Mindenki fejből fel tud sorolni legalább 10 zsírban tocsogó strandkaját, amiért eddig a legtöbbet álltunk sorba:
- hambi,
- hekk,
- sonkás meleg,
- sült krumpli,
- kolbász,
- rántott husi,
- hotdog,
- palacsinta,
- lángos,
- gyros.
Noha nem ezek az ételek azok, amiket egy meleg, nyári napon a legjobban kívánunk, nehéz elképzelni, hogy a part menti kikötőkben vagy strandokon ne ezek fogadjanak minket. Vagy ne csak ezek. Én sem vagyok szőrös szívű salátatuszkoló. Nem szeretnék síró gyerekeket látni a bezárt lángosos pult előtt, de nem hagy nyugodni a gondolat, hogy évtizedek óta szinte egy helyben áll a strandbódék ételkínálata.
Az okok között szerepel az aktív felvevőpiac, vagyis a strand és tó népe, aki nem rest reggeltől estig kígyózó sorokban kivárni, amíg csenget a nosztalgia melegszendvics sütő.
A legelterjedtebb módszer még mindig az olajban sütés: gyors, olcsó, és ami kisül az biztosan friss. A tárolás is egyszerű a fagyasztóládában, vagyis a mirelit étel általában 2-3 lépésben elkészíthető, ha a sózást kiadjuk utómunkában. A köz-ízlést kiszolgáló tulajdonosi kör sem mindig nyitott az újdonságokra: valószínűleg túlélésre, egyszerűsítésre, és a kiadások visszaszorítására törekszik.
De mi az, amivel egyszerűen lehet jobbat adni, kisebb vagy ugyanakkora energia befektetéssel?
A kínálat kérdése
- A nagyobb kínálat, gyakran 5-10 féle étel nem feltétlenül garancia a sikerre, sőt. Kis erőforrás és eszközráfordítással üzemelő leves vagy halbüfékben, főleg Ázsiában, gyakran látni tenyérnyi helyen működő szuperbüfét, ahol a csillárról is vendégek lógnak.Itt praktikusan egy, legfeljebb két féle ételt kínálnak, viszont azt verhetetlen minőségben.
- Pizzások, kenyérlángososok, rántott húsosok, előre!
Termelői alapanyagok
- Természetesen magas minőségről pedig nem beszélhetünk, kiváló termelői zöldségek, gyümölcsök használata nélkül. Az idény és környékbeli zöldségeket felhasználó büfék gyarapodnak ugyan, de bébi léptékben.
- Jó példaként jár elől a Neked Főztem zánkai büfé, akik deklaráltan Balaton-felvidék őstermelőitől beszerzett alapanyagokból dolgoznak.
Itthoni halak és húsok
- A vidéki halsütödék egzotikus halkínálata mellett (Hekk) elférne egy néhány hazai pikkelyes úgy mint a compó, más néven cigányhal, amit 2016-ban az év halának választottak.
- A kecsege vagy a hozzá ízben hasonlító, szintén szálkátlan tokhal lazacszerű kinézetével, és semleges ízével a barátságos halételek közé tartozik. A későbbiekben bemutatom a híres pony bagel-t. Maradjatok résen!
Pozitív példák
- Kedvenceim között szerepel a római parton található Fellini, egyszerű vízparti ételkínálatával, amiben helyet kapnak a különböző kencék, meleg pita, panini és saláták is. Az ételeket kényelmesen a nyugágyban fekve is elmajszolhatunk.
- Amiről sokan beszélnek kategóriában, a Margit-szigeti Palatinusstrandfürdőben nemrég nyitott Laza Pala is simán megér egy belépőjegyet. Na, nem biztos, hogy a párizsis szendvics, hanem inkább a fantasztikus kolbászok és sült húsok miatt!
- A Balaton legjobb magyar Fish and Chips válogatása - a harcsa krumplival, ami tavaly elnyerte az év balatoni strandétele díjat is a Kalóz Strandbisztró nevéhez fűződik, (taps!), amire egy, hanem két barátom is felhívta a figyelmemet. Nagy esély van rá, hogy itt készítik a legjobb, példaértékű strandkaját mostanság: lencsesaláta grillkolbásszal, tojásos nokedli fejes salátával, sült zöldség egyaránt szerepelnek a színes krétával felfirkantott menün.
- Hogy a klasszikusokról se feledkezzek meg, bátran ajánlom ezen kívül a Földvári kikötőben a Fapuma Büfé lángosát almafröccsel leöblítve.
- Fontos állomása cikkemnek a badacsonyi Kishableány folytatásaként megnyitó, Pavilon névre keresztelt büfécsoda keszthelyi és fonyódi kirendeltsége, a Paletta Bisztró – messze földön híres (kapaszkodjatok meg!) Pulled Ponty bagel halburgeréről, ami viszont idén nyerte el az év standétele díjat.
- Utolsó tippem mára a zánkai part menti ételek legjobbja – akik a környékbeli alapanyagok használatára is ügyelnek – a Neked Főztem büfé és gasztrokocsma. Itt minden jó! Vakon lehet rendelni!
- Szomorú, de igaz, hogy évekkel ezelőtt betévedtem egy fabódéba Földvár és Lelle között, egy rántott karajra, ami akkor a „déli part legjobb rántott húsa” néven futott. Sajnos nem emlékszem, hogy hol volt és hogy hívták a helyet, de nagyon ajánlom. A nyomravezető akár jutalomban is részesülhet. A tippeket kommentben küldjétek!
És ezt olvastad már az ízHUSZÁR magazinon?
Kánikulában egy jó rozéfröccs alap, na de jégkásaként is jöhet? - Kipróbáltuk!