Magyarok a legrangosabb német konyhaművészeti fesztiválon

Az északi-tengeri Sylt gasztronómiai jelentőségét mutatja, hogy az alig 100 négyzetkilométeres szigetre 10 Michelin-csillag jut.

Németországban Sylten fordulnak elő a legsűrűbben a Michelin-csillagok. A német Beverly Hillsként is emlegetett luxusüdülőhely három étterme kettővel büszkélkedhet, négy további vendéglőnek pedig egy-egy Michelin-csillaga van a nemzetközi csúcsgasztronómiai kalauz legutóbbi kiadása szerint. A kortárs magyar konyhaművészet ebben a környezetben mutatkozik be a szombatig tartó négynapos fesztiválon, amelyet 16. alkalommal rendeztek meg.

A fesztivál honlapja szerint az utóbbi években a magyar konyhaművészet fejlődött a legnagyobb mértékben Európában. A "régi hagyományok, a tehetség és az új trendek révén egészen sajátos kulináris világ jött létre" - emelték ki a szervezők, rámutatva, hogy alapos környezettanulmány révén választották ki a fesztiválon Magyarországot képviselő borászokat és szakácsokat.

A tokaji borvidékről Szepsy Istvánt hívták meg, Villányból Gere Attilát, Egerből Lőrincz Györgyöt, a Balaton-felvidékről Jásdi Istvánt, a dél-balatoni régióból Légli Ottót, Szekszárdról pedig Heimann Zoltánt.

A német Gourmet Festival Sylt szakemberei és szervezői

A mesterszakácsok között van Ruprecht László, aki egyebek között a 2011-es magyar uniós elnökség gasztronómiai tanácsadója volt, Takács Lajos, a budapesti Lacipecsenye bisztrókonyha főnöke, Bolyki Péter, a Corinthia Hotel Budapest vezető séfje, Horváth Gábor, a mádi Gusteau Kulináris Élményműhely főszakácsa, és részt vesz a fesztiválon az első berlini magyar borbisztró, a Budapest Calling képviseletében Forrai Miklós.

Egy-egy szakács és borász közösen mutatja be tudományát, például Gere Attila Ruprecht Lászlóval együtt készített vacsorát Magyar rapszódia öt tételben címmel csütörtök este. A házigazdák vezető sylti "gasztrointézmények", köztük a két Michelin-csillaggal kitüntetett Söl'ring Hof és az egy csillaggal rendelkező Landhaus Stricker. A nyitó- és a zárófogadáson valamennyi magyar bemutatkozik, és szerveznek két úgynevezett gourmet szafarit is, ami azt jelenti, hogy a vendégek öt állomást járnak végig, és mindenhol 2-2 fogást és bort kóstolnak meg.

A fesztivál nagy lehetőség, hiszen a kortárs magyar konyhaművészet felkerülhet annak a rétegnek a mentális térképére, amely a német vendéglátás legmagasabb kategóriájának szolgáltatásait veszi igénybe.

Olvastad már?

Budapest Calling: magyar borbisztró nyílt Berlinben

(via MTI)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...