Fogy a remény: valószínűleg ezért nem sikerül megmenteni a világhírű makói hagymát

Az eredeti makói hagyma valaha hatalmas népszerűségnek örvendett, mára azonban sajnos csak néhány család foglalkozik termesztésével.

Az utóbbi években elképesztően visszaszorult a makói hagyma termesztése, mára csupán néhány család foglalkozik ezzel. A Délmagyar hírlap azt írja, hogy az idén szeptemberben rendezett helyi hagymafesztiválon is csak mutatóban lehetett látni belőle.

Fogy a remény: valószínűleg nem sikerül megmentei a világhírű makói hagymát

A makói vöröshagymát alapvetően a dughagymatermesztéssel lehet összefüggésbe hozni, és ennek jelenlegi területe a becslések szerint száz hektár alatt van

– tájékoztatta a portált Kocsis Márton, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szakmai referense.

Vass Gábor, a makói székhelyű Csanád és Térsége Gazdakör elnöke úgy gondolja, hogy a csökkenés oka a drága szaporítóanyag, illetve hogy a piac nem fizeti meg a magasabb termelési költségeket, kivéve egy-két feldolgozóipari szereplőt. A hanyatlás oka lehet még többek között, hogy mióta megjelentek a külföldi fajták, amelyek háromszor vagy akár ötször annyi termést is képesek hozni, kiszorult a három év alatt termelhető itteni változat.

Bár a makói hagyma beltartalmi értékeiben és ízében gazdagabb, ezt azonban például a multik nem igazán hajlandóak megfizetni.

Ennek ellenére Vas Gábor bizakodó:

Szerintem ha nem is nagy területen, de egy viszonylag szűkebb, igényes vevőréteget kiszolgálva továbbra is fennmaradhat a makói vöröshagyma.

Értesülések szerint folyik egy brandépítő munka is, melynek köszönhetően a vásárló biztos lehet abban, hogy valódi, eredeti, helyben termesztett makói vöröshagyma kerül a kosarába.

Forrásunk volt.


Hírek, érdekességek, újdonságok:

Címlapról ajánljuk

További cikkek