Miből főzzek? – a május verhetetlen zöldségei, gyümölcsei

Mindannyian szeretnénk egy fokkal tudatosabban táplálkozni, nem? Ennek kulcsa pedig elsősorban az alapanyagokban rejlik, amiket a konyhában használunk. A Nosalty csapatával ebben szeretnénk most mindenkinek segítséget nyújtani azáltal, hogy minden hónapban bemutatjuk az éppen aktuálisan termő/beszerezhető zöldségeket és gyümölcsöket, és a belőlük készíthető jobbnál jobb ételeket.

Májusi alapanyagaink azért olyan csodálatosak, mert ötvözik a tavasz és a nyár ízeit. Még mindig találhatunk zsenge, harsány zöldségeket, de már a napfényes évszak édes gyümölcsei és kihagyhatatlan zöldségei is beköszönnek. A május a szezonalitás egyik legszebb hónapja, a májusi alapanyagok pedig gyönyörű és ízletes ételeket szülnek. Ismerjük meg őket!

Miből főzzek? – a május verhetetlen zöldségei, gyümölcsei

Rebarbara

Az utóbbi években egyre több helyen – piacokon, kis zöldségeseknél – felbukkantak a rebarbara piros-rózsaszín-zöld színben játszó szárai. A fanyar zöldség fogyasztására ugyan csak 1-2 két hónapunk van, ilyenkor mégis megéri venni és enni.

Igen magas a rosttartalma, emellett viszont kevés kalóriát tartalmaz. A-, B- és C-vitaminokban gazdag alapanyag.

A leggyakrabban valamilyen édes gyümölccsel (pl. eperrel) párosítják a receptek, mivel savanyú ízét ellensúlyozni kell valamivel. Így készülhet belőle lekvár, szörp, kompót, öntet vagy bármilyen édes sütemény (pite, kevert piskóta, stb.). Ízben jól illik mellé a vanília, citromhéj és kardamom.

Epres-rebarbarás rácsos pite

A rebarbara és az eper a piték Stan és Pan-ja: biztos működnének külön is, de minek szétválasztani őket, olyan jó amikor az édes eperíz mellett megbújik a rebarbara visszafogott ...

Spárga

Nem lehet elengedni a májust anélkül, hogy legalább egy spárgás ételt elkészítsünk. A legzsengébb, legkarakteresebb ízű tavaszi zöldség ebben a hónapban tisztel meg minket jelenlétével. Ilyenkor érdemes felkészülten menni a boltba, piacra, hogy a legszebb darabot választhassuk ki.

A zsenge spárga külseje szép fényes, húsa tapintásra kemény. A vastagsága nagyjából egy ujjnyi, ha ennél vastagabb azt inkább kerüljük. A friss spárga nem ruganyos, hanem feszes, amikor a kezünkbe vesszük, épp ott pattan el, ahol az alsó fás rész kezdődik.

És ha ilyen finom, zsenge zöldséget kapunk, bánjunk vele óvatosan a főzés során is. Pároljuk 2-3 percig közepes lángon, vagy blansírozzuk fél percig: ennél több idő nem is kell neki. Hiszen akkor sem jó a spárga, ha szétfőzzük. Inkább maradjon benne egy kicsi harapós tartás.

Parmezánkrémes spárgarizottó

Ez a durván parmezános rizottó azért nagyon különleges, mert gyorsaságban nem különbözik egy átlagos rizsételtől, mégis sokkal elegánsabb, szinte luxusélményt nyújt. Ezeket a ...

Fermentált spárga

Ha szeretnétek kicsit kitolni a spárgaszezont, és később is élvezni a legszuperebb tavaszi zöldség ízét, akkor ez a ti receptetek. A fermentálás az egyik legősibb tartósítási ...

Karalábé

Persze, az egész év során láthatjuk a boltban a karalábét, de ez nem jelenti azt, hogy az a gumó finom is lesz. Ilyenkor, a szezon leges legelején kapható ugyanis a legfrissebb, legzsengébb, legpuhább karalábé, amit valaha ettünk.

És nem csak ezért érdemes fogyasztani. Magas rosttartalom, C- és B-vitaminok: ezeket mind tudja a zöld gumó. Ráadásul megannyi finom ételben felhasználhatjuk a levestől kezdve, a főzeléken át egészen a salátáig.

Ez a májusi, friss karalábé azonban talán nyersen a legfinomabb: csak magában elrágcsálhatjuk, de mártogathatunk is vele valamilyen krémet.

Karalábés kocka

A káposztás tészta, vagy inkább a tésztás káposzta az egyik nagy kedvencem. Sok borssal, szigorúan sósan. A múltkor egy rendhagyó színházi darabon voltam, és a darab negyvenes években ...

Eper

Kicsit kakukktojás az eper, mondjuk csak olyan szempontból, hogy egészen a hónap végéig kell arra várni, hogy megérkezzen. Legalábbis megfizethető és hazai formájában. Utána viszont nincs megállás: pár hét alatt ilyenkor minden az eperről szól. Ami nem is baj, hiszen a pár hét után egy egész évnek el kell telnie, míg újra hozzájutunk a legfinomabb piros szemekhez.

Az elkészítését szinte alig kell magyarázni: mehet levesbe, salátába, végtelen süteménybe, persze mégis a legnagyobb élvezetet a gyümölcs nyers habzsolása adja: ki tejszínhabbal, ki porcukorral, ki tejföllel teszi ezt, és milyen jól teszi mindenki.

Tízperces eper-spárga saláta

A tavasz két legcsodásabb alapanyaga került most egy kirobbanóan friss és végtelenül egyszerű salátába, ami cakumpakk 10 perc alatt elkészül. Gyakorlatilag annyira egyszerű műveletről ...

Eperkrémleves

Drága nagymamám kertjében most érik az eper. A legjobb érzés kimenni a házból, és csak leszedni a friss gyümölcsöt. Ebédre pedig készíteni belőle egy jó hideg eperkrémlevest.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Legyünk együtt tudatosabbak:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...