Málnás mascarponekrém amarettinivel
A málna az eper után talán a legkedvesebb gyümölcsöm – az utóbbi években minden szemet megbecsülök, tekintve, hogy kevés terem belőle, és azt is viszonylag borsos áron kínálják a piacon. Nagyon egészséges, antioxidánst bőven tartalmaz, június hava pedig a málna hónapja – remélhetőleg, idén gazdagabb terméssel!
Természetesen rengeteg vitamin, ásványi anyag és flavonoid található benne. A kis, piros bogyókat nem érdemes sokáig a málnavesszőn hagyni, mert nagyon hamar túlérik a napsütésben és akkor már közel sem lesz annyira finom, mint amilyennek az emlékeinkben él. A termesztésekor egyébként is ügyelni kell rá, mert számos kártevő is előszeretettel dézsmálja meg a málnát, így nem árt felkészülni a növényvédelemre. Jó tudni, hogy levelét egészen nyár végéig gyűjtik, melyet megszárítanak és teát készítenek belőle – várandós nőknek szülés előtt ajánlják a főzet fogyasztását, mert kitágítja a medence izmait, könnyebbé válhat a szülés.
Talán mondanom se kell, hogy a málna esetében is a sütemények, fagyik viszik a prímet, azaz elsősorban desszerteket készítünk belőle. Mindenféle gyors, egyszerű piskótát feldob, ha málnaszemeket csücsültetünk a tetejükre, de gyors málnalekvárt is főzhetünk cukorral – leturmixolva pedig kész a bármilyen sütire alkalmazható villámöntet. Fagyiba is mehet persze, akinek nincsen fagylaltkészítő gépe otthon, annak is van esélye a sikerre, mert sorbet-t könnyedén lehet kreálni belőle kézi erővel is.
Még több málnás receptért ide kattints! >>
A klasszikusok, mint a málnaturmix és a torták, szintén nagy kedvencek, utóbbiak leginkább túróval készülnek és ráadásul villámgyorsan. Ha van valamilyen bevált sütés nélküli tortarecepted, bármilyen gyümölccsel gazdagíthatod a leírást, kipróbálhatsz új ízeket. Az én fantáziámat idén leginkább a málnalekvár ötlete izgatja, úgyhogy már csak annyi lenne a feladatom, jó áron szerezzek be több kilónyi málnát, ami a legutóbbi piackörkép után kissé reménytelennek tűnik, de ha szuper lelőhelyekről szereztek tudomást, ne habozzatok megosztani velünk!