A húsfogyasztás több mint 2000 éve az emberiség tápláló étkezési célját szolgálja. Az adatok alapján 2021-ben a magyarok fejenként 82 kiló húst fogyasztottak, amivel sikerült a világ legtöbb húst fogyasztó nemzetei közé kerülni, legalábbis a lista első negyedében foglalunk helyet.
Hazánkban 1987-89 között tetőzött a húsfogyasztás, amikor évente 120 kilót ettünk meg fejenként, majd kisebb-nagyobb kilengések mellett ez a szám elkezdett csökkenni.
2021-ben mért adatok szerint 82 kiló volt az éves fejadag itthon, míg Hong Kongban, aki a listavezető, 155 kilogramm volt ez az érték. Ettől nem sokkal maradt el az Egyesült Államok 124,4 kilóval.
A húsfogyasztás növekvése a 20. századi gyors népesség-, illetve gazdasági fejlődésnek köszönhető. Az emberek húsfogyasztását elsősorban a jövedelmük határozza meg, ugyanis minél gazdagabb egy ország, annál magasabb a húsfogyasztás. A legnagyobb mértékben fogyasztott hús a sertéshús, amit a baromfi-, marha-, birka- és kecskehús követ.
Még több friss hír: