Palackba zárt indiánnyár

A hűvösebb májusi estéken, amikor még nincs annyira meleg, hogy csak a laza, hideg fröccs esik jól, próbálkozhatunk valami erősebbel is. Kortyoljunk cabernet franc-t!

Fotó: flickr - napa by and {W}

A május több tényező miatt az egyik kedvenc hónapunk. Végre talán megérkezik a várva várt meleg, lehet teraszokon üldögélni és sütkérezni, estére pedig kellemesen lehűl az idő, így kell még a kiskabát. A nyárias zivatarok hetente legalább egyszer jól felfrissítik a levegőt, és elkezdődik a virágok, gyümölcsök és mindenféle tavaszi illat szezonja.

Pinot noir: testes és karakteres >>

A hűvösebb májusi estéken, amikor még nincs annyira meleg, hogy csak a laza, hideg fröccs esik jól, próbálkozhatunk valami erősebbel is. Kortyoljunk cabernet franc-t!

Fotó: flickr - Cabernet franc by Giant Ginkgo

A francia szőlőfajtát már régóta ismerik és szeretik. Ez a kékszőlő a legtöbb cuvée bor alapja, de magában is megállja a helyét. Erős, száraz vörösbor készül belőle, sötét, mélyvörös szín és rendkívül erős fűszeres utóíz jellemzi. A cabernet franc-t sokszor hasonlítják össze a cabernet sauvignon-val borászati szempontból. A szőlő jellemzői, betegség elleni tűrőképessége és a terméshozama is hasonló, emellett mind a kettő fajta erős, élénk és savakban gazdag bort ad. Eme két cabernet házasítása a merlot-val adja a klasszikus francia cuvée bort, sőt a cabernet franc az egyik leghíresebb magyar bor, az egri bikavér alapja is.

Fotó: flickr - Cabernet by Thomas Hawk

A cabernet franc ízvilága nagyon gazdag, elsődlegesen az olyan piros bogyós terméseket érezhetjük, mint a meggy, cseresznye vagy akár a ribizli, ezen pedig az utóíz a tölgyfahordós érlelés miatt nagyot csavar. Itt érezhető ki a bor fűszeressége, borsossága, az aromája lehet vaníliás és füstös, de nem kell megijedni, az intenzív illatok ellenére a nők is kedvelni szokták. Persze itt is tudni kell bánni az étel-bor kombinációval!

A legjobban akkor élvezhetjük ki benne az összes aromát, ha egy hideg rozé után kóstoljuk meg. A rozé üdesége után a cabernet franc savassága és ereje nagyon szembetűnő, így lehet a legjobban megtapasztalni, mit is tud ez a fajta. A megismerkedés után pedig ötletelhetünk is hozzá: mi legyen a vacsora?

Fotó: flickr - Wine&Cheese Plater by winestyr

A cabernet franc általában nem az olcsó kategóriájú borok közé tartozik, de néha megengedhetjük magunknak, akárcsak a jó steaket, vadételeket és fűszeres sajtokat. A nyár közeledtével ezekről az ételekről már lassan a diéta és a meleg miatt is lemondunk, de májusban még engedjük meg magunknak a habzsolást, és élvezzük a vörös húst a vörösborral. Az éretlen tanninokat tartalmazó fiatalabb borokat akár halakhoz is fogyaszthatjuk, de tipikusan a nehezebb vadételek és barna mártással készült ételek mellé kínáljuk. A kemény sajtokhoz pedig feltétlenül válasszunk egy idősebb, enyhébb csersavú bort.

Lábasban sült nyúl

Már régóta készültem megcsinálni ezt a nyulas fogást, csak vártam a pillanatot, amikor szép nyúlhúshoz jutok. Egy barátunk révén ez megtörtént, a nyúl pedig elkészült:-). A ...

Vaddisznósült

Nem minden nap jut az ember vaddisznóhúshoz, főleg nem olyan nemes részéhez, mint a gerince. Egyik nap egy 3,5 kg-os vaddisznógerinc landolt a mélyhűtőnkben, egy Barátunk hozta, hálája ...

Ha egy májusi hétvégén pedig sikerül beiktatni egy balatoni kirándulást, feltétlenül érdemes ellátogatni a monoszlói Liszkay Pincészetbe, ahol díjnyertes borokat kóstolhatunk meseszép környezetben. A totális kikapcsolódás garantált, akár szobát is bérelhetünk és egész hétvégén élvezhetjük a bor és a Káli-medence közelségét, sőt, ha valami igazán exkluzívra vágyunk, akár szőlőbirtokosok is lehetünk egy hétre. További információ a Liszkay Pincészet honlapján, illetve a BOR+ május végi rendezvényein.

Fotó: flickr - Cabernet by Katelyn Kenderdine

2013. május 29-én a Mozsár Kávézóban „minden érzékszervre hatunk”! Lesznek Liszkay-borok, jön egy főzőiskola, tőlük ott este megtanulhatjuk, hogyan kell elkészíteni egy igazi olasz különlegességet: fekete olívapasztával és napon szárított paradicsommal töltött szűzpecsenye-tekercs pestós gnocchival és grillezett miniparadicsommal, parmezánnal.

Legközelebb pedig filmet nézünk a Mont Blanc-ról és Cinque Terre-ről, és ehhez még lesz egy kis zenei aláfestés is. 2013. május 31-én még utoljára a BOR+ szervezésében Liszkay-kóstoló a Szendzsóban. Könnyed, laza, kiülős borozós délután lesz!

Ismerkedj meg a BOR+ rendezvényeivel >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...