Miből főzzek? – a május verhetetlen zöldségei, gyümölcsei

Mindannyian szeretnénk egy fokkal tudatosabban táplálkozni, nem? Ennek kulcsa pedig elsősorban az alapanyagokban rejlik, amiket a konyhában használunk. A Nosalty csapatával ebben szeretnénk most mindenkinek segítséget nyújtani azáltal, hogy minden hónapban bemutatjuk az éppen aktuálisan termő/beszerezhető zöldségeket és gyümölcsöket, és a belőlük készíthető jobbnál jobb ételeket.

Májusi alapanyagaink azért olyan csodálatosak, mert ötvözik a tavasz és a nyár ízeit. Még mindig találhatunk zsenge, harsány zöldségeket, de már a napfényes évszak édes gyümölcsei és kihagyhatatlan zöldségei is beköszönnek. A május a szezonalitás egyik legszebb hónapja, a májusi alapanyagok pedig gyönyörű és ízletes ételeket szülnek. Ismerjük meg őket!

Miből főzzek? – a május verhetetlen zöldségei, gyümölcsei

Rebarbara

Az utóbbi években egyre több helyen – piacokon, kis zöldségeseknél – felbukkantak a rebarbara piros-rózsaszín-zöld színben játszó szárai. A fanyar zöldség fogyasztására ugyan csak 1-2 két hónapunk van, ilyenkor mégis megéri venni és enni.

Igen magas a rosttartalma, emellett viszont kevés kalóriát tartalmaz. A-, B- és C-vitaminokban gazdag alapanyag.

A leggyakrabban valamilyen édes gyümölccsel (pl. eperrel) párosítják a receptek, mivel savanyú ízét ellensúlyozni kell valamivel. Így készülhet belőle lekvár, szörp, kompót, öntet vagy bármilyen édes sütemény (pite, kevert piskóta, stb.). Ízben jól illik mellé a vanília, citromhéj és kardamom.

Epres-rebarbarás rácsos pite

A rebarbara és az eper a piték Stan és Pan-ja: biztos működnének külön is, de minek szétválasztani őket, olyan jó amikor az édes eperíz mellett megbújik a rebarbara visszafogott ...

Spárga

Nem lehet elengedni a májust anélkül, hogy legalább egy spárgás ételt elkészítsünk. A legzsengébb, legkarakteresebb ízű tavaszi zöldség ebben a hónapban tisztel meg minket jelenlétével. Ilyenkor érdemes felkészülten menni a boltba, piacra, hogy a legszebb darabot választhassuk ki.

A zsenge spárga külseje szép fényes, húsa tapintásra kemény. A vastagsága nagyjából egy ujjnyi, ha ennél vastagabb azt inkább kerüljük. A friss spárga nem ruganyos, hanem feszes, amikor a kezünkbe vesszük, épp ott pattan el, ahol az alsó fás rész kezdődik.

És ha ilyen finom, zsenge zöldséget kapunk, bánjunk vele óvatosan a főzés során is. Pároljuk 2-3 percig közepes lángon, vagy blansírozzuk fél percig: ennél több idő nem is kell neki. Hiszen akkor sem jó a spárga, ha szétfőzzük. Inkább maradjon benne egy kicsi harapós tartás.

Parmezánkrémes spárgarizottó

Ez a durván parmezános rizottó azért nagyon különleges, mert gyorsaságban nem különbözik egy átlagos rizsételtől, mégis sokkal elegánsabb, szinte luxusélményt nyújt. Ezeket a ...

Fermentált spárga

Ha szeretnétek kicsit kitolni a spárgaszezont, és később is élvezni a legszuperebb tavaszi zöldség ízét, akkor ez a ti receptetek. A fermentálás az egyik legősibb tartósítási ...

Karalábé

Persze, az egész év során láthatjuk a boltban a karalábét, de ez nem jelenti azt, hogy az a gumó finom is lesz. Ilyenkor, a szezon leges legelején kapható ugyanis a legfrissebb, legzsengébb, legpuhább karalábé, amit valaha ettünk.

És nem csak ezért érdemes fogyasztani. Magas rosttartalom, C- és B-vitaminok: ezeket mind tudja a zöld gumó. Ráadásul megannyi finom ételben felhasználhatjuk a levestől kezdve, a főzeléken át egészen a salátáig.

Ez a májusi, friss karalábé azonban talán nyersen a legfinomabb: csak magában elrágcsálhatjuk, de mártogathatunk is vele valamilyen krémet.

Karalábés kocka

A káposztás tészta, vagy inkább a tésztás káposzta az egyik nagy kedvencem. Sok borssal, szigorúan sósan. A múltkor egy rendhagyó színházi darabon voltam, és a darab negyvenes években ...

Eper

Kicsit kakukktojás az eper, mondjuk csak olyan szempontból, hogy egészen a hónap végéig kell arra várni, hogy megérkezzen. Legalábbis megfizethető és hazai formájában. Utána viszont nincs megállás: pár hét alatt ilyenkor minden az eperről szól. Ami nem is baj, hiszen a pár hét után egy egész évnek el kell telnie, míg újra hozzájutunk a legfinomabb piros szemekhez.

Az elkészítését szinte alig kell magyarázni: mehet levesbe, salátába, végtelen süteménybe, persze mégis a legnagyobb élvezetet a gyümölcs nyers habzsolása adja: ki tejszínhabbal, ki porcukorral, ki tejföllel teszi ezt, és milyen jól teszi mindenki.

Tízperces eper-spárga saláta

A tavasz két legcsodásabb alapanyaga került most egy kirobbanóan friss és végtelenül egyszerű salátába, ami cakumpakk 10 perc alatt elkészül. Gyakorlatilag annyira egyszerű műveletről ...

Eperkrémleves

Drága nagymamám kertjében most érik az eper. A legjobb érzés kimenni a házból, és csak leszedni a friss gyümölcsöt. Ebédre pedig készíteni belőle egy jó hideg eperkrémlevest.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Legyünk együtt tudatosabbak:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...