Hogy mire figyelj, ha málnát metszel?

Ki ne szeretné a málnát? Ilyen embert tényleg nem ismerünk. Sajnos évről évre nehezebb helyzetbe kerül a málnatermesztés, mint ágazat, a nyári bogyós gyümölcs ára pedig az egekben, szóval tényleg érdemes otthon termeszteni. Na de hogyan kell metszeni?

Tudtad, hogy a málnát boldogasszony csipkéjének is nevezik, és őshonos hazánkban?

Fehér virágait májustól augusztusig hozza laza fürtökben vagy bugákban. Magas vízigényű növény, legideálisabb számára a gyengén savas, tápanyagban gazdag talaj - írja a Sokszínűvidék. Lássuk, hogyan kell metszeni ezt az isteni bogyóst!

5 dolog, amire figyelj, ha málnát metszel

A jól ismert piros szemű málna lehet egyszer és kétszer termő fajta, attól függően, mikor hoz termést.

Így metszd az egyszer termő málnát

  • metszése a gyümölcsök leérése után aktuális
  • a már nem termő vesszőket visszavágjuk, egészen a talaj szintjéig
  • érdemes odafigyelni arra, hogy a nyáron kihajtott, fiatal, friss vesszőket ne metsszük vissza, mivel ezek hozzák majd a termést a következő évben
  • ha a málnákat egy sorban termesztjük, az új vesszőket ritkítsuk meg
  • a távolság az egyes vesszők közt 15-20 centiméter legyen, ez a következő évben ideális termést eredményez

Így metszd a kétszer termő málnát

  • a folyton termő málnabokrok az új vesszők felső harmadán vagy a csúcsán hoznak termést az első idényük őszén, majd a második idényük tavaszán oldalirányban
  • a málnavesszőknek a végét kell lemetszeni, addig a legalacsonyabban lévő pontig, ahol még volt rajta gyümölcs – ez általában 100-120 centiméterre található a talajtól

Málnás-mandulás blondie

A brownie világos sütitársa a blondie, ebbe is sok-sok csoki kerül, csak fehéret használj hozzá, hogy megtarthassa a külső jegyeit! Ízben kevésbé mély, de állagban hasonlatos.

Mázas málnás tekercsek

Amikor valami édes péksütit akarunk összehozni reggelire, hajlamosak vagyunk a jól bevált fahéjas tekercsénél leragadni. Félreértés ne essék, azok is csodálatosak, de jó néha egy kis ...

Miután ez a része is letermett a vesszőnek a második évben, metsszük vissza egészen a talajig. Ezzel egy időben a fiatal vesszőket, melyek már ősszel teremni fognak, futtassuk fel egy karóra vagy vízszintesen kifeszített dróthuzalra. A következő tavasszal vagy kora nyáron gyümölcsöt hozó, folyton termő málnafajták vesszőinek alsó kétharmadát karózzuk ki, vagy futassuk fel növénytámaszra.

Ha az őszi szüret után az összes vesszőt visszametsszük, csak egyszer fogunk tudni gyümölcsöt betakarítani a folyton termő málnabokorról.

+1. A folyton termő málnák metszése:

július közepén kezdenek el érni, és fagyig folyamatosan, nem csak kétszer érnek. Metszeni az első gyenge fagyoknál kell. Metszéskor tövig vissza kell vágni.

Forrásunk volt.


Még több növény itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...