"Megkínálhatlak még egy kis mézeskaláccsal? Meg van még egy kis káposztám is, ha gondolod." Ismerős? Ha már torkig vagyunk az elmúlt két hét menüsorának maradékaival, akkor muszáj kreatívnak lenni.
Mert ételt ugye nem dobunk ki. Ráadásul a főzés egyik legnagyobb előnye, hogy mindenki kiélheti kreatív vágyait, az újrahasznosítás pedig ennek a magasiskolája. Szóval, irány a hűtő, és kezdődhet a móka!
Kezdődjön a móka!
Maradék lencsefőzelékből kiváló lencsefasírt készíthető. A magas keményítőtartalom miatt amúgy is könnyen sűrűsödik, nem kell neki más, csak némi főtt gabonaféle, bulgur, kuszkusz, köles, esetleg rizs, valamint egy szokatlan fűszer. Ha megvan a fasírtállag, úgy készítjük el, ahogy szeretnénk.
És akkor ott vannak szegény mézeskalácsok, amiket olyan szeretettel készítettünk majd egy hónapja! Ha már nagyon nem akarjuk magában ropogtatni, daráljuk le kekszdarálón! Tökéletes morzsát kapunk, amiből kedvünk szerint készíthetünk bármilyen golyót. És amikor legközelebb folyós lesz valamilyen sütikrémünk, hogy fogunk örülni, hogy nem liszttel kell sűríteni!
Végül az örök klasszikus, a káposzta – tölteléknek irány a mélyhűtő, sajnos a riszájklingnak is vannak határai. Az apróból viszont nagyon finom káposztalevest készíthetünk egy kis alaplével és köménymaggal.
A maradék húsokból készíthető hússaláta - némi zöldséggel és tartásos öntettel, kiváló vacsora. Ugyanígy feldobhatjuk a maradék malacot, ha megdaráljuk, bármilyen szósszal összefőzzük, és kedvünk szerinti zöldségbe töltve kicsit átsütjük.
Ha már rá sem tudunk nézni a száraz bejglirudakra, kockázzuk fel az egészet, és áztassuk be kicsit vaníliás tejbe, jobb lesz, mint a guba. Ha cifrázni szeretnénk, az áztatott sütit rétegezzük lekvárral, reszelt almával, aszalt gyümölcsökkel jénaiba, és süssük át, mint a máglyarakást. Nem mondom, hogy szép lesz, de hogy finom, azt garantálom.