Fehér blúz, szív felett kokárda, fekete rakott szoknya, mintás nejlonharisnya, kényelmetlen lakkcipő, négyszáz diák és plusz húsz tanár az aulában, himnusz az özönvíz előtti hangszóróból. Ismerős? Aki lehúzott a magyar közoktatásban 12 évet, az biztosan tudja, hogy ez mind március 15-ét jelenti.
10 évesen is szerettem volna tudni, hogy milyenek voltak az akkori emberek, ha éppen nem történelmet csináltak. A hosszú, hajszálra azonos megemlékezések alatt, mikor még órákat kellett várni a menza vendégszeretetéig, gyakran eszembe jutott, vajon mit ettek nagyjaink a nagy napon. Deák Ferenc sült csirke párti volt – nem a róla elnevezett torta hozta lázba. Kossuth az azóta méltánytalanul elfelejtett citromos kolbászért rajongott, nem a druszájaként ismert „kifliért". Széchenyi pedig, mint jó arisztokrata, a Párizsból akkortájt beszivárgó fagylaltnak nem tudott ellenállni. Jókai, aki elismert író korában legendás volt kulináris kifinomultságáról, és egy francia gourmet-t is megszégyenítő menüsorairól, ekkoriban még a később róla elnevezett Jókai bablevest sem engedhette meg magának. Olyan szegény volt ugyanis, hogy Petőfivel és ifjú feleségével lakott együtt 1848-ban. És hogy Szendrey Júlia mivel várta haza a két „lakótársat” március 15-én? Sosem fog kiderülni. De mivel Petőfi népies lírájához népies gyomor párosult, gondoljuk azt, hogy a kedvencét tálalták fel a nagy napon – házi túrós csuszát sok szalonnával.
Túrós csusza házilag recept
Hozzávalók 6 személyre
A csuszához
- 5 dbtojás
- 40 dkg liszt
- 1 ek só
A tejfölös túróhoz
- 25dkg házi tehéntúró
- 3 dl házi tejföl
- 20 dkg kolozsvári szalonna
- A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáütjük a tojás, és rászórjuk a sót,és jól eldolgozzuk. Nem fogok hazudni, sokáig kell gyurmázni, míg kellően puha és rugalmas lesz, de megéri!
- Kisebb gombócokat szakítunk a tésztából, és olyan vékonyra nyújtjuk, amennyire vékonyra csak tudjuk.T
- etszés szerinti négyzeteket vágunk belőle, és egy textillel fedett munkalapra helyezzük, lehetőleg úgy, hogy ne nagyon fedjék egymást. Legalább másfél órán keresztül állni hagyjuk, hogy a tészta kiszáradjon (de ha van rá lehetőségünk, akár egy egész éjszakát is állhat).
- A szalonnát felkockázzuk, és kis lángon zsírjára sütjük. Kiemeljük a pörcöket, félretesszük őket és leöntjük a kiolvadt szalonnazsír nagy részét. Pár kanálnyi maradék zsírral elkeverünk egy dl tejfölt. A kiszáradt tésztát lobogó sós vízben 2-3 perc alatt kifőzzük. Kis adagokban, és amint a felszínre jönnek, már szűrhetjük is le.
- A félretett szalonnazsírból picit öntözünk rá. Ha kész, a maradék tejfölt elkeverjük a túróval. A tésztát tányérra tesszük, lelocsoljuk a tejfölös-szalonnás öntettel, majd a túrós-tejfölössel, végül pedig a szalonnapörcökkel koronázzuk.