Magyarok fejlesztik a szalámit, amiben nincs hús...na de akkor miből van?

Első ránézésre szalámi, kóstolásra azonban igazi, zöldséges ízbomba lesz a SALAdMI, amelyet magyar kutatók fejlesztenek.

Sok háztartásban háttérbe szorul a megfelelő mennyiségű zöldségfogyasztás, egy új magyar szabadalomnak köszönhetően azonban hamarosan új, zöldséges felvágottal bővülhet a boltok kínálata - derül ki a Sokszínű vidék cikkéből.

A Szent István Egyetem és a Blue Seven Group Zrt. együttműködésével született meg a SALAdMI szabadalma, amely egy speciális, zöldségalapú felvágottat jelöl. A termék tökéletes fehérjeforrás lehet húsevők és vegetáriánusok számára egyaránt, ráadásul kiváló szendvicsfeltét lehet a gyerekeknek is.

Forrás: Szent István Egyetem

A Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Doktori Iskola PhD-hallgatója és a doktoranduszok képviselője, Csurka Tamás a Sokszínű vidéknek elmondta, a SALAdMI külseje és textúrája teljesen olyan, mint egy igazi szalámié, illatában és ízében viszont sokkal inkább különböző zöldségek egyvelegére fog hasonlítani. A kezdeti időkben két különböző ízvilágú SALAdMI-ra lehet majd számítani: lesz egy piros, olaszos ízvilágú, főként paradicsomot és kaliforniai paprikát tartalmazó felvágott, valamint egy zöld színű, főként spenótból, cukorborsóból és brokkoliból összetevődő szalámi.

Csurka Tamás, termékfejlesztő szerint ez a megoldás lehet a zöldség jövője, a SALAdMI viszont nem húshelyettesítőként fog majd funkcionálni.

,,A SALAdMI nem próbál meg hasonlítani az igazi húsra, mint sok más izolált növényi fehérjékből és szójából készült húsanalóg, és nem csupán egy péntekenként húst helyettesíthető termék. Sokkal inkább a zöldség jövője. Egyik összetevője ráadásul az intézmény egy másik fontos szabadalma, a folsavat, vasat, cinket és omega-3 esszenciális zsírsavat tartalmazó tojás is, amely magas fehérjetartalom kialakításával még inkább egészségessé teszi a különleges hazai innovációt''.

A zöldségből készült felvágott fejlesztése során arra is odafigyeltek, hogy a gyártás során azokat az alakhibás zöldségeket is fel lehessen használni, amelyek formájuk miatt nem kerülnének eladásra, és a kukában végeznék.

A Szent István Egyetem és a Blue Seven Group Zrt. közös munkájával egy olyan szabadalmaztatott termék jöhet létre, amely hamarosan a boltok polcain is elfoglalhatja méltó helyét.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Ennyibe kerül évente, ha kapszulás kávét iszol

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 148 kapszulás, automata és manuális kávéfőzőt tesztelt. Vizsgálták az elkészített kávé hőmérsékletét, az eszpresszó minőségét, az elkészítési időt, a tejhabosítást, az energiafogyasztást és a tisztítást. Emellett pedig megosztottak pár hasznos tippet is, hogyan spórolj a kávéfőzésen.

Nosalty
Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...