Egy majdnem basic csokitorta, amivel halálba kényeztetjük magunkat

Nincs szülinap torta nélkül, viszont torta jöhet bárhol, bármikor, alkalom nélkül.

Számomra sérthetetlen alapszabályok egyike, hogy nincs hulala, nincs margarin! Elvből nem használom őket, ha valamilyen mentesrecepteket készítek, akkor is kerülöm őket. Hiába nővényi, nem szeretek velük dolgozni, nem kedvelem az ízüket, minőségüket és élettani hatásukat. Ha már az ember rászán időt és energiát és nekiáll, akkor igenis adja meg a módját és lehetőség szerint használjon minőségi alapanyagokat. Legfőképp a végeredmény miatt illetve önmagunkra való tekintettel is. Szeressük és kényeztessük magunkat, megérdemeljük! Rosszat eszel, rosszul leszel, örök igazság.

Ez a csokitorta rendkívül egyszerű, főleg hogy én személy szerint nem vajalapú krémmel készítem. Például itt van az elég macerás svájci és olasz vajkrém, amikkel nagyon pofára lehet esni. - Főleg mikor az éjszaka közepén állsz neki süti, másnapra. Bevásárolsz, mindent gondosan megtervezel, már a finisben jársz és yesss már csak a krémet kell megcsinálni, lazán veszed, biztos vagy a dolgodban. Erre nem kicsapódik az a szemét? Hát persze hogy dem és mehet a szemétbe! NA, ennél már csak az a lesújtóbb érzés, mikor nekiállsz másnap reggel is, és az sem sikerül. Akkor legszívesebben belefejelnél az egészbe és addig vergődnél a konyhakövön, amíg rád nem talál valaki, de Te felszívod magad és nekiállsz harmadjára is, majd két idegösszeroppanás és egy fél üveg vodka után csodával határos módon sikerül.

Na de ennyit a vajkrém élményeimről, lényeg az, hogy a legtöbb emberek nincs hozzá gyakorlata és egy rendes hőmérője (érdemes beszerzi, sosem lehet tudni mikor jön jól). Ritkán sikerül elsőre és nem igazán bírják a meleget sem. Ami egy jóval egyszerűbb verzió, az a klasszikus vajkrém: porcukor-vaj kombó, amit akár mascarponéval is lehet lazítani, így egy remek kis könnyű, krémes tölteléket kapunk. Én ezt még jobban leegyszerűsítve használom, csak a mascarponét, amit kihabosítok, és ezt ízesítem. Jelen esetben hogy csokoládétortáról beszélünk, csoki ganache-al.

Na de, nem csigázlak tovább titeket, jöjjön maga a recept!

Kisebb vagyon hagytam ott a díszítőelemek beszerzésére, amiket bármiféle tematika nélkül pattintottam rá erre a gigantikus csoki monstrumra. Én most körülbelül másfél kilónyi előre gyártott nasit használtam, de hát aztán végtelen tárházát sorolhatnám, fel miket lehet használni, de nem fogom, legyetek kreatívak!

És ezt olvastad már az ízHUSZÁRON?

A lázadás gasztornómiája - Gerzsenyi Flóra bemutatkozása

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...