Töltött káposzta kimchivel? – Készítsd el a Taste of Korea fogásait

A Koreai Kulturális Központ által szervezett idei Taste of Korea versenyen nyolc magyar kortárs képzőművész készített fúziós fogásokat. A hazai és koreai ízvilág és hagyományok ötvözésével az is kiderült, hogy a kimchi mindenhez megy.

A koreai konyha laktofermentálással készített káposztás, kicsit csípős savanyúságát egyre többen ismerik és szeretik hazánkban is. Talán nem is gondolnánk, de a távol-keleti ország nemzeti étele nagyszerűen kombinálható a magyar konyha jól ismert, klasszikus fogásaival is. Kipróbáltuk, és isteni lett a kimchis töltött káposzta, a harcsapaprikás és a paprikás csirke is.

Töltött káposzta kimchivel? – készítsd el a Taste of Korea fogásait

Kimchi, a vitaminforrás

A tapasztalt koreai séfek és háziasszonyok szerint az igazán jó kimchi titka a türelem és a több hétig tartó tejsavas erjesztés. Alapja a friss kínai kelkáposzta, mely mellé sárgarépa, jégcsapretek, durva szemű só, édes rizsliszt, víz, cukor, újhagyma, vöröshagyma, gyömbér, halszósz, koreai körte és kocsucsáng, azaz paprika paszta is kerül. Koreában hagyományosan késő ősszel készítik, nagy agyag edényekben, de napjainkban már befőttes üveget is használnak a háztartásokban.

A hosszan érlelődő savanyúság a fermentálás során termelődő mikroorganizmusoknak köszönhetően tele van vitaminokkal és antioxidánsokkal, így nemcsak finom, de egészséges is, rendszeres fogyasztása pedig nagyszerű hatással van az emésztőrendszer hatékony és egészséges működésére.

A kimchi a téli időszakban praktikus vitaminforrás, hűtőben tárolva hónapokig eláll, és a káposztalevelek is ropogósak maradnak. 

Szakszon Imre festőművész kimchis harcsapaprikása a nyertes

A távol-keleti ország nemzeti étele meglepően jól kombinálható a magyar konyha fogásaival is, ez derült ki a Koreai Kulturális Központ által szervezett idei Taste of Korea versenyen, ahol saját receptúra alapján 8 magyar kortárs képzőművész készített kimchivel koreai-magyar fúziós fogásokat. Az ételeket az esemény fővédnöke, Őexc. Park Chul-min a Koreai Köztársaság budapesti nagykövete, Segal Viktor séf és gasztronómiai tanácsadó, valamint Nam Jung Im szakácsnő együtt zsűrizte. A pontszámok megállapításakor az ízek összhatása mellett a tálalás, a kreativitás és a receptúra megalkotásáról szóló történetmesélés is számított.  Az első díjat Szakszon Imre festőművész kapta, aki kimchivel megbolondított harcsapaprikásával nyerte el a zsűri elismerését. A díjnyertes étel receptje publikus, bárki elkészítheti otthon. 

Sokan talán furcsának találják, hogy bár magyaros paprikás receptről van szó, mégsem szerepel a só és fűszerpaprika az összetevők között. Mindez azért lehetséges, mert a kimchi önmagában is kellőképp sós a különleges ízvilágú a koreai chilipaprika-őrleménytől. Összesütve a harcsaszeletekkel pedig nem szükséges további ízesítés a húsnak

- mondta ételének prezentálásakor Szakszon Imre a zsűrinek.
Kimchis csirkepaprikás Farkas Rolandtól

Segal Viktor séf a koreai gasztronómia nagy rajongója és ismerője a világ számos kontinensén járt és főzött is már, a magyar és koreai konyha között is lát hasonlóságot:

Hiába a két ország közötti több ezer kilométeres távolság, mégis hasonló ízvilágú ételek jellemzik az étkezéseket. A fokhagyma és a paprika őrlemény mindkét nemzet gasztronómiájának kihagyhatatlan eleme, ez a két alkotóelem adja az ízek és fogások komplexitását és kombinálhatóságát”.

A díjaztottak

 A főzőversenyen a zsűri a második helyezettnek Farkas Rolandot választotta, aki “kimchirkepaprikást” készített perillás nokedlivel, a harmadik díjazott pedig Fajgerné Dudás Andrea lett, aki egy kimchiből készült hagyományos töltött paprika receptjét alkotta meg, amit egy gyönyörű magyar motívumokkal díszített agyagedényben főzött és tálalt.

Fajgerné Dudás Andrea kimchiből készített töltött paprikája

Az eseményen Mautner Zsófia gasztroblogger, szakács is részt vett díszvendégként, zsűriként, illetve a Dalok a Kamrából című gasztrokoncert közreműködő partnereként. Az eredményhirdetést ugyanis a Catwalk Concert Productions és a Soharóza társulatának előadása vezette fel. A dalok olyan témákat dolgoztak fel, mind zeneileg, mind pedig vizuálisan, amelyek a karantén alatt megváltozott gasztronómiai szokásainkhoz kötődnek. A repertoárban egy kimchidal is elhangzott, melyben az étel összetevőiről énekeltek a művészek.

A budapesti Koreai Kulturális Központban rendszeresen tartanak főzőtanfolyamokat, ahol az érdeklődők koreai szakácsoktól tanulhatnak autentikus recepteket. Az őszi órarend hamarosan elérhető lesz, de érdemes sietni, mert gyorsan fogynak a helyek!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek