleményem szerint pedig a legjobb része a visszamaradt fűszeres borból és aszalt szilvából készített, mélyen aromás mártás. Anélkül sokat szegényedik a káposztagerezd.

Egybesült lencsés gombafasírt

Azt sem akartam, hogy a káposztának egyedül kelljen helytállnia főételként, hiszen lehet, hogy valaki nem kedveli, nem fűllik rá a foga, stb. Ezt a problémát orvosolhatja az asztalon például egy impozáns fasírt...gombából.

Az egybesült lencsés gombafasírt receptjéért kattints a képre!

Távolról akár húsosnak is nézhetnénk, közelről, hunyorítva süteménynek (kedves nővéremet például félrevezette a bogyós lekvár), érdemes azonban egészen közel menni hozzá, lehetőleg késsel-villával, mert csak így ismerhetjük meg a fasírt igazi valóját, szaftos, fűszeres, karakteres belsejét.

Hamis tepertős papucs szilvalekvárral

Annak ellenére, hogy egy borzasztóan sokszínű és izgalmas menüvel volt dolgom, a legjobban valamiért mégis ennek a süteménynek az elkészítését (és megkóstolását) vártam. Egyrészről azért, mert hajtott a szakmai kíváncsiság, hogy vajon sikerülhet-e csak úgy a semmiből előhúzni egy ilyen receptet.

A hamis tepertős papucs receptjéért kattints a képre!

De sokkal inkább a húsmentességgel elveszített élmény, a szinte borsosan tepertős, omlós tésztába való harapás, a szilvaíz sűrű szurokja, az egész „édesség” abszurd komplexitása: ez vonzott engem. Szerencsére nem csalódtam: a misopaszta és a darált dió (valamint ipari mennyiségű vaj) meglepően jól működött tepertőként.

Jó étvágyat, kellemes Márton-napot minden húsevőnek és vegának!

Fotók és receptek: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több őszi, húsmentes konyhai ötlet vár:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...