Ez a különbség a mandulaliszt és a darált mandula között

A gluténmentes konyha egyik nagy sztárja a mandula, legtöbbször liszt formájában vagy darálva vesszük. Könnyű a kettőt összekeverni, lássuk, melyik mit tud.

A mandulaliszt és a darált mandula lehet, hogy egy termékként él a fejünkben. Ez nem véletlen, gyakran a boltban kapható csomagokban is egy keveréket találunk. Persze mindkettővel jól járunk, csupán pár tulajdonságukban különböznek. Nézzük meg, mik ezek, és tulajdonképpen mi a mandulaliszt és a darált mandula!

Ez a különbség a mandulaliszt és a darált mandula között

A nagy különbség

Ugyan mind a liszt, mind a darált verzió egész mandulából készül, egy ponton eltérnek egymástól. Míg az elsőt blansírozott, vagyis héj nélküli magból csinálják, a másikat héjastul dolgozzák fel.

Szintén más, hogy milyen finomra őrlik a magvat: a liszt apróbb szemű, egészen sima. Ezzel szemben a darált mandula durvább állagú, a rajta hagyott héj miatt pedig apró barna szemek találhatók benne.

Mandulaliszt

Nem olyan tipikus liszt ez, mint a gabonákból őrölt fajták, hiszen csak egészen finomra darált mandula.

Mivel nincs benne a maghéj, teljesen tiszta, emiatt és porszerű állaga miatt használják elsősorban kényesebb desszertekhez, mint például a francia macaronhoz.

Simább, egységesebb tésztát ad, a sütemények pedig lágyabbak lesznek tőle. Akkor használjuk ezt, ha fontos az egységes szín a desszertben, és nem akarjuk benne az apró barna pontokat látni.

Darált mandula

A héjat is tartalmazó, durvábbra hagyott mandulát nemcsak édességek, hanem főételek elkészítésénél is előveszik: például a zsemlemorzsa gluténmentes alternatívája lehet.

Ezen kívül gyors kenyeret, kekszeket vagy bármilyen süteményt süthetünk vele. Ugyanolyan könnyed állagú tésztát kapunk, mint a liszttel.

Felcserélésük

Állagban nem változtat semmit, ha az egyik helyett a másikat használjuk. Egyedül akkor nem tudunk cserélni, ha oda kell figyelnünk a tészta és a kész desszert színére. Ebben az esetben mindenképpen lisztet használjunk.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Nézzük meg, mit rejt a kamra:

Forrásunk volt

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek