Már a nagyanyád is így csinálta!

A profik is jól hasznosíthatnak egy-egy jól bevált trükköt, hát még a kezdők! Nézzünk néhány régi konyhai praktikát, amik már garantáltan bizonyítottak!

Ahogy a dolgok változnak, az élet és a konyhában töltött idő gyorsul, mindig vannak új praktikák, amelyek könnyebbé teszik az életünket. Egy-egy új konyhai masina, ügyes tárolódobozok, sütés-főzést meggyorsító alapanyagok. Ugyanakkor nem szabad elfelejtkeznünk azokról a régi praktikákról, amiket már a nagyanyáink is használtak - bár az alapanyagok minősége sokat változott, a legtöbb trükk még ma is hasznos, pénztárcakímélő, és biztosan van elég tapasztalat mögötte ahhoz, hogy működőképes is legyen. Nézzünk 15 olyat, amit már a nagyanyáink is használtak.

1. Az avas zsír nem szemét!

Ha véletlenül megavasodna a zsírunk, nem kell kidobni! A zsír mennyiségéhez képest egy tizenhatod mennyiségű kenyérre és egy fej vöröshagymára lesz szükségünk. Forraljuk fel a zsírt, majd tegyük bele a kenyeret és a hagymát. Ha a kenyér megpirult, szűrjük le, és az avasság el is tűnt!

Sült oldalas 1.

Melegen és hidegen is finom a sült oldalas. Készülhet főételnek, de pl. főzelékek mellé is kínálhatjuk.

Bográcsos marhalábszárpörkölt

Már önmagába véve a pörkölt is egy külön műfaj...hát még a bográcsos verzió! Az kérem, egy külön művészeti ág! Nem vagyok feltétlen híve annak, hogy a gyors fogások nem lehetnek ...

Egyszerű fokhagymás sült oldalas

Szerintem ennél a hagyományos, közkedvelt ételnél a "kevesebb több" érvényesül maximálisan. Így finom, ahogy van, a maga egyszerűségében. A legtöbb főzelékhez pompásan passzol, de ...

2. Sokáig friss burgonya

Télen, ha nagy mennyiségben vásárolunk burgonyát, érdemes gyümölcsökkel együtt tárolni - így nem csírázik ki, és egész tavaszig fogyasztható lesz!

3. Mennyire friss a tojás?

Alapinformáció, hogy sok tojást igénylő ételekhez külön üssük fel a tojásokat, és egyesével adjuk hozzá, hogy még véletlenül se kerüljön bele záp. Vannak viszont ételek, amelyek kifejezetten friss tojást kívánnak - a majonéz vagy a tiramisu például. Hogy állapítsuk meg, hogy a tojásunk friss? Tegyük egy tál vízbe - ha elsüllyed, biztosak lehetünk benne, hogy friss - ha lebeg, inkább csak olyan ételekhez használjuk, amiket hőkezelünk.

Tiramisu 5. - az "igazi"

Ezt a receptet egy kedves mesterszakács barátomtól tanultam, aki meg Olaszországban tanulta. Sőt, a Szardínián élő barátnőmmel is konzultáltam, és ők is így készítik, annyi ...

Duplán epres tiramisu

Kakaószórást nem igényel, sőt nem is illene hozzá, így marad teljesen epres és habos. A krém kellemesen fanyar lesz a citromhéjtól és kevéssé édeskés. Még azok a gyerekek is ...

4. Ne sírj a hagyma felett!

Hogy ki mennyire érzékeny a hagymaszagra, arra nincs szabály. Mindenesetre, ha a már megpucolt hagymát hideg vízbe tartjuk, a pucoláshoz pedig egy darab kenyeret rágcsálunk anélkül, hogy lenyelnénk, biztosan kevésbé fogjuk megkönnyezni a hagymát!

5. Meleget a konyhába

A kelt tészták készítése sokaknak kihívás - kell hozzá némi gyakorlat, hogy ne rontsuk el. Az első és legfontosabb azonban, hogy kelt tésztával csak megfelelően meleg helyen dolgozzunk - különben soha nem lesz igazán szellős és könnyed a tésztánk!

Lekváros bukta 3.

A gyerkőc nagyon szereti a lekváros buktát, az ő kedvéért készült el. Ezt is még a nagymamámtól tanultam.

6. A tökéletes reszelt sajt

Néhány sajtot - a keményebb fajtákat - könnyen le tudjuk reszelni. A kicsit puhább fajtákkal azonban meggyűlhet a bajunk. Ha a sajtot negyed órára mélyhűtőbe tesszük, a reszelőt pedig beolajozzuk, a legpuhább sajtot is könnyedén lereszelhetjük!

7. Szépülj élesztővel!

Bár ma már jóval több szépészeti termék áll a rendelkezésünkre, mint ötven évvel ezelőtt, a pattanásos, zsíros arcbőrre még mindig nagyon jó megoldás, ha egy fél kocka élesztőt elmorzsolunk egy deci langyos tejben, amibe előzőleg tettünk egy kanál mézet. A pakolást kenjük az arcunkra, majd ha megszárazd, finoman dörzsöljük le.

8. A tökéletes nokedli

A nokedli nem túl bonyolult műfaj, éppen azért bosszantó, ha mégis elrontjuk. Két dolgot biztosan tehetünk, hogy ezt elkerüljük: a tésztát csak a szaggatás előtt állítsuk össze, és ne dolgozzuk ki túlságosan, elég, ha éppen hogy csak összekeverjük.

Nokedli

Vagy más néven galuska, alapvető köret a magyar konyhákban. A különféle pörköltek és a bakonyi sertésszelet is elképzelhetetlen nélküle. Én ezúttal célzatosan a tojásos nokedli ...

9. Megkelt már a tészta?

Ha kelt tésztával dolgozunk, néha nem könnyű eldönteni, hogy már megkelt, vagy még szüksége van egy kis időre? Nyomjuk be a tészta oldalát: ha az ujjunk nyoma benne marad, megkelt, ha visszanyomódik, még egy kicsit kelesszük.

10. Zavaros uborkalé ellen

Kovászos uborka készítésekor a kovász beindítására szánt kenyeret tegyük tüllzacskóba, vagy más, laza szövésű anyagba. A kenyér így nem ázik bele a lébe, és az nem lesz zavaros.

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...