A majoránna gyógynövény, fűszernövény. Bár a legtöbbször szorosan kapcsoljuk az oregánóhoz, a két növény egészen más: a majoránna a magyaros ételeknek is gyakran használt fűszere (lásd: klasszikus krumplifőzelék), de mindkettőt bevethetjük mediterrán receptekben is.
A majoránna könnyebb, édesebb, virágosabb ízű, mint az oregáno. Ráadásul a majoránna élettani és táplálkozási előnyöket is hordoz. A nagy mennyiségben elfogyasztott majoránna jelentősen növelheti a mikroelemek bevitelét, így egészségügyi előnyökkel is jár a fogyasztása. Bár annak nem túl nagy a valószínűsége, hogy az étkezésekkel annyi majoránnát fogyasszunk, hogy ezt meg is érezzük, ugyanis a legtöbb recepthez egy-két kiskanálnyi szükséges belőle.
Egy evőkanálnyi majoránnában 5 kalória van. E kalóriák nagy része szénhidrátokból származik rost és természetes eredetű cukor formájában, de persze a majoránna nem minősül jelentős szénhidrát-, cukor- vagy rostforrásnak. Egy evőkanálnyi majoránnában kis mennyiségű K-vitamin, kevés A-vitamin, a C-vitamin, a B6-vitamin is található. A majoránna ásványi anyaga a kalcium, a vas és a mangán.
Majoránna a népi gyógyászatban
A majoránnát a népi gyógyászatban különböző formákban használják: szárított leveleit, levélkivonatát és illóolaját is alkalmazzák többek között a köhögés, a megfázás, a gyomorgörcsök, májproblémák, epekövek, fejfájás, és a menopauza tüneteinek kezelésére. Tudományos kísérletek egyelőre ezt nem igazolják.
A majoránna ízét gyakran mentásnak, édesnek vagy fás jellegűnek nevezik. Sok szakács szárított majoránnát használ, ebben a formában nem nehéz megtalálni, de a boltok polcain az őrölt változat is elérhető. Mint minden szárított gyógynövényt és fűszert, a majoránnát is légmentesen lezárt edényben, hűvös, sötét helyen érdemes tárolni.
Megfelelően tárolva akár három-négy évig is jó maradhat. Néhány piacon, üzletben friss majoránnát is találhatunk, néhány szakács szerint azonban a majoránna az egyik olyan ritka gyógynövény, amelynek szárítottan jobb az íze. A majoránna jól párosítható sült hússal, paradicsommal, és a zöldséges ételekkel és gyakran használják pizzákhoz, fűszerkeverékekhez más-más fűszernövényekkel kombinálva.
Ezeket olvastad már?
Nélkülözhetetlen fűszerek
A legfontosabb fűszerek következnek. Ez az összeállítás biztosan szerepel A Konyhafőnök éléskamrájában is. Közben pedig ajánlatokat adunk, melyik fűszert milyen kaspóba tedd.
NosaltyA nagy fűszernövény-kalauz
Az édes ’80-as években volt a só meg a bors, a rántás a főzelékben, a minden vasárnap felszolgált rántott csirke koviubival, vagy a húsleves - hol gazdagon, hol nem…
Nosalty3 fűszer a forró éjszakáért
Szeretnéd felforrósítani a hálószobai hangulatot? Fűszerezd a vacsorát egy kis kardamommal, fahéjjal vagy szerecsendióval, és csodás érzéki élmények várnak majd rád!
adminTop 5 fűszerkeverék ajándékba
Ha van egy kipróbált fűszerkeveréked, amit bárkinek jó szívvel ajánlanál, ne csak a receptjét add meg – készíts nagyobb adagot belőle, és ajándékozd ezt karácsonyra!
Gréti