MÁLNA, a kedvenc nyári bogyónk: ismerd meg elképesztő jótékony hatásait

Döbbenet, mennyire egészséges, amellett, hogy csodásan finom és imádnivaló. Bemutatjuk a málnát, főként egészségszempontból!

málna különleges zamatát az emberiség már régóta ismeri, valószínű, hogy az ősember is gyakran gyűjtögette az erdő szélén. Népszerűsége azóta is töretlen, az ókorban gyógynövényként használták, a középkorban szerzetesek termesztették kolostorokban. Napjainkra már sokféle különleges, nemesített változata létezik, és a gyümölcsöskertekben is gyakran találkozhatunk vele. Európában általában vörös és sárga málnafajták élnek, az amerikai kontinensen pedig a fekete változat őshonos. A leveleiből gyógyhatású főzet, a gyümölcséből pedig szörp, lekvár, ecet vagy bor készül.

Érdekesség, hogy egy málnaszem tulajdonképpen nem egyetlen gyümölcs, hanem több apró csonthéjas bogyóból álló terméscsoport.

Értékes tápanyagtartalom

A piros színű bogyókról közismert, hogy finom ízük mellett többféle jótékony hatású vegyületet is tartalmaznak. A málna az egyik legerősebb antioxidáns hatású gyümölcs, amelynek magas:

  • a rost-,
  • a C-, K-, E-vitamin- és folsav-,
  • továbbá a vas-, a kálium- és a mangántartalma.

Ezen kívül tartalmaz tiamint (B1-vitamin), riboflavint (B2-vitamin), niacint (B3-vitamin), pantoténsavat (B5 -vitamin), B6-vitamint, kalciumot, magnéziumot, foszfort, cinket és rezet is.

Fogyókúrába is mehet!

A málna energiatartalma alacsony, ehhez magas rosttartalom társul, amely hosszabb ideig biztosít jóllakottságot, ezért jól illeszkedik a fogyókúrás étrendbe. Magas rosttartalma emellett hozzájárul a vércukorszint stabilizálásához és gátolja a táplálékban található koleszterin felszívódását is. A megfelelő folyadékpótlás mellett fogyasztott rostok jótékony hatásúak székrekedés ellen.

Tudtad?

A málna összetételével és a benne található különleges vegyületek hatásaival több kutatás foglalkozik napjainkban is. A málnában található legtöbbet vizsgált különleges összetevők az antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású fitonutriensek, például az antocián, flavon, a flavonol, a flavoniod, tannin, rezervatrol, fenol stb.

Szerepet játszhat betegségek megelőzésében

Ezek a fitonutriensek megkötik a szabadgyököket, továbbá gátolják a káros gyulladásos folyamatokat csökkentve olyan krónikus betegségek kialakulásának kockázatát (pl. magas vérnyomás, elhízás, cukorbetegség), amelyeket az oxidatív stressz és a krónikus gyulladások okoznak. A málnában található flavonoid vegyületek egyúttal segítik a memória és egyes kognitív funkciók megőrzését is. A magas C-vitamin- és karotintartalma pedig védi a szemeket a káros UV-sugarak hatásától, és késlelteti az időskori makuladegeneráció kialakulását is.

A málnában található fenolvegyületek gátolják a rákos sejtek fejlődését és osztódását, ezáltal hozzájárulhatnak a rosszindulatú daganatos betegségek megelőzéséhez. Antocián tartalma védi a szív- és érrendszer egészségét, ugyanis gátolja a betegségek hátterében álló gyulladásos folyamatokat, és csökkenti a trombózis kialakulásának gyakoriságát. Gyulladáscsökkentő hatása pedig véd a magas vérnyomás ellen. A szív- és érrendszer egészségének megőrzéséhez a málna magas káliumtartalma is hozzájárul.

A málna vitamin- és ásványianyag-tartalmát akkor hasznosíthatjuk a legjobban, ha nyersen fogyasztjuk.

Amíg érik, együnk belőle minél gyakrabban a hasznos összetevők kedvező hatásai miatt. Sokféle felhasználása lehet nyersen is, tehetünk belőle néhány szemet a reggeli zabkásába, salátába, joghurtba vagy gyümölcsturmixba, de persze sütik tetejére is!


Még több alapanyag itt:

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...