MÁLNA, a kedvenc nyári bogyónk: ismerd meg elképesztő jótékony hatásait

Döbbenet, mennyire egészséges, amellett, hogy csodásan finom és imádnivaló. Bemutatjuk a málnát, főként egészségszempontból!

málna különleges zamatát az emberiség már régóta ismeri, valószínű, hogy az ősember is gyakran gyűjtögette az erdő szélén. Népszerűsége azóta is töretlen, az ókorban gyógynövényként használták, a középkorban szerzetesek termesztették kolostorokban. Napjainkra már sokféle különleges, nemesített változata létezik, és a gyümölcsöskertekben is gyakran találkozhatunk vele. Európában általában vörös és sárga málnafajták élnek, az amerikai kontinensen pedig a fekete változat őshonos. A leveleiből gyógyhatású főzet, a gyümölcséből pedig szörp, lekvár, ecet vagy bor készül.

Érdekesség, hogy egy málnaszem tulajdonképpen nem egyetlen gyümölcs, hanem több apró csonthéjas bogyóból álló terméscsoport.

Értékes tápanyagtartalom

A piros színű bogyókról közismert, hogy finom ízük mellett többféle jótékony hatású vegyületet is tartalmaznak. A málna az egyik legerősebb antioxidáns hatású gyümölcs, amelynek magas:

  • a rost-,
  • a C-, K-, E-vitamin- és folsav-,
  • továbbá a vas-, a kálium- és a mangántartalma.

Ezen kívül tartalmaz tiamint (B1-vitamin), riboflavint (B2-vitamin), niacint (B3-vitamin), pantoténsavat (B5 -vitamin), B6-vitamint, kalciumot, magnéziumot, foszfort, cinket és rezet is.

Fogyókúrába is mehet!

A málna energiatartalma alacsony, ehhez magas rosttartalom társul, amely hosszabb ideig biztosít jóllakottságot, ezért jól illeszkedik a fogyókúrás étrendbe. Magas rosttartalma emellett hozzájárul a vércukorszint stabilizálásához és gátolja a táplálékban található koleszterin felszívódását is. A megfelelő folyadékpótlás mellett fogyasztott rostok jótékony hatásúak székrekedés ellen.

Citromos-málnás piskótatekercs

Ha az unásig ismételt, családi kedvenc sárgabarackos piskótatekercsnek adnál egy friss, tavaszias csavart, akkor ezúttal mascarponés-epres-citromos krémmel tekerd fel a lapokat! Annyira jó, ...

Málnás túróhab

Szeretjük a könnyű nyári desszerteket. Mivel sok túró és málna is volt itthon, így ezt a könnyű kanalazható finomságok készítettem a családnak.

Tudtad?

A málna összetételével és a benne található különleges vegyületek hatásaival több kutatás foglalkozik napjainkban is. A málnában található legtöbbet vizsgált különleges összetevők az antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású fitonutriensek, például az antocián, flavon, a flavonol, a flavoniod, tannin, rezervatrol, fenol stb.

Szerepet játszhat betegségek megelőzésében

Ezek a fitonutriensek megkötik a szabadgyököket, továbbá gátolják a káros gyulladásos folyamatokat csökkentve olyan krónikus betegségek kialakulásának kockázatát (pl. magas vérnyomás, elhízás, cukorbetegség), amelyeket az oxidatív stressz és a krónikus gyulladások okoznak. A málnában található flavonoid vegyületek egyúttal segítik a memória és egyes kognitív funkciók megőrzését is. A magas C-vitamin- és karotintartalma pedig védi a szemeket a káros UV-sugarak hatásától, és késlelteti az időskori makuladegeneráció kialakulását is.

A málnában található fenolvegyületek gátolják a rákos sejtek fejlődését és osztódását, ezáltal hozzájárulhatnak a rosszindulatú daganatos betegségek megelőzéséhez. Antocián tartalma védi a szív- és érrendszer egészségét, ugyanis gátolja a betegségek hátterében álló gyulladásos folyamatokat, és csökkenti a trombózis kialakulásának gyakoriságát. Gyulladáscsökkentő hatása pedig véd a magas vérnyomás ellen. A szív- és érrendszer egészségének megőrzéséhez a málna magas káliumtartalma is hozzájárul.

Málnás céklakrémleves

Sokan nem szeretik a céklát, még azoknak is ajánlom ezt az egyszerű, de igen finom krémlevest. Inkább a málna illatos íze érezhető, mégis tartalmas és egészséges levest kanalazhatunk!

Málnás-vaníliás-kekszes pite

Ezt a receptet a Nők Lapja Konyha karácsonyi számában találtam. Nálunk nagy tetszést aratott ez a könnyed, üdítően gyümölcsös süti. Szerintem nagyon finom lehet szederrel, szamócával ...

Vegán csokoládémousse

Pár éve robbant be a köztudatba az aquafaba (ami nem más, mint a csicseriborsó főzővize), azóta pedig receptek és blogbejegyzések ezrei foglalkoztak a tojásfehérje vegán ...

A málna vitamin- és ásványianyag-tartalmát akkor hasznosíthatjuk a legjobban, ha nyersen fogyasztjuk.

Amíg érik, együnk belőle minél gyakrabban a hasznos összetevők kedvező hatásai miatt. Sokféle felhasználása lehet nyersen is, tehetünk belőle néhány szemet a reggeli zabkásába, salátába, joghurtba vagy gyümölcsturmixba, de persze sütik tetejére is!


Még több alapanyag itt:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...