Mari nagyi menüje kismamáknak

Unokánk születésekor már startolhat a nagyi-főzőprojekt! Remélem, ebben mindannyian egyetértünk – de nem biztos, hogy a finomságok közül a madártej lesz a nyerő!

Almás-bazsalikomos csirkemell

Igazi könnyű, minden évszakban készíthető egyszerű étel. Nálunk családi kedvenc, a felnőttek és a gyerekek is szeretik, a sült alma különleges, pikáns ízt ad a húsnak. A vaj el is ...

Hiánypótlás

Az első hetekben-hónapokban is gondosan össze kell állítanunk unokánk étrendjét. Micsoda badarság, vetheti közbe valaki, hiszen akkor még – szerencsés esetben – csak anyatejet kap a baba. Ez így van, ám nem mindegy, mit eszik a mama. Érdemes figyelnünk lányunk, menyünk étkezésére.

A szoptatáshoz sok energiára van szükség, és újra kell tölteni a kalcium-, és a vérveszteség miatt kiürült vastartalékokat – szóval kell az energiabomba – de ne etessük túl a kismamát, inkább legyen minőségi és változatos az étrend!

Tipp: Nagy segítség szülés után a fiatal anyukáknak, ha a gondos nagyik akár előre több napra megfőznek és a dobozokba adagolt finomságokkal feltöltik a hűtőt.

Milyen tápanyagokra van szükség a szülés után?

  • fehérjére
  • friss zöldségekre, gyümölcsökre
  • sok folyadékra

A legtöbb nagyi az első napokban madártejet készít óriási tojáshabhegyekkel, meg turmixokat, és egyáltalán, minél több, tejes finomságot – hogy legyen elegendő teje a kismamának. Bevallom, én is közéjük tartoztam.

Fontosak a fehérjedús ételek, de gyakran az újszülött rosszul reagál a tehéntej fehérjéire – az anyatejen keresztül ugyanis az ő emésztésére is hat. Unokám sajnos szenvedett miatta, amíg ki nem iktattuk az étrendből a tejet. Helyettesítésére a szójatejet sem ajánlanám, gyakran okoz puffadást, inkább a rizs- és a zabtejet javaslom.

Rágcsálnivalónak kínáljunk sárgarépa-, zeller-, cékla-, csicsókachipset, olajos magvakat, gesztenyét.

Mit egyen az anyuka?

Vegyük sorba, ha nem a tej – amúgy nem is különösebben magas a fehérjetartalma! –, akkor mi biztosít elegendő fehérjét!?

Például a húsok. Eleinte inkább csirkéből, pulykából készítsünk natúrszeletet, zöldséges (répa, zeller, cukkini, tök) és rakott húsokat – könnyebben emészthető. Az anya szervezetét sem terheli meg, majd később jöhet a többi húsféle. A marhahúsban például sok a vas.

Egy tartalmas húsleves sok zöldséggel jó választás – a folyadékpótlásra is kiváló. Ha májgombóc a levesbetét, vasat és zsírban oldódó vitaminokat is (A-, D-, E-, K-vitamin) tartalmaz.

Nálunk nagy kedvenc volt az almás hús – csirke- vagy pulykamellből, később csontozott sertéskarajból.

{ GALÉRIA = title:K%C3%A9sz%C3%ADts%20alm%C3%A1s%20h%C3%BAst!, 1,0,2,3,4 }

Készítsünk mindenféle halat – kevés vajon párolva, más-más fűszerezéssel igazán változatos, és Omega-3 zsírsavat is tartalmaz.

A tojásos ételeket is bevethetjük. Nem kell lemondani a tejtermékekről sem, csak ügyeljünk a mennyiségre. A kemény sajtok, a joghurtok kevésbé okoznak galibát.A zöldségek-gyümölcsök közül ajánlott még a cékla, sütőtök (finom muffint is csinálhatunk, hogy az édességet se száműzzük), saláta, spenót, sóska, alma, banán, mandarin, körte.

Ha kenyeret sütnénk, teljes kiőrlésű lisztből készítsük, mert sok rostot és B-vitamint tartalmaz.

Ami puffaszt, az kerülendő!

Abban is van igazság, hogy a k betűvel kezdődő zöldségeket kerülni kell szoptatás idején, vagyis a karalábé, karfiol, kelbimbó, kelkáposzta, káposzta mennyiségét célszerű csökkenteni. Ezen kívül a szintén puffasztó brokkoli, borsó, paprika, paradicsom, retek, kivi, narancs sem ajánlott.

A nehezen emészthető gomba sem jó választás, óvakodjunk a túlzott fokhagyma- és a nyers újhagyma-használattól.

Mari nagyi így járt a turbolyával >>

Tudtad? Sokan összekeverik a tehéntej-allergiát és a tejcukor-érzékenységet (laktóz-intolerancia). Az allergia a szervezetnek a tej bizonyos fehérjéivel szemben kifejtett reakciója, a laktózérzékenységnél pedig egy enzim hiányáról van szó, emiatt a tejcukor emésztése nem megfelelő.

Ami még kerülendő

  • bab, lencse
  • magas cukortartalmú üdítők, édességek
  • tartósítószereket (színezékeket, ízfokozókat) tartalmazó ételek
  • szénsavas ásványvizek
  • koffeintartalmú italok (kávé, erős tea)
  • erős fűszerek (bors, paprika)
  • füstölt ételek
  • zsíros húsok

3 kemény, hasfájásos hónap

Szóval nálunk a hasfájásban a tehéntej volt a ludas, de persze nem törvényszerű, hogy minden kisbaba rosszul reagál rá. Az viszont valószínű, hogy az anyuka elfogyasztott ételének valamelyik összetevője okozhatja a babák panaszait.

Másik saját tapasztalat, hogy az ilyenkor ajánlott édeskömény-ánizs tea sem volt hatásos. Illetve abból a szempontból igen, hogy még erőteljesebb bélmozgást produkált – nagyobb fájdalmak kíséretében. (Amerikai kutatók kimutatták, hogy az ánizs a felnőtteknél nem okoz gondot, a csecsemőknél viszont görcsöt válthat ki.)

Röviden összefoglalva: az első hónapokban a legnagyobb segítség, ha könnyű, de tartalmas menüt állítunk össze a kismamának.Következő héten a nagymamák fényes karriert befutott konyhai segítőjéről, a botmixerről lesz szó.

Mari nagyi

Kisbabát vársz? Így táplálkozz! >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod! >>

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...