5 kiemelkedő magyar séf, akik a főváros után vidékre igazoltak

Szakmájuk kiválóságai, akik Budapesten éltek és főztek, majd a vidéki életet választották. Örömteli látni azt a folyamatot, hogy ma már nem csak a fővárosban tudja elképzelni egy séf, hogy megvalósítsa a szakmai álmait. Öt konyhafőnök következik, akik lakhelyet, sőt sok esetben életstílust is váltottak. Ma már végre nem egy nagy budapesti vízfej jellemzi a hazai éttermi térképet, és csoda gasztronómiai élmények várnak Esztergomtól Villányig.

  • A csúcs siker: Pesti István igazolása a tatai Platánba 

A tatai Platán Gourmet Pesti Istvánnal a konyha élén az első magyar vidéki étterem, amely 2 Michelin-csillagos minősítést szerzett. (A Platánon kívül csak a budapesti Stand rendelkezik két csillaggal.) 

A francia étteremkalauz ítészeinek jó ideje látókörében van Pesti István, aki 2015-ben a budapesti Tantiban Michelin-csillagot szerzett. A séf nem sokkal később távozott az étteremből, hátrahagyva a csillagos műhelyt. Életében új fejezetet nyitott Komárom-Esztergomban, először a mai Platán Bisztróban, majd két külön egységre bontották a szélesebb kör számára elérhető Bisztrót és a magasabbra pozicionált Platán Gourmet-t. 

A két Michelin-csillag magáért beszél: Pesti István gasztroszentélye teljesen egyedi élményt nyújt, amely – ahogy a kalauz is ajánlja – megéri a kitérőt. A minden bizonnyal legszebben tálaló magyar séf mind formailag, technológiailag Tatán teljesedett ki igazán, és túlzás nélkül feltette ezt a bájos várost a gasztronómia nemzetközi térképére. 

Pesti István / forrás

Platán Gourmet 

Tata, Kastély tér 6. 

  • Michelin-csillag Esztergom egén: Barna Ádám, 42 

Barna Ádám séfről jó ideje az az általános közvélekedés, hogy az egyik legtehetségesebb a hazai topséfek körében. Pályája izgalmas kanyarokat vett, a Békés megyei származású séf Ausztriában már komoly szakmai sikert tudhatott magáénak, a Gault & Millau étteremkalauz pontrendszerében egy sapkával értékelt étteremből a két sapkás minősítést ért el. 

Ezután sokáig Budapesten élt és főzött, a St. Andrea Restaurant és a St. Andrea Wine & Skybar séfjeként. Sokakat meglepett a váltás a St. Andrea után, ugyanis a gasztronómiai értelemben némileg kieső Esztergomban egy új étteremben tűnt fel. A belvárosi 42 némi finomhangolás után megtalálta a saját stílusát, amelyet 2022 végén a francia Michelin-kalauz egy csillaggal értékelt. Ezzel a 42 Restaurant lett Magyarország első egy Michelin-csillagos étterme Budapesten kívül. Nemrégiben megnyitották a Piac 42-t is, a kötetlen hangulatú hely reggeliző, gasztropub és bisztró – és csak tőlünk függ, hogy melyik arcára vagyunk kíváncsiak. Barna Ádám felszabadult magyar és nemzetközi konyhája immár két helyszínen is kiélvezhető. 

Barna Ádám / forrás

42 Restaurant és Piac 42 & Bisztró  

Esztergom, Széchenyi tér 23. 

  • Volenter István hazatérése: Öregprés Étterem 

Volenter István néhány éve Budapestről Mórra költözött. A Bocuse d’Or versenycsapat edzőjeként és az Albatros Party Service executive-chefjeként dolgozott a fővárosban, majd megvalósította a saját történetét. A móri származású séf a Fogadó az Öregpréshez nevű szálláshely éttermét vette át, és alakította át saját koncepciója szerint. „A hagyomány új arca”, ahogyan a 25 év után megújult Öregprés aposztrofálja magát.  

Romantikus elem a történetben, hogy Volenter István a pályája elején mintegy hét évet a (régi) Öregprésben húzott le. Ma pedig a korábbi Bocuse d’Or-versenyző és -csapatedző Volenter István olyan helyet visz Móron, ami miatt érdemes a sváb település felé kanyarodni. Vidéki sikk, a kulináris tradíciók tisztelete, egy kis nosztalgiába csempészett újító felfogás – ez Volenter István konyhája. 

Volenter István / forrás

Öregprés Étterem 

Mór, Táncsics Mihály u. 5. 

  • Egy nagy egymásra találás: Krasznai Norbert és a Szőlősi Kocsma 

Ki gondolta volna, hogy Krasznai Norbert a pesti Broadwayről a Balaton-felvidék egyik szupernyugodt, csöpp falujára vált? A Nagymező utcai nyüzsgésből költözött a séf az északi partra, a Fleischer Restobart hagyva maga mögött. Korábban is menő fővárosi éttermekben állt hely, a Société Budapest, a Monk’s Bistrot és a Gerlóczy Kávéház konyháit vitte, továbbá a zánkai Zen Garden Bamboo Bistrójában tűnt fel. De mi is jelentette a vonzó ajánlatot Balatonszőlősre? 

Tálos Attila, hazai borguru, a Bortársaság és a Gellavilla Pincészet alapítójának szerelemprojektje a Szőlősi Kocsma. 2017 óta működik, de a konyhájának híre azóta terjed szájról szájra, mióta Krasznai Norbert tölti be a séfposztot. Egyszerre ösztönös és kidolgozott, egyszerű, mégis kreatív, egyszóval olyan, mint maga a Szőlősi Kocsma. Átgondoltabb, filozofikusabb, egyszóval több, mint amire számít az ember. 

Szőlősi Kocsma 

Balatonszőlős, Fő u. 10. 

  • Balatoni siker: Horváth Csongor, Neked Főztem 

Horváth Csongor étteremtulajdonos-séf és felesége, Horváth-Kertész Orsolya Budapestről költöztek a Balatonra, és milyen jól tették! A fővárosból való kicsekkolás után Csongor először a 2010-es években rendkívül felkapott Káli-medencében vállalt séfként munkát, és a köveskáli Kővirág étteremben főzött. 

Ezután párjával saját vállalkozásba fogtak, és először strandbüfét nyitottak. Több köztes állomás után – Alsóörsön és Balatonfüreden – végül Zánkán, a Fő utcán lett biztos bázis a Neked Főztem, amely megbízhatóan az északi part egyik kedvence. 

Már a kezdeti büfében, a zánkai strandon is messze kimagaslottak a mezőnyből, Horváth Csongor kézjegye pedig azóta is a házias gourmet konyha, a sallangmentes vidéki idillben, természetközelben, a helyi termelőkkel való szoros kapcsolatban. 2015 óta nekünk főznek. 

Horváth Csongor és Horváth-Kertész Orsolya / forrás

Neked Főztem 

Zánka, Fő u. 7. 

Szerző: Haranghy Orsi

Címlapkép: Szőlősi Kocsma

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Étteremajánlóban nincs hiány nálunk:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...