Egy mákgubó rengeteg magot rejt, ezért válhatott a mák a történelem során a termékenység és a jólét szimbólumává. Valószínűleg ehhez köthető, hogy karácsonykor a mák és a mákos ételek még napjainkban sem hiányoznak az ünnepi asztalról.
Hazánkban a mák felhasználása nagyon változatos, sőt, talán Európában egyedülállóan sokoldalú. Készülhet belőle bejgli, rétes, mákos tészta, derelye vagy nudli, tölthetjük palacsintába vagy pitébe. Sőt, fűszerezhetünk vele péksüteményt, salátát, vagy használhatjuk csirke-, őz- és más vadhús ízesítésére is.
Az egyik legismertebb mákos ételünk a mákos bejgli, melyet a mákos guba és a mákos rétes követ. Ezek elkészítési módja tájegységenként eltérő lehet, és más-más időszakhoz is kapcsolják.
A mák gazdag forrása a B1-, a B5-, a B6-vitaminnak és a niacinnak
Elsősorban a karácsonyi ünnepek alatt és böjti időszakban fogyasztják, de van, ahol húsvétkor is kerül belőle az asztalra. Nemcsak a régi szokások, hiedelmek miatt jó, ha mákot fogyasztunk, hiszen rengeteg hasznos tápanyagot is tartalmaz. Gazdag forrása a B1-, a B5-, a B6-vitaminnak és a niacinnak. Továbbá magas a kalcium-, foszfor-, cink-, mangán-, réz-, vas-, kálium- és magnéziumtartalma. Említésre méltó az esszenciális zsírsavtartalma is, amelyben a linolsav és az olajsav mennyisége jelentős.
A mákban található tápanyagok számos betegség megelőzését segítik:
- kedvező zsírsavösszetétele hozzájárulhat a magas vérnyomás, valamint a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez,
- a benne található alkaloidok, jótékony hatásúak egyes idegrendszeri rendellenességek esetében,
- hatékony a gyulladások, a láz, a vérhas, az ingerültség, a szamárköhögés, a fülfájás, a fogfájás, a hasmenés, az asztma, a hányás és az émelygés kezelésében,
- természetes nyugtató hatásának köszönhetően régóta használatos az álmatlanság ellenszerként,
- magas kalciumtartalma hozzájárul a fogak és csontok egészségének megőrzéséhez,
- mangántartalma segíti a csontritkulás, az ízületi gyulladások és a cukorbetegség megelőzését,
- magas diétás rosttartalma gátolja a szénhidrátok felszívódását, ezáltal mérsékli a túlzott vércukorszint-ingadozást, valamint hozzájárul az egészséges bélműködés fenntartásához.
Az apró méretű mákszemek meglepően sok tápanyagot tartalmaznak, ezért a mák jótékony és tápláló tulajdonságai még akkor is érvényesülnek, ha csupán kis mennyiségben kerül belőle az ételekbe.
A friss mák általában sötét szürkéskék színű (kék, és ametiszt fajták), de létezik világos (szentesi fehér), bézs, vagy dohánybarna változatban is. Különleges zamata ropogós magjának és mogyoróra emlékeztető aromájának köszönhető.
Vásárolható egészben és darálva, emellett egyre több boltban megtalálható a belőle sajtolt olaj is, amely kiváló saláták és más ételek ízesítésére.
Tekintettel magas telítetlenzsírsav-tartalmára gyorsan romlik, avasodik, ezért mindig fontos a csomagolás dátumát ellenőrizni. Otthon tároljuk légmentesen zárva, száraz, hűvös helyen, mivel szobahőmérsékleten hamar megavasodik, íze rossz és keserű lesz.
További hasznos konyhai tippek: