Ismerd és szeresd meg a mángoldot, ezt a szivárványos levelet

Későtavasszal és koranyáron több zsenge, leveles zöldség is képviselteti magát a piacon, ezek közül talán mégis a leglátványosabb delikvens a mángold. Ha még nem kóstoltuk, adjunk neki egy esélyt, megérdemli!

Ha gyakran járunk piacra, talán már szembetalálhattuk magunkat a mángolddal. Lehet, hogy elsőre spenótnak néztük: ez megeshet, főleg akkor, ha csak a fodros-rücskös levelekre vetettünk egy pillantást. Ugyanis, ami ezt a zöldséget kérdés nélkül megkülönbözteti az összes „rokonától”, az a színpompás szára – erről ismerhetjük fel a legjobban. A beazonosítás után jöhet persze a kérdés: de mégis mit kezdjünk a mángolddal? A válasz alant következik, vásárlási, tárolási és elkészítési tippekkel kiegészítve.

Ismerd és szeresd meg a mángoldot, ezt a szivárványos levelet

Mi az a mángold?

A leveles zöldség közeli rokonságban áll a céklával, azonban vele ellentétben a mángold föld alatti gyökérrésze nem fogyasztható. Ezzel szemben mind a szára, mind a levelei alkalmasak emberi fogyasztásra – főve, párolva, esetleg grillezve fogyasztják a legtöbbször.

Egészen biztosan felismerjük majd a száráról: ez ugyanis több különböző, harsány színben is pompázhat a magentától a citromsárgán át egészen a liláig.

A leggyakoribb mégis a fehér szín, ezzel gyakran találkozhatunk termelői piacokon már április végétől kezdve egészen november végéig. A színes szárú levelekből gyakran csokrokat kötnek az árusok, így minden adagba kerülhet piros is, sárga is.

Hogyan vásároljuk?

A szezon alatt nézzünk szét a piacokon, itt valószínűbb, hogy találunk majd mángoldot – a nagyobb élelmiszerláncok polcaira ritkán jut el a leveles zöldség. Azokat a csokrokat keressük, amelyeken a levelek erősek, sötétzöldek, kissé fényesek. A szár is legyen kemény, harsány, ne legyenek rajta ütődések vagy rohadt foltok.

Hogyan tároljuk?

Ha megvettük, lehetőleg minél előbb készítsük el, ugyanis a tárolás során veszíthet zamatából – főleg akkor, ha nem megfelelően tesszük el. A leveleket tegyük zacskóba vagy fagyasztózacskóba, és tároljuk a mángoldot a hűtőben. Figyeljünk oda a nedvességre: ha nagyon bepárásodik a zacskó, a zöldség akár meg is penészedhet. Ennek elkerülése végett helyezhetünk a levelek mellé egy papírtörlőt, azonban ezt is cseréljük ki, ha nagyon elázik.

A szívárvány színeiben pompázik

A mángold a fenti körülmények közt egy hétig vígan eléldegél a hűtőben. Ha ennél hosszabb ideig tárolnánk, tegyük a mélyhűtőbe: légmentesen lezárt fagyasztózacskóban.

Mi készüljön belőle?

Mivel a mángold szára keményebb, rostgazdagabb, ezért érdemes különválasztani a zsenge levelektől (egy éles késsel, a szár mentén ejtsünk határozott bevágásokat). A szárat felapríthatjuk és megpárolhatjuk: így nagyjából azonos texturális élményt nyújt majd, mint a párolt levél. Ha egyben hagyjuk, több idő kell a szárak megpuhulásához.

A levelek – ha zsengék – nyersen is fogyaszthatók, például salátákban, szendvicsekben. A mángoldnak nincs olyan erőteljes aromája, mint a fodros kelnek, inkább a spenótra hasonlít, bár egyesek enyhén kesernyésnek találhatják az ízét. Ez hőkezeléssel átváltoztatható édeskésbe: párolva tálalhatjuk egyszerű köretként, kerülhet levesekbe, egytálételekbe, ragukba.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több olvasnivaló a tavaszi zöldségekről:

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...