Az egyik legősibb tartósítási mód a fagyasztás. Már kiskorunkban is imádtuk a pici bogyós gyümölcsöket fagyasztva addig szopogatni, ameddig fel nem olvadnak. Nyáron hűsítő nasizás, télen pedig egyenesen lázadás az alacsony hőfokok ellen. Azóta rájöttünk, mi mindent tudunk a fagyasztott málnával csinálni, például banánnal összeturmixolva egyszerű fagyit, vagy más gyümölcslé hozzáadásával smoothie-t is turmixolhatunk belőle. Most egy olyan csodálatos málnás pitét hoztunk, amit majd nem tudsz abbahagyni.
Kicsit könnyebb tészta
Ebbe a tésztába fele-fele arányban kerül teljes kiőrlésű- és 00-ás liszt, igen, ez eredetileg egy olasz, rusztikus recept, ebből már le is lehet venni. Nem olyan, mint a mi porlós vajasunk, a jó kis linzertészta, hanem joghurt és tojás adják a nedvességet neki. Egy csipet só és sütőpor valamint citromhéj kerül még hozzá.
Málnavelő
A fagyasztott málnát világos nádcukorral, citromlével és citromhéjjal összeforraljuk, sőt addig bugyogtatjuk alacsony lángon, hogy veszítsen a víztartalmából, és kicsit be is sűrűsödjön. Fontos, hogy passzírozzuk át egy szűrőn az egészet, ne maradjon benne mag, erre rossz lenne ráharapni, mert amilyen makacs, még a fogunk közé is be tud állni. A citromlé segít abban, hogy szép színe maradjon sütés után is a málnás tölteléknek.
Tipp: ne dobd ki a leszűrt magokat, készíts belőle üdítőt vagy teát, forró vagy hideg vízben való áztatás, szűrés után.
Rácsos
A legjobb rácsos süti a málnás! Ezt a tölteléket más, mondjuk vajas tésztába is beleteheted, illetve a tölteléket is variálhatod, málna helyett áfonyával, vegyes bogyós gyümölcsökkel, almával és körtével, vagy éppen fügével, szilvával is töltheted.
Fotók és recept: Bagdi Gréta
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több szépség Grétitől: