Élmezőnyben a magyarok: ebből az ételből brutál sokat eszünk

Mai modern társadalmunkban számos érv szól a húsfogyasztás mellett és ellen is. Van, aki egészségügyi okokból kerüli a húst, más a fenntarthatóság jegyében dönt a növényi alapú táplálkozás mellett, de az biztos, hogy a húsevés kezd háttérbe szorulni a nyugati országokban. Na de mi a helyzet a magyarokkal?

A húsfogyasztás több mint 2000 éve az emberiség tápláló étkezési célját szolgálja. Az adatok alapján 2021-ben a magyarok fejenként 82 kiló húst fogyasztottak, amivel sikerült a világ legtöbb húst fogyasztó nemzetei közé kerülni, legalábbis a lista első negyedében foglalunk helyet.

A magyarok húsfogyasztása világszinten az élmezőnyben

Hazánkban 1987-89 között tetőzött a húsfogyasztás, amikor évente 120 kilót ettünk meg fejenként, majd kisebb-nagyobb kilengések mellett ez a szám elkezdett csökkenni.

2021-ben mért adatok szerint 82 kiló volt az éves fejadag itthon, míg Hong Kongban, aki a listavezető, 155 kilogramm volt ez az érték. Ettől nem sokkal maradt el az Egyesült Államok 124,4 kilóval.

A húsfogyasztás növekvése a 20. századi gyors népesség-, illetve gazdasági fejlődésnek köszönhető. Az emberek húsfogyasztását elsősorban a jövedelmük határozza meg, ugyanis minél gazdagabb egy ország, annál magasabb a húsfogyasztás. A legnagyobb mértékben fogyasztott hús a sertéshús, amit a baromfi-, marha-, birka- és kecskehús követ.

Forrásunk volt.


Még több friss hír:

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Baileys-es bonbon

Tavaly gasztro ajándéknak készült, de szaloncukor helyett is bátran elkészíthetjük! Nem kifejezetten ügyesség vagy gyakorlat kell hozzá, sokkal inkább türelem.

Kókuszos-dióhabos csiga

A kókuszos sütemények nagy kedvencek nálunk, így ez az egyszerű csiga is. A sütőporos tésztába került némi túró, melytől finom és puha marad pár napig, persze csakis, ha marad ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...