Májgombócot a levesbe!

Ha eddig nem álltál neki, mert azt gondtoltad, macerás, jó hírünk van: a májgombóc készítése pofonegyszerű. Dobd fel te is a vasárnapi, gyöngyöző húslevest isteni, házi készítésű májgombóccal!

Ha a cérnametélt készítésének nem állunk neki, hanem a nagymamára bízzuk, az bocsánatos bűn. A májgombóc viszont készüljön saját kezűleg. Lássunk is hozzá!

Milyen májból készítsük?

Egyéni ízlés és az aktuális húsleves határozza meg, hogy csirke-, sertés-, marha- vagy pulykamájból készüljön a galuska. Kezdő májgombóc-fogyasztóknak a csirkemájat ajánljuk, lágyabb íze miatt.

Hagyományos májgombóc

Ez a májgombóc azért hagyományos, mert igazi nagy alakú gombóc. Nálunk a falusi lakodalomban az első fogás természetesen a májgombócleves volt. Még az én lagzim idején is nem ...

Májgaluskaleves

Kezdő háziasszonyként sokat foglalkoztatott a májgaluska elkészítése. A puha és a kemény közötti ideális állag elérése "némi" kísérletezés után (pár száz szétmállott és ...

Kaparni, darálni vagy mixelni?

Mindegy, hogy a fenti módszerek közül melyikkel pépesítjük a májat, a lényeg, hogy alaposan eldolgozzuk.

Fűszerezzük bátran!

Az alapfűszereken (só, bors) kívül finom ízt ad a májgombócoknak az apróra vágott petrezselyem, de jól illik hozzá a majoránna is.

Majorsági májgaluskaleves

Az én családom -a fiúk és a férjem- nagy levesevők. Ráadásul a gyerkőceim csak leves formájában eszik meg a zöldségeket. Sokszor, ha a "foguk alá való" levest készítek, még ...

Egyszerű májgaluska

Imádjuk a húslevest, nem telik el úgy vasárnap, hogy ne lenne az asztalon. Így variálnom kell elég sűrűn a levesbetétet. Ezt marhahúsleveshez készítettem, és mondhatom, nagy sikert ...

Magyaros májgaluskaleves

A zöldségféléket általában kis darabokra vágom, ha az étel jellege megengedi, mert így sokkal gyorsabban megfő, s ezzel sok időt, és energiát takarítok meg. Ugyanakkor a gyerekeket így ...

A tökéletes állag

A májgombóc ezen áll vagy bukik: se nem túl kemény (kellemetlen beleharapni), se nem túl lágy (szétmállik főzés közben). A massza optimális állagának beállításához ügyesen el kell találni a hozzáadott liszt-dara, a zsemlemorzsa vagy az áztatott-kicsavart zsemle mennyiségét. Ha túl lágy a massza, adjunk hozzá egy kis zsemlemorzsát, lisztet vagy búzadarát, ha túl keményre sikerült, lazítsuk egy kis vízzel/ tejjel. És ne feledjük pihentetni a masszát, legalább fél órán át hagyjuk állni szaggatás előtt.

Kis gombóc – nagy gombóc

Többféle szaggatási, formázási mód közül választhatunk: van aki egyszerűen, vizes kézzel formázza kívánt méretűre a gombócokat, mások a nokedliszaggatót hívják segítségül, de lehet két, bevizezett kanállal is készíteni. Egyesek az óriás méretű májgombócra, mások az egész kicsi, galuskaméretűre esküsznek.

Hamis gombóc

Szorult helyzetben, friss máj híján, csalhatunk egy kicsit: májkrémből is készülhetnek a gombócok.

Még több levesbetét recept itt >>

Még több májgaluskaleves recept itt >>

Májkrém galuska

Nem tudom ez mennyire általános, de mikor én még kislány voltam, az óvodában nálunk semelyik gyerek sem szerette a májgombócot. Valahogy a kesernyés, jellegzetes íze, meg a hagyma benne ...

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...