Már megint krumpli?!

Szegény burgonya ellenében mindenfélét mondtak az elmúlt években a táplálkozástudósok, az emberiség egyik legrégebbi alapanyaga, köretként, sütve, főzve…

Tény, hogy egy idő után nagyon unalmas a sima sült burgonya, meg hát miért ne lehetne mindenféle újdonságokat kitalálni belőle? Arról nem is beszélve, hogy a szénhidrát megterheléseinket némileg csökkentendő, jó lenne kipróbálni pár egyéb zöldségből is köretet készíteni. Most aztán meg különösen nincs ok panaszra, mert itt az ősz és nagyon sok finom gyökérzöldség, sütőtök, cékla sorakoznak csatarendbe, hogy valami újat találj ki belőlük. Ha most az ugrik be, hogy kisebb gondod is nagyobb, mintsem egyszemélyes köretkreáló szakkört indíts, akkor figyelj, mert az alábbiakban ajánlunk pár bevált receptet és azt is, hogy mi mellé kínálhatod őket.

Burgonyalepény

Ez lesz az, amivel szinte biztosra mehetünk, mert a tócsni és a sült krumpli eltéríthetetlennek hitt hívei is örömmel nyammognak majd a kis lepényeken, melyek önmagukban is megérnek egy misét, de ha valamilyen hús mellé kínálnád, akkor is biztos választás - szárnyas, sertés, marha, egyre megy, mindegyikhez illik.

Baconos zöldbab

Nem kell megijedni, nagyon finom lesz! Megnyugtatásul azoknak, akik már a gondolatától is irtóznak annak, hogy a jól megszokott sült krumpli helyett zöldbabot egyenek, némi bacon is bekerül a képbe, csak hogy a húsevők is megnyugodhassanak, illetve azok, akiknek önmagában a vasárnapi ebéd elképzelhetetlen másból, mintsem burgonyából. Karakteres, fűszeres húsok, például marha mellé ajánlott, de töltött húsokhoz is pompás kísérő.

Curry-s, répás hajdina

Ez a köret önmagában se semmi, de valamilyen baromfi mellé kitűnő, végre feldobhatjuk a kissé már elcsépelt, sült csirkés hétvégi ebédeket. Rengeteg íz, fűszer jelentkezik majd ebben a köretben, így sok hacacárét nem igényel a csirke ízesítése - egyébként hétköznapokra, ebédre vagy vacsorára is simán el tudom képzelni.

Curry-s répás hajdina

Olvastam a hajdina előnyös élettani tulajdonságairól, de natúr elkészítve feledhető élményt nyújtott. Nem vagyok önsanyargató aszkéta, de ez a növény nagyon értékes, így ...

Puliszkagombóc

Hogy én a puliszkát mennyire szeretem! Kár lenne tagadni, hogy az erdélyi konyha egyik kedvence pirított szalonnával pompás kis párosítás - sosem felejtem el, amikor pár évvel ezelőtt Erdélyben jártunk és egy igazi kockásterítős, aprócska vendéglőben ezt készítették nekünk. A kukoricaliszt nem drága, a drágább hozzávalót egyedül talán a juhturó képviseli az elkészítés során, de nem csak szalonna mellé lehet ám kínálni! Spenóttal, tejföllel, parmezánnal vagy konzerv paradicsommal, fetával össesütve is tökély. Fűszeres sült húsok mellé is elképzelhető.

Bazsalikomos zöldborsópüré

Halak vagy szárnyasok mellé jöhet. A recept jelen esetben bazsalikommal írja, de én mentával is elképzelhetőnek tartom, na persze csak módjával! Semmi parádé, főtt zöldborsó pürésítése, hozzá a vaj és a fűszer. Jó-jó, nincsen borsószezon, de azért a mélyhűtöttek között is bőven találni édeskés, nagyszemű, igazán finom termést!

{ CKÉP = 3062, 6 }
Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...