Marcipán-szaloncukor teszt

Nincs Karácsony szaloncukor nélkül! Hagyományos vagy csokibevonatos, töltött vagy sima, mindenkinek megvan a maga választottja. Mi most marcipánosakat kóstoltunk.

A tavalyi szaloncukortesztünk után idén nem terveztük, hogy újabb megmérettetésnek vetjük alá a különböző gyártók által kínált termékeket, ezért nem is indultunk nagy szerkesztőségi beszerzőtúrára. Ám érkezett egy kis csomag irodánkba, mely négyféle ízesítésű szaloncukrot tartalmazott. Benne egy kedves felkérés, miszerint a véleményünket kérik róluk. Hát, miránk nem lehet panasz, elvégeztük a tesztet.

Az értékelési metódust egy korábbi csokoládégyárban tett látogatásunk során lestük el. Az irodai hőmérséklet és nappali fény megfelelő körülményeket biztosítottak a csoki állagához és természetesen a kóstoláshoz. Mind az öt érzékszervünket megmozgattuk az ügy érdekében:

  1. Látás: itt a küllemet vizsgáltuk
  2. Tapintás: kézbe vettük a vizsgálat tárgyát
  3. Hallás: a csokiburok roppanására voltunk kíváncsiak
  4. Szaglás: megillatoltuk a terméket
  5. Ízérzékelés: és persze meg is kóstoltuk, sőt megvártuk az utóízek érkezését is.

Minden folyamatot külön-külön 1-5-ig pontoztunk, így kaptak átlag pontszámokat és a végértékelés ezen számok átlagolásából történt.

Az idei szaloncukortesztünk alanyai két nagyáruház, az Auchan és a Tesco Finest prémiumtermékei voltak. Nem csupán marcipán-szaloncukrokat, hanem más ízekkel tarkított terékeket kaptunk. Lássuk, mit dobott ki az irodai értékelés nekik. Az egyszerűség kedvéért a csomagolások színei alapján különböztettük meg az egyes szaloncukrokat:

Ezüst

Étcsokoládéval mártott mandulás-csokoládés szaloncukor édesítőszerekkel - Tesco Finest, összpontszáma: 4,1

Valószínűleg azért kaphatta ez a termék a legkevesebb pontszámot, mert az édesítőszerektől keményebb állagot és teljesen más ízeket kapott, mint ahogyan azt a leírtak alapján elvártuk volna tőle. Küllemében azonban az élmezőnyben szerepelt.

Narancs

Mézes-marcipános tejcsokoládékrémmel töltött marcipán-szaloncukor csokoládéval mártva - Auchan, összpontszáma: 4,3

Kívülről mindenki világosabb bevonórétegre számított, csak második olvasásra jutott el a tudatunkig, hogy a tejcsokoládé, mint töltelék-alapanyag szerepel a hozzávalók között. Mindazonáltal elvitathatatlan, hogy a legillatosabb szaloncukor címet ez a termék nyerte.

Lila

Szilvakrémmel töltött marcipán-szaloncukor - Tesco Finest, összpontszáma: 4,6

Első nekifutásra ennek a szaloncukornak adtuk volna az első helyezést. Talán a lila csomagolás, ami egyébként teljesen helytálló, húzhatta le a pontszámait annyira, hogy végül csak a második lett. Mindenesetre a legpuhább belsejű és legroppanósabb csokibevonatú címeket megnyerte.

Zöld

Citromos-bazsalikomos tejcsokoládékrémmel töltött marcipán-szaloncukor csokoládéval mártva - Auchan, összpontszáma: 4,7

Nem tudni, hogy végül is főként citromos ízdominanciájával vagy a zöldes-bronzos csomagolásával – mely abszolút illik a karácsonyi színvilágról alkotott elképzeléseinkhez – , fogta meg a kollégákat ez a termék. Egy biztos, nyert! A legizgalmasabb hozzászólás ehhez a szaloncukorhoz érkezett: a benne lévő bazsalikom helyett inkább mentolos ízt véltek felfedezni. Mindezt azzal magyarázták, hogy sokkal hűvösebb érzést okoz a szájban.

Végeredményben mindegyik szaloncukorról elmondható, hogy hagyományosan fehér belső papír és külső színes fólia csomagolásuk ötöst érdemel. Dobozuk is szemrevaló, ezeket viszont most nem értékeltük, hiszen a belbecs a fontos. Úgyhogy aki e kettő nagyáruház valamelyikében tervezi a karácsonyi nagybevásárlást, keresse a saját márkázású díszdobozokban található marcipán-szaloncukrokat!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...