Máj az Ezeregyéjszaka szellemében

Egy "denagyonelegemvoltmamindenből" napot is helyre lehet hozni az utolsó pár órában - például ezzel a zseniális libanoni májjal!

Ha valaki pisztolyt szorít a fejemhez sem mondom meg, hol találkoztam először ezzel az étellel - San Francisco-ban, az egyik kedvenc arab éttermünkben, vagy itthon, az Akácfa utcai Mazel Tov-ban, de szerintem lényegtelen is.

Szerelem volt első kóstolásra, meg másodikra is, akármi is a sorrend.

Nem is értem, miért nem hoztam még itt fel ezt a témát, mert a gránátalmás máj valószínűleg a leggyorsabb különleges vacsora, hacsak nincs a hűtőnkben valami egészen jó minőségű, érlelt pecorino meg guanciale, mert ez esetben az igazi carbonara nyert.

Sőt, mióta minden sarki kisboltban beszerezhetünk gránátalmát - komolyan, néha olyan két négyzetméteres, koszos kis éjjel nappalik árulják, hogy csak hüledezek - még azt sem lehetne mondani, hogy nagyon vadászni kell a hozzávalókat.

Az eredetileg libanoni, lánynéven Sawda djej egy tizenöt perces művelet eredménye, aminek a lényege

  • a hirtelen megsütött, kívül szépséges barnára pirult, belül krémesen puha csirkemáj
  • és a savanykás gránátalma magok könnyed hármas randija,
  • némi egészben sült fokhagymagerezddel.
A libanoni gránátalmás máj receptjéért ide kattints

A történeti hűség kedvéért hozzá kell tennem, hogy az igazán autentikus változatban gránátalma szirup van a nádcukor helyett, de a szakadó esőnek köszönhetően - no meg annak, hogy gránátalma szirup még nincs minden sarki kispiszkosban - én most kicsit csaltam. De legalább bebizonyosodott, hogy még így is szuperfinom, úgyhogy ha rákívántatok, csak a szirupért ne tegyetek egy extra kört hazafelé valami különlegesebb boltba!

A fokhagymás-gránátalmás máj receptjét itt találod

Ami a lényeg - ha valaki életében főzött már májjal, akkor biztosan nem tudja elrontani, és ilyen rövid idő alatt tényleg csak nagyon kevés vacsorát lehet összepakolni.

Köretnek a kuszkusz remekül megy hozzá, de félbe vágott és roppanósra pirított pitával is nagyon jó párost alkot. Ha pedig maradt egy adag a gránátalma magból, akkor azt tegyük légmentesen záródó dobozba, és reggelire keverjük össze mézzel, joghurttal meg egy kevés müzlivel. Így a másnapunk is jól fog indulni!

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...