Halászlé, kovászos pizza, struccvacsora – Horgonyzó Kisvendéglő
Elveszítettük volna a fogadást, ha az lett volna a kérdés, hogy a tiszalöki Ősi Üdülőtelepen családi vállalkozásként működő kisvendéglő valaha Michelin-ajánlott lesz-e. És az lett! Az étterem vendégtere fából van ácsolva, és tényleg a tiszai üdülőtelepek hangulatában képzeljük el a produkciót. A Horgonyzó semmiben sem szorítja magát felesleges keretek közé: a haltepertőtől a háromféle halászléig, a cigánypecsenyétől a tiszalöki grillsajttal bélelt hamburgerig, a kemencében sült túrós csuszától a kovászos tésztás pizzáig igen bátor és sokszínű az étlap. A kemencéből érkező pizzát még harcsapaprikás feltéttel is kérhetjük! Egészen jó ízű, kiváló konyha egy meglepően egyszerű környezetben, lélekkel és szaktudással vitt vendéglátással. És még struccvacsorát is szerveznek! Érdemes akár messzebbről is felkeresni!
Tiszalök, Tiszavirág u. 13.
A válasz 2x42 – Piac42 Bisztró
Douglas Adams kult scifije, a Galaxis útikalauz stopposoknak óta tudjuk, hogy a 42-es szám „a végső válasz az élet, a világmindenség meg minden nagy kérdésére”. Ha mi is a 42 nyomába erednénk, Esztergomban azonnal duplázhatunk is. 2022-ben elsőként kapott vidéki magyar étterem Michelin-csillagot: a 42 étteremben Barna Ádám séf és csapata hozta el az első nem budapesti csillagot. A történet mozgatórugója pedig a 42 megálmodója, Varga Sándor, akinek gasztrós világkalandozásait mi is követhetjük az @alexandertheguest alias alatt az Instagramon. A csillag után azonban itthon is folytatódott a kaland: a 42 felbukkant Esztergom egészen hétköznapi, mégis fontos pontján, a város piacán. A bisztróba már igazi piacra járóként reggeltől beülhetünk egy kávéra, reggelire, a mottójuk pedig, hogy a kötetlenebb műfajban is kiemelkedően jót csináljanak. A Michelin-kalauz is értékeli a szélesebb vendégkör felé nyitást.
Esztergom, Simor János u. 26.
Tihany egyik legszebb oldala – Tihanyi Vinarius
Kilátással a tihanyi Belső-tóra egy 200 éves présház és pince alkotja a Tihanyi Vinarius díszleteit. Nem lepődünk meg, hogy borárium (borbolt) és bortrezor is tartozik a pincéhez, az étterem öndefiníciója szerint pedig „érthetően kortárs, klasszikusan magyar”. A belső tér és a pince is sok vendéget elbír, és ezeken kívül még egy 120 fős panorámaterasz is várja a betérőket. A gurmé étterem étlapján az elvárható felhozatal mellett kiszúrhatjuk a borkorcsolyákat is: ha körülnéztünk, és kóstoltunk a pincében, jól fognak esni a pincelepények. Éppen vászolyi sajtos-fügés és velőkrémes-hagymacsalamádés lepény kérhető. Stílusos! A Tihanyi Vinarius pozitív példa arra, hogy egy ilyen nagy házban is folyhat minőségi vendéglátás.
Tihany, Kiserdőtelepi út
„Egy malátaszirupos-szilvaszószos 2 kilós borda rendel!” – ZIP’s gastro & bar
Magukat csak elegáns hipsztereknek nevezik a miskolci sörkirályok, az éttermük és sörbárjuk pedig valóban nem mindennapi. Egy menő bisztró és sörbár, hiszen a ZIP’s név kötelez. Olyannyira, hogy rendhagyó módon a söröstartályok is láthatóak vadító megvilágításban, és egy spéci rendszer is a sörbarátok rendelkezésére áll: a „Csapold magad” ZIPTECH sörcsapokból magunk ereszthetjük a poharunkba a nedűt. A ZIP’s azonban nem áll meg a sörkorcsolyáknál (bár az is van), sőt, egy átlagos étterem színvonalán sem: a konyha ebben a környezetben különösen meglepően jó, kreatív, de nem elvont vagy túlmisztifikált. Még egy jó pont Miskolcnak!
Miskolc, Arany János tér 1.
Budapesti lakásétterem a Michelin-kalauzban – Zincenco Kitchen
Nagyon menő lakásétteremként felkerülni a Michelin Guide listájára! A történet szerint jól sikerült baráti vacsorák adták az ötletet és bátorságot a lakásétterem elindításához, kibújva a privát vacsorák zártkörűségéből, mégis a gasztronómia iránt rajongó bennfenteseket megszólítva, hiszen nincs utcafrontja az étteremnek, ismerni kell a dörgést. Vacsoraidőre nyílik csak meg Zincenco Igor és Kiss Inez Zaida mindössze egyszobányi birodalma, ahol egy estén legfeljebb 12 vendég foglalhat helyet. Nincs à la carte kínálat, a 6 fogásos degusztációs menüért jöhetünk ide, hogy az igazi, klasszikus fine dining jegyében, csodálatraméltó munkaszervezéssel szolgáljanak ki a házigazdák. A vacsorák ennek megfelelően hosszasak, három, négy, sőt akár 5 órán át is tarthatnak, hiszen egy hagyományos étteremben több fő végzi el ugyanezt a munkát. A Zincenco 2018 óta a város vendéglátásának egyik különleges szereplője, és egy kis nyári szünet után, augusztus 1-től visszatérnek.
Budapest V. kerület, Bihari János u. 20.
Szerző: Haranghy Orsi
Címlapkép: ZIP’s gastro & bar
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ajánlóban nincs hiány nálunk: