Sokan nem szeretünk belsőszerveket fogyasztani, és kerüljük a vesét, zúzát, szívet és társaikat. A máj viszont többnyire kivétel. Vagy ha mégsem, majd mostantól az lesz!
Ne a régi menzás resztelt- és rántott májra gondoljunk - amik már-már ehetetlenül rágósak voltak, hiszen legtöbbször túlsütötték, és nem a megfelelő időben sózták őket. Ha jól van elkészítve, nem lehet ellene kifogás!
A májat nemcsak azért szeretjük, és nem kizárólag azért érdemes fogyasztani, mert ízletes és olcsó – persze most nem a kacsa- és libamájról beszélünk – , hanem mert könnyű elkészíteni.
A máj kiváló fehérje- és vasforrás, gazdag A-, B-vitaminokban (a borjúmáj pl. vezet a B12-vitamintartalom tekintetében), ugyanakkor jelentős koleszterintartalma miatt egyes betegségekhez kapcsolódó étrendekben korlátozottan fogyasztható.
De a számok helyett jöjjenek most inkább az ínycsiklandó receptek!
A csirkemáj amellett, hogy olcsó, nagyon finom, és számtalan remek fogás készülhet belőle. Ha nemcsak egyszerűen a levesbe főzzük, készíthetünk belőle májgaluskát, vagy ehetjük pástétomként, de rizottóban, baconbe tekerve, vagy csak hirtelen sütve egy kevés zöldfűszerrel is megállja a helyét.
A pulykamájjal is hasonló a helyzet, vagyis amellett, hogy olcsó, sok mindenbe tehetjük, például lecsóba vagy zöldséges ételekbe, és ahogyan a csirkemájnál már említettük, ebből is remek pástétomot készíthetünk.
A liba- és a kacsamáj esetében is borsos árról beszélhetünk, de az élmény kárpótol bennünket. Ha nem is a szürke hétköznapokra, de ünnepnapokra néhanapján érdemes beszerezni. Készítsünk belőle terrine-t, vagy szeleteljük fel és süssük meg serpenyőben. Ha még izgalmasabb fogásra vágynánk, pácoljuk tokaji aszúba, pároljuk, majd süssük meg.
A sertésmáj felhasználásánál nagyon fontos, hogy hártyázzuk le, és vágjuk ki az ereit. Ezután készülhet belőle resztelt máj, de rántva is kitűnő. Párolhatjuk, süthetjük, és ahogyan az előbbiekből is, készíthetünk belőle kitűnő pástétomot.
Marha- és borjúmáj
A marha mája nagyon olcsó, mégis ritkábban kerül a tányérra. Ez főként azért lehet, mert jellegzetesen erős illattal és ízzel rendelkezik. Jó tudni, hogy ez hamar orvosolható, ha felhasználás előtt egy órával tejbe áztatjuk.
Megsüthetjük egyben, hagymával és szalonnával, kiránthatjuk, sőt, pörkölt is készülhet belőle. Ezek mellett kiváló fasírt, májgombócleves illetve májkrém alapjául szolgálhat.
A fiatal szarvasmarha borját három hónapos koráig vágják. Húsa jóval halványabb, mint a marháé, de felhasználásában nem különbözik tőle. Beszerzése viszont nem egyszerű feladat.
Nyúl
Itthon a nyúl nem olcsó mulatság, és beszerzése sem egyszerű - így ritkán is fogyasztjuk. Itthon a mája az egyik legkedveltebb része. Íze markáns, ezért érdemes felhasználás előtt ezt is tejbe - és nem is akármilyenbe, fokhagymás tejbe - áztatni, aztán mehet a levesbe, rizottóba, lecsóba, tejszínes ragukba. Süthetjük, párolhatjuk, és adhatunk mellé gyümölcsös köreteket is, mert nagyon jól harmonizálnak karakteres ízével.
A máj nagyon értékes, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag belsőség, koleszterintartalma miatt azonban csak heti egyszeri fogyasztása javasolt!
Biztosan veled is előfordult már, hogy a mindennapi rohanásban elfelejtetted, hogy jönnek a vendégek, esetleg váratlanul toppantak be. Ezzel a trükkel akkor is nagyszerű vendéglátó lehetsz, ha nem készülsz napokig a konyhában a vendégekre, és csak pár perced van az előkészületekre.
Egyszerű, mégis ünnepi hangulatba ringató húsétel az alábbi, ami karakteres ízeivel garantáltan sokak szívébe belopja majd magát. A csirkecombok elképesztően szaftosra sülnek a fanyar ...
A savanyú káposzta nemcsak egy vitaminbomba, de egyben egy aduász is: a konyhában rengeteg módon felhasználhatjuk. A belőle készített rakottas igazi magyaros nagyágyú: fűszeres darált ...
Egy toszkán narancstorta és az angol battenberg sütemény receptje ihlette ezt az ínycsiklandó extrán narancsos, így az ünnepekre is tökéletesen illő süteményt.
Este fél 8 van, valójában már majdnem 4 órája sötét: elég szomorkás is lehetne ez a novemberi budapesti este. A Vitkovics Mihály utcába tartunk, mert egy olyan helyen nyílt fényes jövő előtt álló bisztró, ami nemcsak hangulatos, de befogadott már érdekes és előremutató projekteket.
Sajnos erre a kérdésre nincs egy válasz, de Napi Tippünkben eláruljuk, hogy mire érdemes figyelned, hogy minden alkalommal tökéletes legyen a krumplipüréd.
Senkit nem akarunk becsapni, mert attól még, hogy sütőben készül rántotthúsunk, egyáltalán nem lehet egészségesebb verzióról beszélni. Azt viszont nagyon is tudjuk garantálni, hogy jobb lesz, mint az olajban sült. Mindössze egy titkos hozzávaló kell!
Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...