Monkey bread, vagyis majomkenyér. Mikor először hallottam róla, azt hittem, valamilyen banános édességről van szó. Mikor először kóstoltam, biztos voltam benne, hogy ez egy fahéjas aranygaluska, mégpedig úgy, ahogy a nagymamám csinálja, egy jó nagy adag cukorsziruppal leöntve. A cukorszirup nagy részének lekaparászása és a fahéjas golyócskák két percig tartó bepuszilása után felírtam, a képzeletbeli listámra is felvéstem, hogy ennek utána kell néznem - de aztán persze elfelejtettem.
Egészen addig, amíg egy kávézó pultjánál fel nem fedeztem egy ugyanolyan sütit - azzal a különbséggel, hogy nem monkey breadnek, hanem Hungarian coffee cake-nek, vagyis magyar kávésütinek hívták. Első blikkre azt hittem, hogy valamilyen kávés krémmel van leöntve, de öt perccel később, hazaérve el is kezdtem kutatni, hogy mi köze van egymáshoz a majomnak, a kávénak, és a magyaroknak. A majomkenyérről azt találtam, hogy a '40-es években népszerűvé vált, házi süti, melynek különlegessége, hogy a kelt tészta darabokat egyesével vajba, majd cukorba, esetenként dióba mártják. Hát, ez azért ez elsőre így elég aranygaluskásnak hangzott nekem...
Tovább kutattam, és találtam három eredetmondát. Az egyik szerint a recept egy 1884-es szakácskönyvben jelent meg legelőször, bár még nem ezen a néven, sőt a recept nem édes, hanem sós volt. Ugyanez a helyzet a második számú megjelenéssel - egy némafilm-sztár, aki a konyhában is jeleskedett, frissen megjelenő szakácskönyvében partikra ajánlotta, hiszen a kis darab tésztácskákat le lehet szakítani, és evőeszköz nélkül fogyasztani. A recept több korabeli női magazinban is feltűnt, de igazán népszerű csak az ötvenes években lett, mikor megjelentek a mélyfagyasztott tészták, jelentősen megrövidítve az elkészítést. Ekkoriban kezdett a recept egyre több cukrot, majd végül cukormázat is tartalmazni. És hogy ehhez hogy jön az aranygaluska? Egy amerikai süteményport áruló cég a "Magyar kávésüti" nevű termékét úgy reklámozta, hogy amit az amerikaik majomkenyérnek ismernek, az voltaképpen nem más, mint egy ismert magyar kelt tészta, az aranygaluska. Hoppá. Lényeg a lényeg, a magyar kávésüti az tulajdonképpen aranygaluska, ami majdnem ugyanaz mint a majomkenyér. Ha a kíváncsiak vagytok a különbségre, nem tudok mást ajánlani, próbáljátok ki a receptet. Előre is elnézést, hogy nem cukormázzal hoztam - a karamell nekem valahogy sokkal jobban illett hozzá!