Már ennyiért kapható a minőségi magyar görögdinnye a hazai piacokon

Minőségében és árában is jó dinnye kerül idén a fogyasztókhoz. A cikk végén szavazhattok, nektek melyik a kedvencetek!

„Nyár, dinnye, szeletem”névvel második alkalommal startolt el a magyar dinnyét népszerűsítő kampány, melynek célja a hazai dinnye sokszínűségének és felhasználási lehetőségének bemutatása. Az akció csütörtökön, egy budapesti sajtótájékoztatóval indult az Agrármarketing Centrum (AMC) a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Földművelésügyi Minisztérium (FM) támogatásával.

„Jó szezon várható. Amagyarországi görögdinnye termés az előrejelzések szerint mintegy 200 ezer tonna lesz, sárgadinnyéből 18 ezer tonna várható- mondta el Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár, aki hozzátette,a magyarok évente fejenként 13-15 kilogrammgörögdinnyét fogyasztanak, exportra 80 ezer tonna jut. Utóbbi számot a jövőben növelni szeretnék.

Tudtad?

A dinnye többek közt A, C, B6 és E-vitamint, vasat és foszfort tartalmaz. Víztartalma hidratálja a szervezetet a nyári forróság alatt, és az egyik legolcsóbb folyadékpótló is.

A népszerűsítő kampány alatt áruházi kóstolásokra is sor kerül. Összesen hét áruházlánc, az Auchan, ALDI, CBA, Lidl, METRO, SPAR és TESCO csatlakozott a kezdeményezéshez. Az áruházi akciók mellett idén is lesznek kóstoltatások a nyári gyermektáborokban, a vizes világbajnokságon, sőt a Margitszigeten is. A kampány augusztus 20-ig tart.

Dinnyés kedvenceink:

Joghurtos sárgadinnyefagylalt

Idén a joghurtos fagylaltokat részesítem előnyben. A sárgadinnyés változat is hasonlóan készült, mint az eddig készítettek. A sárgadinnye nyersen, turmixolva került a fagylaltba.

Dinnye vodkában áztatva

A képen egy dinnye van a háttérben vodkás üveg van fejjel lefelé beleállítva. A dinnye teljesen beszívja a vodkát, és így egy finom alkoholos italt kapunk dinnye formájában. A ...

Dinnyelekvár mentával

Mostanában elég sok zöldséggel, gyümölccsel kísérleteztem, milyen lekvár válik belőle. A görögdinnye sem maradhatott ki a sorból! Nyáron sok dinnyét fogyasztunk, és ennek ...

Mennyi most egy kiló dinnye?

AzAgrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) árinformációs rendszere szerint a budapesti és vidéki piacokon 190-249 forintosfogyasztói átlagáron lehet a héten hozzájutni a magyar görögdinnyéhez, de van ahol már ennél olcsóbban, 160-170 forint a kilója. A kampánynyitó rendezvényen többször hangsúlyozták, a termelőknek az lenne jó, ha minimum140-160 forintosfogyasztói ár maradna, mivel egy hektáron a jó minőségű görögdinnye előállítása mintegy 2 millió forintjába kerül a termelőknek, és így nekik is lenne hasznuk az eladásokból. Ennek ellenére van olyan áruházlánc, ahol már akciósan 99 forintért árulják a görögdinnyét.

A magyar sárgadinnye fogyasztói átlagára jelenleg 198 forint körül van. Mivel átlagárról van szó, ez azt jelenti, hogy sajnos jóval drágábban, és jóval olcsóbban is hozzájuthatunk a gyümölcshöz, ami valójában zöldség is.

{SZAVAZAS}

...ezeket láttad már?

Ezeket olvastad már?

Válaszd ki a legédesebb dinnyét 5 lépésben

A görögdinnye vásárlása mindig nagy dilemma: a boltban hosszasan állhatunk a zöld gömbök előtt, kopogtatva, szagolgatva őket, beszélve hozzájuk, és még ezek után is simán lehet, hogy amit hazaviszünk, nem lesz olyan édes. De akkor mégis mire figyeljünk?

Brecz Judit
Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...