Ezért válhat ritkasággá a marhahús pár éven belül

Hamarosan ritkasággá válhat a marhahús a világon, több tanulmány szerint ugyanis a marhatartás olyan káros hatással van a Föld klímájára, hogy hamarosan vissza kell majd szorítani az állatok tenyésztését és tartását.

Hamarosan igazi ritkaság lehet a marhahús – ezt állítja Európa egyik legnagyobb húsfeldolgozó vállalatának vezérigazgatója. A G7 gazdasági portál cikkéből kiderül, több tanulmány is arról számolt be, hogy a bolygó klímájára valóban kiemelten káros hatással van a marhatartás.

Lehet, hogy néhány év múlva már csak az ünnepi asztalon lesz marhahús?

Jais Valeur, a Danish Crown vezetője a dán Berlingske-nek adott interjújában azt mondta, egészen biztos, hogy a marhatartás és marhahús-feldolgozás nem válik klímabaráttá, a marhatartással együtt járó metánkibocsátás ugyanis az egyik legkomolyabb éghajlatváltozást okozó tényező az élelmiszeriparban.

A G7 szerint a közelmúltban két tanulmány is kimutatta: a marhatartás még az eddig becsültnél is károsabb lehet. Két évvel ezelőtt az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete megállapította, hogy az élelmiszerek előállítása az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának 21-37 százalékáért felel.

Ez a magas érték nem csak a marhatartás miatt jön létre, beleszámítanak az olyan mezőgazdasági tevékenységek is, mint az erdőirtások vagy az élelmiszerszállítás során keletkező kibocsátás, de az élelmiszer-pazarlás és a sütéshez, főzéshez köthető kibocsátások is beletartoznak ebbe az értékbe. A World Resources Institute becslése szerint a közlekedés például (autó, vonat, hajó, repülőgép) "csak" a kibocsátások 16 százalékát adja globálisan.

Egy, a Nature Foodban idén publikált tanulmány szerint az élelmiszeripar összes kibocsátásának 57 százaléka állati eredetű termékek előállítása közben jön létre, ebből a marhatartás 34 százalékot ad ki. A növényi eredetű élelmiszerek előállítása az élelmiszeriparban a kibocsátások 29 százalékát adja ki.

Köztudott, hogy a szarvasmarhák metánt bocsátanak ki, de nem csak ezért káros a tartásuk a környezetre nézve, hiszen a marhák ellátásához nagy területű legelőkre van szükség, melyek sokszor erdőirtások árán jönnek létre. Az Economist cikke szerint a marhatartás üvegházhatású gázkibocsátása kalóriánként hétszerese a disznóénak. Amennyiben a klímavédelem érdekében korlátozásokat vezetnek be a jövőben, úgy a marhahúsfogyasztás visszaszorításával jelentős hatást lehetne elérni.

Forrásaink voltak.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...