Töltött káposzta kimchivel? – Készítsd el a Taste of Korea fogásait

A Koreai Kulturális Központ által szervezett idei Taste of Korea versenyen nyolc magyar kortárs képzőművész készített fúziós fogásokat. A hazai és koreai ízvilág és hagyományok ötvözésével az is kiderült, hogy a kimchi mindenhez megy.

A koreai konyha laktofermentálással készített káposztás, kicsit csípős savanyúságát egyre többen ismerik és szeretik hazánkban is. Talán nem is gondolnánk, de a távol-keleti ország nemzeti étele nagyszerűen kombinálható a magyar konyha jól ismert, klasszikus fogásaival is. Kipróbáltuk, és isteni lett a kimchis töltött káposzta, a harcsapaprikás és a paprikás csirke is.

Töltött káposzta kimchivel? – készítsd el a Taste of Korea fogásait

Kimchi, a vitaminforrás

A tapasztalt koreai séfek és háziasszonyok szerint az igazán jó kimchi titka a türelem és a több hétig tartó tejsavas erjesztés. Alapja a friss kínai kelkáposzta, mely mellé sárgarépa, jégcsapretek, durva szemű só, édes rizsliszt, víz, cukor, újhagyma, vöröshagyma, gyömbér, halszósz, koreai körte és kocsucsáng, azaz paprika paszta is kerül. Koreában hagyományosan késő ősszel készítik, nagy agyag edényekben, de napjainkban már befőttes üveget is használnak a háztartásokban.

A hosszan érlelődő savanyúság a fermentálás során termelődő mikroorganizmusoknak köszönhetően tele van vitaminokkal és antioxidánsokkal, így nemcsak finom, de egészséges is, rendszeres fogyasztása pedig nagyszerű hatással van az emésztőrendszer hatékony és egészséges működésére.

A kimchi a téli időszakban praktikus vitaminforrás, hűtőben tárolva hónapokig eláll, és a káposztalevelek is ropogósak maradnak. 

Szakszon Imre festőművész kimchis harcsapaprikása a nyertes

A távol-keleti ország nemzeti étele meglepően jól kombinálható a magyar konyha fogásaival is, ez derült ki a Koreai Kulturális Központ által szervezett idei Taste of Korea versenyen, ahol saját receptúra alapján 8 magyar kortárs képzőművész készített kimchivel koreai-magyar fúziós fogásokat. Az ételeket az esemény fővédnöke, Őexc. Park Chul-min a Koreai Köztársaság budapesti nagykövete, Segal Viktor séf és gasztronómiai tanácsadó, valamint Nam Jung Im szakácsnő együtt zsűrizte. A pontszámok megállapításakor az ízek összhatása mellett a tálalás, a kreativitás és a receptúra megalkotásáról szóló történetmesélés is számított.  Az első díjat Szakszon Imre festőművész kapta, aki kimchivel megbolondított harcsapaprikásával nyerte el a zsűri elismerését. A díjnyertes étel receptje publikus, bárki elkészítheti otthon. 

Sokan talán furcsának találják, hogy bár magyaros paprikás receptről van szó, mégsem szerepel a só és fűszerpaprika az összetevők között. Mindez azért lehetséges, mert a kimchi önmagában is kellőképp sós a különleges ízvilágú a koreai chilipaprika-őrleménytől. Összesütve a harcsaszeletekkel pedig nem szükséges további ízesítés a húsnak

- mondta ételének prezentálásakor Szakszon Imre a zsűrinek.
Kimchis csirkepaprikás Farkas Rolandtól

Segal Viktor séf a koreai gasztronómia nagy rajongója és ismerője a világ számos kontinensén járt és főzött is már, a magyar és koreai konyha között is lát hasonlóságot:

Hiába a két ország közötti több ezer kilométeres távolság, mégis hasonló ízvilágú ételek jellemzik az étkezéseket. A fokhagyma és a paprika őrlemény mindkét nemzet gasztronómiájának kihagyhatatlan eleme, ez a két alkotóelem adja az ízek és fogások komplexitását és kombinálhatóságát”.

A díjaztottak

 A főzőversenyen a zsűri a második helyezettnek Farkas Rolandot választotta, aki “kimchirkepaprikást” készített perillás nokedlivel, a harmadik díjazott pedig Fajgerné Dudás Andrea lett, aki egy kimchiből készült hagyományos töltött paprika receptjét alkotta meg, amit egy gyönyörű magyar motívumokkal díszített agyagedényben főzött és tálalt.

Fajgerné Dudás Andrea kimchiből készített töltött paprikája

Az eseményen Mautner Zsófia gasztroblogger, szakács is részt vett díszvendégként, zsűriként, illetve a Dalok a Kamrából című gasztrokoncert közreműködő partnereként. Az eredményhirdetést ugyanis a Catwalk Concert Productions és a Soharóza társulatának előadása vezette fel. A dalok olyan témákat dolgoztak fel, mind zeneileg, mind pedig vizuálisan, amelyek a karantén alatt megváltozott gasztronómiai szokásainkhoz kötődnek. A repertoárban egy kimchidal is elhangzott, melyben az étel összetevőiről énekeltek a művészek.

A budapesti Koreai Kulturális Központban rendszeresen tartanak főzőtanfolyamokat, ahol az érdeklődők koreai szakácsoktól tanulhatnak autentikus recepteket. Az őszi órarend hamarosan elérhető lesz, de érdemes sietni, mert gyorsan fogynak a helyek!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...