Az Eindhoven University of Technology hallgatója,Elzelinde van Doleweerd összefogott egy kínai céggel, és közösen új életet leheltek a kínai konyhákban oly gyakran kárba vesző maradék főtt rizsbe.
Doleweerd nem klasszikus maradékmentő megoldásokkal kísérletezett, hanem egy olyan anyagot készített a főtt rizsből, amit egy 3D-nyomtató étvágygerjesztő, izgalmas formájú "ehető tárgyakká" tud átalakítani.
A fiatal kutató így készíti a furcsa, 3d nyomtatóba való ehető anyagot: a meghámozott zöldségeket-gyümölcsöket megfőzi, majd a megszárított kenyeret vagy főtt rizst összeturmixolja, majd a masszát átpasszírozza. Ez a teljesen természetes, sima anyag használható a 3D-nyomtatás alapanyagaként.
A pasztából készült kis formákat kisütik, így minden víz elpárolog a formákból, és sokáig eltarthatóvá válik az anyag.
Leonardo Rolon és David Doepel alapította azt a kínai 3D Food Company nevű céget, akik 2015-óta foglalkoznak ehető 3D-termékek előállításával. A holland designer és a kínai cég a Pekingi Design Héten mutatta be a nyomtatott krékereket.
forrás: Dezeen
Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?
Ki mondta, hogy csak nyáron lehet friss zöldséget falatozni? Salátázz egész évben!