Májgombócot a levesbe!

Ha eddig nem álltál neki, mert azt gondtoltad, macerás, jó hírünk van: a májgombóc készítése pofonegyszerű. Dobd fel te is a vasárnapi, gyöngyöző húslevest isteni, házi készítésű májgombóccal!

Ha a cérnametélt készítésének nem állunk neki, hanem a nagymamára bízzuk, az bocsánatos bűn. A májgombóc viszont készüljön saját kezűleg. Lássunk is hozzá!

Milyen májból készítsük?

Egyéni ízlés és az aktuális húsleves határozza meg, hogy csirke-, sertés-, marha- vagy pulykamájból készüljön a galuska. Kezdő májgombóc-fogyasztóknak a csirkemájat ajánljuk, lágyabb íze miatt.

Hagyományos májgombóc

Ez a májgombóc azért hagyományos, mert igazi nagy alakú gombóc. Nálunk a falusi lakodalomban az első fogás természetesen a májgombócleves volt. Még az én lagzim idején is nem ...

Májgaluskaleves

Kezdő háziasszonyként sokat foglalkoztatott a májgaluska elkészítése. A puha és a kemény közötti ideális állag elérése "némi" kísérletezés után (pár száz szétmállott és ...

Kaparni, darálni vagy mixelni?

Mindegy, hogy a fenti módszerek közül melyikkel pépesítjük a májat, a lényeg, hogy alaposan eldolgozzuk.

Fűszerezzük bátran!

Az alapfűszereken (só, bors) kívül finom ízt ad a májgombócoknak az apróra vágott petrezselyem, de jól illik hozzá a majoránna is.

Majorsági májgaluskaleves

Az én családom -a fiúk és a férjem- nagy levesevők. Ráadásul a gyerkőceim csak leves formájában eszik meg a zöldségeket. Sokszor, ha a "foguk alá való" levest készítek, még ...

Egyszerű májgaluska

Imádjuk a húslevest, nem telik el úgy vasárnap, hogy ne lenne az asztalon. Így variálnom kell elég sűrűn a levesbetétet. Ezt marhahúsleveshez készítettem, és mondhatom, nagy sikert ...

Magyaros májgaluskaleves

A zöldségféléket általában kis darabokra vágom, ha az étel jellege megengedi, mert így sokkal gyorsabban megfő, s ezzel sok időt, és energiát takarítok meg. Ugyanakkor a gyerekeket így ...

A tökéletes állag

A májgombóc ezen áll vagy bukik: se nem túl kemény (kellemetlen beleharapni), se nem túl lágy (szétmállik főzés közben). A massza optimális állagának beállításához ügyesen el kell találni a hozzáadott liszt-dara, a zsemlemorzsa vagy az áztatott-kicsavart zsemle mennyiségét. Ha túl lágy a massza, adjunk hozzá egy kis zsemlemorzsát, lisztet vagy búzadarát, ha túl keményre sikerült, lazítsuk egy kis vízzel/ tejjel. És ne feledjük pihentetni a masszát, legalább fél órán át hagyjuk állni szaggatás előtt.

Kis gombóc – nagy gombóc

Többféle szaggatási, formázási mód közül választhatunk: van aki egyszerűen, vizes kézzel formázza kívánt méretűre a gombócokat, mások a nokedliszaggatót hívják segítségül, de lehet két, bevizezett kanállal is készíteni. Egyesek az óriás méretű májgombócra, mások az egész kicsi, galuskaméretűre esküsznek.

Hamis gombóc

Szorult helyzetben, friss máj híján, csalhatunk egy kicsit: májkrémből is készülhetnek a gombócok.

Még több levesbetét recept itt >>

Még több májgaluskaleves recept itt >>

Májkrém galuska

Nem tudom ez mennyire általános, de mikor én még kislány voltam, az óvodában nálunk semelyik gyerek sem szerette a májgombócot. Valahogy a kesernyés, jellegzetes íze, meg a hagyma benne ...

Legújabb receptek

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Húsvéti sárgatúró

Nyírségi - hajdúsági étel, nálunk húsvéti hagyomány. Mióta eszemet tudom, ismerem ezt a finomságot... :) A templomi szentelésnél a sonka, a kolbász, a kalács és a bor mellett ez az ...

A legegyszerűbb sajtos rúd

Nagyon finom és nagyon egyszerű, gyorsan elkészíthető vendégváró. Érdemes egyszerre két adagot sütni belőle, mert gyorsan fogy. A tetejére sajt helyett lehet szezámmagot, köménymagot, ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!