10 étel és ital, amit muszáj megkóstolnod, ha Máltára mész nyaralni

Ha az idei szezonra már kiszemelted magadnak Málta apró, de rengeteg izgalmat nyújtó szigetét, mindenképpen olvass tovább, mert most következik a megkóstolandó ételek és italok bakancslistája. Mutatjuk, mit ne hagyj ki!

Ha már elkezdted tervezgetni a máltai nyaralást, biztosan olvashattál arról, hogy a kis szigeten több nemzet ízei, tradíciói és szokásai is találkoznak. És míg ez tényleg így van, sokkal fontosabb, hogy ebben a csomópontban egy olyan egyedi és utánozhatatlan kultúra jött létre, amit nehéz lenne másokhoz hasonlítgatni. Szerencsére nem is kell, Málta megáll a saját lábán, az oda látogatókat pedig tárt karokkal, napfénnyel, lenyűgöző városokkal, feledhetetlen programokkal és természetesen kihagyhatatlan gasztronómiai élményekkel várja. Most ez utóbbiakról lesz szó, következik 10 olyan étel és ital, amit muszáj megkóstolni egy máltai nyaraláson.

10 étel és ital, amit muszáj megkóstolnod, ha Máltára mész nyaralni

Máltai kenyér

Míg kenyeret (valamilyen formában) a világon szinte bárhol ehetünk, kiemelt figyelmet érdemel a máltai specialitás, a Ħobż tal-Malti. Az átlagosnál ropogósabb külső ruganyos belsőt rejt, így a vekniket érdemes minél frissebben fogyasztani.

A híres máltai kenyér

Szerencsére szinte minden városban megkóstolhatjuk, de amennyiben a legízletesebbre pályázunk, látogassunk el a pékek városának is nevezett Qormi településre.

Fogyaszthatjuk reggelire, ebédre vagy vacsorára is, de street foodként is találkozhatunk vele: az extraszűz olívaolajjal, paradicsompürével és friss paradicsommal készített szendvics délben kifejezetten jóleshet, főleg, ha egész délelőtt a városban bóklásztunk.

Pastizzi

Ropogós, leveles, isteni

Ha már az utcai étkekről beszélünk, szót kell ejtenünk a pastizziről. Ez a leveles tésztából megformált, ricottával vagy borsópürével töltött sós finomság jelentette a máltaiak számára a „gyorskaját”, mielőtt a jól ismert, populáris étteremláncok megjelentek a szigeten. Persze szerencsére manapság is bőven akad belőle az utcákon.

Máltai halak

A tenger friss gyümölcsei

Szigetország lévén Máltán szinte bármikor lakmározhatunk a tenger frissen fogott kincseiből. A választék hatalmas, mégis vannak olyan különlegességek, amelyekre érdemes felfigyelni. A lampuki (delfinhal vagy mahi-mahi) például a máltai gasztronómia kiemelt szereplője, halászati szezonja során (augusztus-december) mindenképpen érdemes megkóstolni: sülve vagy pitébe zárva (Torta Tal-lampuki).

Nyúlhús

Egy igazán kiadós ebéd, nyúlhúsból

Érdekes módon mégsem a hal számít nemzeti éteknek Máltán, hanem a nyúlhús. A sziget lakosai közül sokan tartanak otthon nyulakat, persze a kedves tapsifülesek előbb-utóbb a konyhában végzik. Sütve, pörköltként vagy paradicsommártással és spagettivel készítik.

Kinnie

A pastizzi mellé egy üveg Kinnie dukál!

Ha valami igazán helyi italra vágyunk, bontsunk fel egy üveg jéghideg Kinnie-t. Ne riadjunk vissza enyhén kesernyés ízétől, ezt a mediterrán chinotto-narancs adja. Keverjünk belőle inkább egy jó koktélt: rummal vagy vodkával például igen kellemes.

Ċisk

A sörözés sem maradhat el: a helyben főzött, nagy népszerűségnek örvendő sör könnyed, egyszerű, enyhe ízű – egy forró napon másra nem is vágyhatnánk.

Máltai olajbogyó

Étkezések előtt találkozhatunk a kenyér mellett kínált olajbogyókkal (mindenképpen kapjunk be egy-két szemet előétel gyanánt), a belőlük préselt olívaolaj pedig megannyi tradicionális fogás zamatát és lelkét adja.

Egy máltai bősétál, ahol minden ínyencséget megtalálhatunk

Kapribogyó

A mediterrán térségben szintén sok helyen találkozhatunk a kapribogyóval. A máltai lankákon napozó fák ráadásul hatalmas méretű szemeket teremnek: máshol biztosan nem kóstolhatunk ilyet!

Ġbejniet

A híres máltai juhsajt

A sajtimádók is találnak majd a kedvükre való ínyencségeket, ugyanis Máltán nagy hagyománya van a sajtkészítésnek. Az enyhébb, friss verzióktól egészen az érlelt, erőteljes aromájú darabokig mindent megtalálhatunk – a kóstolást érdemes a Ġbejniet névre hallgató juhsajttal kezdeni.

Bigilla

Mártogatásra invitál a bigilla

Sajtokkal gyakran találkozhatunk az előételként felszolgált meze-tálakon, de nem kizárólag ezek gazdagítják a felhozatalt. Ropogós máltai kenyerünket mindenképpen mártsuk meg a lóbabból készült ízes krémben, azaz a bigillában.

Tudj meg többet Máltáról, a szigetország gasztronómiájáról, programjairól, látnivalóiról!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...