Mák – a gazdagság ígérete

A régi hagyományok szerint annak, aki karácsonykor babot, borsót, tököt vagy mákot eszik, az elkövetkező éve bőséggel, gazdagsággal telik.

Egy mákgubó rengeteg magot rejt, ezért válhatott a mák a történelem során a termékenység és a jólét szimbólumává. Valószínűleg ehhez köthető, hogy karácsonykor a mákos ételek még napjainkban sem hiányoznak az ünnepi asztalról.

Hazánkban a mák felhasználása nagyon változatos, sőt, talán Európában egyedülállóan sokoldalú. Készülhet belőle bejgli, rétes, mákos tészta, -derelye vagy -nudli, tölthetjük palacsintába vagy pitébe. Sőt fűszerezhetünk vele péksüteményt, salátát, vagy használhatjuk csirke-, őz- és más vadhús ízesítésére is.

Az egyik legismertebb a mákos ételünk a mákos tekercs, amelyet legtöbben csak bejgli néven ismernek. Híres kedvenc még a mákos guba, és a mákos rétes is. A bejgli, a rétes és a guba készítési módja tájegységenként eltérő lehet, és más-más időszakhoz is kapcsolják. Elsősorban a karácsonyi ünnepek alatt és böjti időszakban fogyasztják, de van, ahol húsvétkor is kerül belőle az asztalra.

Olvastad már?

17 krumplisaláta az egészségre vágyóknak

Nemcsak a régi szokások, hiedelmek miatt jó, ha mákot fogyasztunk, hiszen rengeteg hasznos tápanyagot is tartalmaz, gazdag forrása a B1-, a B5-, a B6-vitaminnak és a niacinnak. Továbbá magas a kalcium-, foszfor-, cink-, mangán-, réz-, vas-, kálium- és magnéziumtartalma. Említésre méltó az esszenciális zsírsavtartalma is, amelyben a linolsav és az olajsav mennyisége jelentős.

Gyors cukkinis-mákos pite

Nevezhetnénk lusta asszony tökös-mákos rétesének is, mert ízvilágában nagyon hasonló. A zsenge cukkinit nem kell meghámozni, mehet bele héjastól. Frissen a legfinomabb.

A mákban található tápanyagok számos betegség megelőzését segítik:

  • kedvező zsírsavösszetétele hozzájárulhat a magas vérnyomás, valamint a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez;
  • a benne található alkaloidok, jótékony hatásúak egyes idegrendszeri rendellenességek esetében;
  • hatékony a gyulladások, a láz, a vérhas, az ingerültség, a szamárköhögés, a fülfájás, a fogfájás, a hasmenés, az asztma, a hányás és az émelygés kezelésében;

Mákos vargabéles joghurttal

Ami mákos ugye, az eleve nem lehet rossz. Gondoltam, férjhez adom a mákot a réteslaphoz, meg a cérnametélthez, és remekbe szabott házasság lett belőle. Legalábbis annak, aki a mákot ...

  • természetes nyugtató hatásának köszönhetően régóta használatos az álmatlanság ellenszerként;
  • magas kalciumtartalma hozzájárul a fogak és csontok egészségének megőrzéséhez;
  • mangántartalma segíti a csontritkulás, az ízületi gyulladások és a cukorbetegség megelőzését;
  • magas diétás rost tartalma gátolja a szénhidrátok felszívódását, ezáltal mérsékli a túlzott vércukorszint ingadozást, valamint hozzájárul az egészséges bélműködés fenntartásához.

Citromhabos máktorta

Igazi frissítő desszertet mutatok most be: a mák és a citrom verhetetlen páros. Az elkészítése is nagyon egyszerű, amihez stílusosan egyszerű díszítési módot választottunk- maminti ...

Mákos - tejfölös kocka

A receptet egy újságból kinézve készítettem el. Puha, lágy, gusztusos édességet kaptam, ami mindenkinek elnyerte a tetszését!!  Sima sütőmargarint használtam hozzá, de bármilyen ...

Bagel

Lyukas közepű kenyérgyűrű: tipikus New York-i reggeli, krémsajttal fogyasztva. Ideális vasárnap reggelekre, az elkészítési ideje sem vészes, bátran neki lehet fogni. Nincs is annál ...

Az apró méretű mákszemek meglepően sok tápanyagot tartalmaznak, ezért a mák jótékony és tápláló tulajdonságai még akkor is érvényesülnek, ha csupán kis mennyiségben kerül belőle az ételekbe.

A friss mák általában sötét szürkéskék színű (kék, és ametiszt fajták), de létezik világos (szentesi fehér), bézs, vagy dohánybarna változatban is. Különleges zamata ropogós magjának és mogyoróra emlékeztető aromájának köszönhető. Vásárolható egészben és darálva, emellett egyre több boltban megtalálható a belőle sajtolt olaj is, amely kiváló saláták és más ételek ízesítésére. Tekintettel magas telítetlen zsírsav tartalmára gyorsan romlik, avasodik, ezért mindig fontos a csomagolás dátumát ellenőrizni. Otthon tároljuk légmentesen zárva, száraz, hűvös helyen, mivel szobahőmérsékleten hamar megavasodik, íze rossz és keserű lesz.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...