Amilyen pici, olyan hasznos: a mák többek közt a csontokat is erősíti

A régi hagyományok szerint annak, aki karácsonykor babot, borsót, tököt vagy mákot eszik, az elkövetkező éve bőséggel, gazdagsággal telik. Na de mire jó még a mák?

Egy mákgubó rengeteg magot rejt, ezért válhatott a mák a történelem során a termékenység és a jólét szimbólumává. Valószínűleg ehhez köthető, hogy karácsonykor a mák és a mákos ételek még napjainkban sem hiányoznak az ünnepi asztalról.

Mákszemek
Szívbarát és csonterősítő, de nem csak ezért szeretjük a mákot

Hazánkban a mák felhasználása nagyon változatos, sőt, talán Európában egyedülállóan sokoldalú. Készülhet belőle bejgli, rétes, mákos tészta, derelye vagy nudli, tölthetjük palacsintába vagy pitébe. Sőt, fűszerezhetünk vele péksüteményt, salátát, vagy használhatjuk csirke-, őz- és más vadhús ízesítésére is.

Az egyik legismertebb mákos ételünk a mákos bejgli, melyet a mákos guba és a mákos rétes követ. Ezek elkészítési módja tájegységenként eltérő lehet, és más-más időszakhoz is kapcsolják.

A mák gazdag forrása a B1-, a B5-, a B6-vitaminnak és a niacinnak

Elsősorban a karácsonyi ünnepek alatt és böjti időszakban fogyasztják, de van, ahol húsvétkor is kerül belőle az asztalra. Nemcsak a régi szokások, hiedelmek miatt jó, ha mákot fogyasztunk, hiszen rengeteg hasznos tápanyagot is tartalmaz. Gazdag forrása a B1-, a B5-, a B6-vitaminnak és a niacinnak. Továbbá magas a kalcium-, foszfor-, cink-, mangán-, réz-, vas-, kálium- és magnéziumtartalma. Említésre méltó az esszenciális zsírsavtartalma is, amelyben a linolsav és az olajsav mennyisége jelentős.

Diós-mákos bejgliszelet

A repedésmentes bejgli igenis létezik, az eltérés csupán annyi, hogy nem felcsavarva, hanem tepsiben rétegezve kell megsütnünk a karácsony kötelező ékét. A plusz jutalom, hogy nem kell ...

Legegyszerűbb mákos tészta

A mákos tésztához szinte nem is kell recept, olyan egyszerű az elkészítése, persze, ha szeretnénk nemcsak úgy eltrehánykodni a dolgot, hanem tényleg egy ízesen összedobott metéltet ...

A mákban található tápanyagok számos betegség megelőzését segítik:

  • kedvező zsírsavösszetétele hozzájárulhat a magas vérnyomás, valamint a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez,
  • a benne található alkaloidok, jótékony hatásúak egyes idegrendszeri rendellenességek esetében,
  • hatékony a gyulladások, a láz, a vérhas, az ingerültség, a szamárköhögés, a fülfájás, a fogfájás, a hasmenés, az asztma, a hányás és az émelygés kezelésében,
  • természetes nyugtató hatásának köszönhetően régóta használatos az álmatlanság ellenszerként,
  • magas kalciumtartalma hozzájárul a fogak és csontok egészségének megőrzéséhez,
  • mangántartalma segíti a csontritkulás, az ízületi gyulladások és a cukorbetegség megelőzését,
  • magas diétás rosttartalma gátolja a szénhidrátok felszívódását, ezáltal mérsékli a túlzott vércukorszint-ingadozást, valamint hozzájárul az egészséges bélműködés fenntartásához.

Az apró méretű mákszemek meglepően sok tápanyagot tartalmaznak, ezért a mák jótékony és tápláló tulajdonságai még akkor is érvényesülnek, ha csupán kis mennyiségben kerül belőle az ételekbe.

Mákszemek és mákgubók
A máknak rengeteg jótékony hatása van

A friss mák általában sötét szürkéskék színű (kék, és ametiszt fajták), de létezik világos (szentesi fehér), bézs, vagy dohánybarna változatban is. Különleges zamata ropogós magjának és mogyoróra emlékeztető aromájának köszönhető.

Vásárolható egészben és darálva, emellett egyre több boltban megtalálható a belőle sajtolt olaj is, amely kiváló saláták és más ételek ízesítésére.

Tekintettel magas telítetlenzsírsav-tartalmára gyorsan romlik, avasodik, ezért mindig fontos a csomagolás dátumát ellenőrizni. Otthon tároljuk légmentesen zárva, száraz, hűvös helyen, mivel szobahőmérsékleten hamar megavasodik, íze rossz és keserű lesz.

Források: 1., 2.


További hasznos konyhai tippek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...