Magyarok fejlesztik a szalámit, amiben nincs hús...na de akkor miből van?

Első ránézésre szalámi, kóstolásra azonban igazi, zöldséges ízbomba lesz a SALAdMI, amelyet magyar kutatók fejlesztenek.

Sok háztartásban háttérbe szorul a megfelelő mennyiségű zöldségfogyasztás, egy új magyar szabadalomnak köszönhetően azonban hamarosan új, zöldséges felvágottal bővülhet a boltok kínálata - derül ki a Sokszínű vidék cikkéből.

A Szent István Egyetem és a Blue Seven Group Zrt. együttműködésével született meg a SALAdMI szabadalma, amely egy speciális, zöldségalapú felvágottat jelöl. A termék tökéletes fehérjeforrás lehet húsevők és vegetáriánusok számára egyaránt, ráadásul kiváló szendvicsfeltét lehet a gyerekeknek is.

Forrás: Szent István Egyetem

A Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Doktori Iskola PhD-hallgatója és a doktoranduszok képviselője, Csurka Tamás a Sokszínű vidéknek elmondta, a SALAdMI külseje és textúrája teljesen olyan, mint egy igazi szalámié, illatában és ízében viszont sokkal inkább különböző zöldségek egyvelegére fog hasonlítani. A kezdeti időkben két különböző ízvilágú SALAdMI-ra lehet majd számítani: lesz egy piros, olaszos ízvilágú, főként paradicsomot és kaliforniai paprikát tartalmazó felvágott, valamint egy zöld színű, főként spenótból, cukorborsóból és brokkoliból összetevődő szalámi.

Csurka Tamás, termékfejlesztő szerint ez a megoldás lehet a zöldség jövője, a SALAdMI viszont nem húshelyettesítőként fog majd funkcionálni.

,,A SALAdMI nem próbál meg hasonlítani az igazi húsra, mint sok más izolált növényi fehérjékből és szójából készült húsanalóg, és nem csupán egy péntekenként húst helyettesíthető termék. Sokkal inkább a zöldség jövője. Egyik összetevője ráadásul az intézmény egy másik fontos szabadalma, a folsavat, vasat, cinket és omega-3 esszenciális zsírsavat tartalmazó tojás is, amely magas fehérjetartalom kialakításával még inkább egészségessé teszi a különleges hazai innovációt''.

A zöldségből készült felvágott fejlesztése során arra is odafigyeltek, hogy a gyártás során azokat az alakhibás zöldségeket is fel lehessen használni, amelyek formájuk miatt nem kerülnének eladásra, és a kukában végeznék.

A Szent István Egyetem és a Blue Seven Group Zrt. közös munkájával egy olyan szabadalmaztatott termék jöhet létre, amely hamarosan a boltok polcain is elfoglalhatja méltó helyét.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Ennyibe kerül évente, ha kapszulás kávét iszol

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 148 kapszulás, automata és manuális kávéfőzőt tesztelt. Vizsgálták az elkészített kávé hőmérsékletét, az eszpresszó minőségét, az elkészítési időt, a tejhabosítást, az energiafogyasztást és a tisztítást. Emellett pedig megosztottak pár hasznos tippet is, hogyan spórolj a kávéfőzésen.

Nosalty
Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk