Kevesen tudják, de Marilyn Monroe egy zöldség királynője is volt

Az egész egy ügyes marketingfogás volt, hogy népszerűsítsék ezt a zöldséget.

Marilyn Monroe-t a negyvenes évek végén még kevesen ismerték, amikor is megválasztották Kalifornia első articsókakirálynőjévé. Igazából versenyt nem tartottak a címért, lényegében az egész csak egy ügyes marketingfogás volt, hogy népszerűsítsék ezt a különleges zöldséget és annak jótékony egészségügyi hatását.

Kevesen tudják, de Marilyn Monroe még articsókakirálynő is volt

Marilynre egy vállszalagot raktak, melyre felkerült a címe, kezébe pedig articsókákat adtak, majd lefényképezték vele. Ezeket aztán reklámként használták. Bár a kampányról nem sok infó maradt fent, azt tudni lehet, hogy a következő években a Castroville-i articsókatermesztés szárnyalni kezdett. Olyannyira sikeres volt a dolog, hogy Castroville a „világ articsókaközpontjaként” vált híressé, és 1959 óta minden évben Articsókafesztivált rendeznek.

Ismerjük meg az articsókát!

Az articsóka nagyon kedveli a meleget, így nem csoda, hogy jól megterem Nyugat-Amerika államaiban. Európában leginkább Olaszországban és Franciaországban termesztik. Az articsóka roppant egészséges zöldség, mely cinarint is tartalmaz, ami rendkívül jót tesz az epének és a májnak.

Ezen kívül inulint is tartalmaz, mely egy olyan rostanyag, amelyet a szervezet nem tud megemészteni, így a bélben táptalajt nyújt a hasznos baktériumoknak, és gátolja a kártékony mikroorganizmusok megtelepedését. Ezen kívül ez a rost természetes cukorpótló, így a cukorbetegek is bátran fogyaszthatják.

Az articsóka antioxidánsokban is gazdag, fontos foszfor-, kalcium-, magnézium-, vas- és káliumforrás, sőt, bővelkedik A-, B1-, B2-, valamint C-vitaminban is.

Forrásunk volt.

Kép: Artichoke Festival


Ezeket is olvasd el:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek