Ezúttal májkrémeket vizsgáltak a Szupermenta programban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. A tesztben szereplő termékek mindegyike a Magyar Élelmiszerkönyv által meghatározott minimum 25 százalék májtartalommal rendelkező májas/májkrém csoportba tartozott. 21 termékben a sertésmáj volt a fő összetevő, 16 esetében pedig a csirkemáj.
A vizsgált termékek között 17 magyar és 20 külföldi előállítású májas vett részt, kiszerelésük 48 és 400 gramm között mozgott.
A Nébih laboratóriumaiban végzett élelmiszerbiztonsági és -minőségi vizsgálatok részeként többek között a kalcium-, fehérje-, glutaminsav-, valamint nehézfémtartalmát ellenőrizték. A szakértők mind a két kategóriában rendben találtak mindent a termékeknél.
13 májkrém esetében azonban jelölési hibát találtak, főként az összetevők feltüntetésével, valamint a tápértékjelöléssel kapcsolatban akadtak problémák. Például két májkrémnél a zsírtartalom mért és jelölt értéke nem egyezett meg.
A hibák miatt eljárást indítottak a hatóságok, a Nébih felügyelői élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabnak ki, melyek együttes értéke mintegy 650 ezer forint. A részletes vizsgálati eredmények elérhetőek a Nébih Szupermenta termékteszt oldalán.
Még több friss hír: