Így varázsolhatsz főételt bármelyik maradék köretedből

Az egy dolog, amikor ez ember elszámolja magát, és túl sok (vagy túl kevés) főételt főz, de sokkal gyakrabban előforduló helyzet, amikor a körítésből marad egy doboznyi a hűtőben. Mindegy, milyen köret, készítsük el belőle a másnapi ebédet!

A maradék köretre két sors várhat a konyhában. Vagy a napokig tartó hűtőben tárolás, ide-odatologatás, kerülgetés és a legvégén egy tátongó szemetes. Nem valami szép életút, igaz? Ha inkább kezdenénk valamit a maradékainkkal, sőt, néhány leleményes módszert is ellesnénk, amivel főétel készülhet az elhanyagolt köretből, olvassunk tovább, és ismerjük meg az összes turpisságot!

Így varázsolhatsz főételt bármelyik maradék köretedből

Rizs

Kezdjük a leggyakoribb és legsokszínűbb körettel. A maradék rizs olyan sok formában születhet újjá, hogy már szinte nehéz választani közülük.

  • készíthetünk belőle pirított rizst, zöldségekkel, hússal, tojással és egy szójaszószos öntettel
  • egy fokkal magyarosabb ebédet is rittyenthetünk a rizses hús személyében
  • és kis bónuszként egy gyors tejberizst vagy rizsfelfújtat is összedobhatunk

Krumpli

Kétfelé válik itt az út: az újrafelhasználás ugyanis attól függ, hogy sült vagy főtt krumpli maradt a konyhánkban.

Amennyiben sült krumplival kell dolgoznunk:

  • villámgyors tepsis húst készíthetünk: süssük meg előre a húst, majd a végén tegyük köré a már megsült krumplit, ami felmelegszik és extrán ropogós lesz
  • a hasábburgonyából készítsünk görög stílusú gyrost

A főtt krumpli esetében:

  • készítsünk rakott krumplit sok-sok tojással, kolbásszal és tejföllel
  • hozzunk össze egy gyors, egyserpenyős brassóit
  • formabontó paprikás krumpli is lehet belőle: a hagymás, paprikás alapon enyhén futtassuk meg a főtt krumplit és kolbászt
  • pirítsunk oda egy nagy adag krumplis tésztának, hogy ropogós és aranybarna legyen
  • gyúrjunk be egy adag gnocchit, majd tálaljuk paradicsomszósz és sok sajt kíséretében

Galuska/nokedli

Ha már elfogyott a pörkölt, de a nokedli hátramaradt, nincs mese, valamit kezdeni kell a kialakult helyzettel. Szerencsére megannyi étel van, aminek a nokedli adja az alapját, és most ebben az esetben még a hosszadalmas szaggatástól is megmenekülhetünk.

  • keverjük össze a maradékot juhtúróval és tejföllel: villámsztrapacskát kapunk így
  • üssünk fel pár tojást, és készítsünk tojásos nokedlit

Tészta

Aki életében még soha nem számolta el magát tésztafőzésnél, az biztos nem mond igazat. Hazugság ide vagy oda, a lényeg, hogy van egy kisebb (vagy nagyobb) adag maradék tésztánk, és nem tudjuk, mihez kezdjünk vele? A receptek száma szinte végtelen!

  • a hosszú tésztákból (pl. spagetti) összedobhatunk egy szentségtörő tojásos pirított tésztát
  • a közepes méretű tészták (pl. masni, penne, nagykocka) új életet kezdhetnek egy rakott ételben
  • az apró tészták (pl. tarhonya) pedig pásztortarhonyában vagy más, mindent összeöntős egytálételben kaphatnak még egy esélyt

Gabonák

A rizsen kívül természetesen más gabonák is köríthetik a főételeinket. Bulgur, gersli, árpa, hajdina és a kakukktojás quinoa esetében elő kell vennünk a kreativitásunkat, ha nekivágunk a maradékmentésnek.

  • állítsunk össze egy gabonatálat: alulra megy a maradék gabona, rá pedig különböző nyers vagy sült zöldségek, hüvelyesek, esetleg hús, magvak, főtt tojás és végül egy öntet kerülhetnek
  • egy kis tojással, reszelt sajttal és fűszerekkel összekeverve formázhatunk fasírtokat a gabonából, amiket aztán kisüthetünk ebédre

Zöldségköret

Ismét felmerül a kérdés, mint a krumpli esetében, hogy nyers vagy főtt zöldségünk maradt. A nyers zöldség felhasználása talán nem okoz majd gondot senkinek: később készülő ételekbe kerülhetnek a felszeletelt darabok (persze csak akkor, ha nem került rájuk salátaöntet).

A sült és főtt zöldségekre pedig ez a sors várhat:

  • süthetünk belőlük zöldségfasírtot és tócsnit
  • rakott zöldség is készülhet rizzsel, darált hússal
  • egy ízletes, fűszeres curry alapját is adhatják a zöldségek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Konyhai maradékmentés mesterfokon:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek