Mangó, az elérhető luxus: ezt készítsd belőle

Míg sokak szemében máig luxuscikknek, egzotikus finomságnak számít, a mangó mára a szupermarketek zöldség-gyümölcsstandjain is egyre gyakrabban feltűnik, ára pedig sokszor egészen baráti. Érdemes tehát tenni vele egy próbát, mert fenomenális ízű gyümölcsről van szó.

Ehetjük magában, készülhet belőle zselé vagy mártás, kerülhet sós ételekbe, krémekbe, desszertek mellé, fogyaszthatjuk a reggeli müzlinkbe és/vagy joghurtunkba keverve, a mangó mindig nagyszerű választás. Főleg őszi és téli időszakban örülhetünk neki, mert amikor a hazai gyümölcsszezonnak épp vége szakad, élvezhetjük a mangó lédús, édesen savanykás aromáját a komorabb időjárású hónapokban is.

A mangó, amit néha-néha érdemes belecsempészni a mindennapokba

A mangó, bár messzi országokból kerül hozzánk, jól szállítható, sőt fagyasztható gyümölcs, amelyet vannak, akik kevésbé éretten, inkább rugalmas állagúan, mások egészen puhán, lédússá érve szeretnek igazán. Remek üdítő készülhet belőle, számos gyümölcslébe, mártásba kerül belőle, barackra, nektarinra emlékeztető, annál mégis fanyarabb és egyszerre teltebb íze sokak kedvence. Szerintünk valóban akkor a legfinomabb, ha puha, rostos húsa egészen lédússá érik, egészen függővé is válhat az ember, ha sikerül egymás után több jó minőségű, érett példányt kifognia.

Nem kell elkeserednünk, ha a boltban még csak kemény darabokat találunk, a mangó is olyan gyümölcs, amely szobahőmérsékleten remekül beérik pár nap alatt, onnan fogjuk tudni, hogy már finom, lédús a gyümölcsünk, ha megtapogatva rugalmasan benyomható a héja, de még nem túl puha.

Mangóhab

A habszifon hihetetlen sokoldalú konyhai eszköz, korántsem csak tejszínhab gyártására alkalmas: sokféle finomságot készíthetünk benne, édes és sós habokat egyaránt. Az alábbi ...

Zabkása-variációk

A zabpehely szuper dolog - gyors, egészséges, és garantáltan jó pár órára telít, anélkül, hogy nagyon kiütne. Még rohanós hétköznapokra is az egyik legjobb reggeli, és úgy lehet ...

Mangós-kókuszos chiapuding

Mostanság kezdek igazi chiapuding-függővé válni, de ha választanom kell, akkor ez a kedvenc íz-összeállításom. Gyors, egyszerű és tápláló – kell ennél több? Ja, és egészséges ...

A Himalája trópusi völgyeiből származik, de mára már a világ minden részén, melegebb éghajlatokon termesztik. Egy időben itthon is sokan azt gondolták, hogy az érett mangó színe zöldről sárgára színeződik majd az érési folyamat során, de ez nem így van. A színe gyakorlatilag teljesen változatos: vannak teljesen zöld, sárgászöld és sárgáspiros, sőt narancssárga színű példányok is, az érettségét egyrészt aromás illatáról, másrészt a már említett puha, de rugalmas húsáról tudjuk megállapítani.

Gyümölcs, ami sós ételeket kísér

Az ázsiai konyhában rengetegféle módon használják a mangót, és rendkívül gyakran találkozhatunk vele különböző húsételek kísérőjeként, de salátákban is remekül működik, mint édes-savanykás elem. Számos édes szósz is készül belőle, ilyen például az iraki/zsidó konyhában kedvelt amba nevű szósz, amelyet adnak húsok és falafel mellé is.

Kínai mangós csirke

Idézem Jr. Smith-t: "Azért szeretem a mangós csirkét, mert a mangó olyan édes, a husi omlós, finom, az újhagyma finoman roppan, a zöldbab ropogós, de mégsem kemény, s az egész olyan ...

Édesen és magában – nem lehet abbahagyni

Természetesen magában is remek, de párosíthatjuk más egzotikus gyümölcsökkel, készülhet belőle gyümölcssaláta, remek fagylalt- vagy sorbet-alapanyag, és könnyen készülhet belőle lekvár, chutney vagy kompót is. És ahogy már mondtuk, jól bírja a fagyasztást is, így ha jó áron jutunk jó minőségű gyümölcshöz, bátran tárazzunk be belőle a fagyasztóba is.

Thai ragacsos rizs mangóval

Az édes, ragacsos rizs a thai konyha egyik legkedveltebb édessége, amit leggyakrabban friss, szeletelt mangóval fogyasztanak. A ragacsos rizst egy különleges, magas keményítőtartalmú, ...

Ázsiai rizspuding

Egyszerűen elkészíthető gyümölcsrizs variáció, mégis különlegessé teszi a kókusz, a mangó:) és a jázmin rizs, ezért ha lehet, ne cseréljük le másfajta rizsre.

Mivel kitűnő tápanyagforrás, magas a vitamin- és rosttartalma, bátran adjuk a gyerekeknek is, akik általában odavannak az ízéért, vagy az épp belőle készülő fagyasztott finomságokért és édes krémekért.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több izgalmas alapanyag itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...