A maradék köretre két sors várhat a konyhában. Vagy a napokig tartó hűtőben tárolás, ide-odatologatás, kerülgetés és a legvégén egy tátongó szemetes. Nem valami szép életút, igaz? Ha inkább kezdenénk valamit a maradékainkkal, sőt, néhány leleményes módszert is ellesnénk, amivel főétel készülhet az elhanyagolt köretből, olvassunk tovább, és ismerjük meg az összes turpisságot!
Rizs
Kezdjük a leggyakoribb és legsokszínűbb körettel. A maradék rizs olyan sok formában születhet újjá, hogy már szinte nehéz választani közülük.
- készíthetünk belőle pirított rizst, zöldségekkel, hússal, tojással és egy szójaszószos öntettel
- egy fokkal magyarosabb ebédet is rittyenthetünk a rizses hús személyében
- és kis bónuszként egy gyors tejberizst vagy rizsfelfújtat is összedobhatunk
Krumpli
Kétfelé válik itt az út: az újrafelhasználás ugyanis attól függ, hogy sült vagy főtt krumpli maradt a konyhánkban.
Amennyiben sült krumplival kell dolgoznunk:
- villámgyors tepsis húst készíthetünk: süssük meg előre a húst, majd a végén tegyük köré a már megsült krumplit, ami felmelegszik és extrán ropogós lesz
- a hasábburgonyából készítsünk görög stílusú gyrost
A főtt krumpli esetében:
- készítsünk rakott krumplit sok-sok tojással, kolbásszal és tejföllel
- hozzunk össze egy gyors, egyserpenyős brassóit
- formabontó paprikás krumpli is lehet belőle: a hagymás, paprikás alapon enyhén futtassuk meg a főtt krumplit és kolbászt
- pirítsunk oda egy nagy adag krumplis tésztának, hogy ropogós és aranybarna legyen
- gyúrjunk be egy adag gnocchit, majd tálaljuk paradicsomszósz és sok sajt kíséretében
Galuska/nokedli
Ha már elfogyott a pörkölt, de a nokedli hátramaradt, nincs mese, valamit kezdeni kell a kialakult helyzettel. Szerencsére megannyi étel van, aminek a nokedli adja az alapját, és most ebben az esetben még a hosszadalmas szaggatástól is megmenekülhetünk.
- keverjük össze a maradékot juhtúróval és tejföllel: villámsztrapacskát kapunk így
- üssünk fel pár tojást, és készítsünk tojásos nokedlit
Tészta
Aki életében még soha nem számolta el magát tésztafőzésnél, az biztos nem mond igazat. Hazugság ide vagy oda, a lényeg, hogy van egy kisebb (vagy nagyobb) adag maradék tésztánk, és nem tudjuk, mihez kezdjünk vele? A receptek száma szinte végtelen!
- a hosszú tésztákból (pl. spagetti) összedobhatunk egy szentségtörő tojásos pirított tésztát
- a közepes méretű tészták (pl. masni, penne, nagykocka) új életet kezdhetnek egy rakott ételben
- az apró tészták (pl. tarhonya) pedig pásztortarhonyában vagy más, mindent összeöntős egytálételben kaphatnak még egy esélyt
Gabonák
A rizsen kívül természetesen más gabonák is köríthetik a főételeinket. Bulgur, gersli, árpa, hajdina és a kakukktojás quinoa esetében elő kell vennünk a kreativitásunkat, ha nekivágunk a maradékmentésnek.
- állítsunk össze egy gabonatálat: alulra megy a maradék gabona, rá pedig különböző nyers vagy sült zöldségek, hüvelyesek, esetleg hús, magvak, főtt tojás és végül egy öntet kerülhetnek
- egy kis tojással, reszelt sajttal és fűszerekkel összekeverve formázhatunk fasírtokat a gabonából, amiket aztán kisüthetünk ebédre
Zöldségköret
Ismét felmerül a kérdés, mint a krumpli esetében, hogy nyers vagy főtt zöldségünk maradt. A nyers zöldség felhasználása talán nem okoz majd gondot senkinek: később készülő ételekbe kerülhetnek a felszeletelt darabok (persze csak akkor, ha nem került rájuk salátaöntet).
A sült és főtt zöldségekre pedig ez a sors várhat:
- süthetünk belőlük zöldségfasírtot és tócsnit
- rakott zöldség is készülhet rizzsel, darált hússal
- egy ízletes, fűszeres curry alapját is adhatják a zöldségek
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Konyhai maradékmentés mesterfokon: