Európa legjobbjai közé választottak egy magyar piacot

Európa 10 legjobb piaca közé választották a magyarok egyik legnépszerűbb és legszebb piacát. A Fővám téri Vásárcsarnok olyan neves piacok között foglal el előkelő helyet, mint a barcelonai La Boquería vagy a berlini Markthalle Neun.

A piacozás világszerte reneszánszát éli, nem véletlenül. A szupermarketek bőséges kínálatában sokszor találkozunk kevésbé friss és finom zöldségekkel és gyümölcsökkel, és a húsárú sem feltétlenül a legszebb a nagyáruházak tömött húspultjaiban. Piacra járni igazi felüdülés, a rengeteg termelő között ugyanis biztosan megtalálja az ember a kedvencét, a hentes minden húsról pontosan tudja, honnan érkezett, a közvetlen árusok pedig nem fukarak egy-két finom kóstolófalattal sem megkínálni.

Igazi magyar piaci látvány (fotó: Getty Images/Békefi Adél)

Külföldön járva az ember különösen rácsodálkozik a helyi piacok kínálatára. Barcelona La Boquería piacán az ember szájtátva nézi a friss és színes gyümölcsöktől roskadozó polcokat és a szebbnél szebb, alig pár órával korábban fogott tengeri herkentyűket. Vagy ott van például a londoni Borough Market, ahol a különleges csomagolásokba bújtatott kézműves termékek nemcsak a turistákat, de a helyieket is vonzzák...

Minden piac lenyomat az adott ország gasztronómiai kultúrájáról, így a Magyarországon járó külföldiek persze, hogy nem hagyják ki például a Fővám téri Vásárcsarnokot, amely a neves The Gourmet Journal cikke szerint Európa 10 legjobb piaca közé tartozik!

A Nagycsarnok vagy Központi Vásárcsarnok minden szempontból izgalmas hely. Három emeleten minden igényt kiszolgálva találjuk meg a legjobb minőségű élelmiszereket a húsáruktól kezdve a zöldségeken és gyümölcsökön át egészen a friss halakig. Bármikor átadhatjuk magunkat a „magyaros gyorséttermi” élvezeteknek egy jó sült kolbásszal vagy egy kiadós tejfölös-sajtos lángossal, a külföldi látogatók pedig egy egész emeleten keresztül válogathatnak a számtalan szuvenír közül.

A Fővám téri Vásárcsarnok 2016-ban (fotó: Wikipedia/ Készítette: Thaler Tamás)

Az 1897-ben átadott Vásárcsarnok létrejöttét többek között az egyesített Budapest első polgármesterének, Kamermayer Károlynak és az építész Pecz Samunak köszönhetjük. A szecessziós stílusban épült, közel egy hektár alapterületű épület 1999-ben elnyerte az építészeti szakma legkiemelkedőbb nemzetközi elismerését, a FIABCI Prix d’Excellence díját, 2013-ban pedig a CNN Travel Europe a kontinens legjobb piacának választotta meg a Központi Vásárcsarnokot.

Az 1800-as évek végén épült budapesti központi piacot nemcsak kulináris kínálata, hanem építészeti pompája miatt is kötelező megnézni. Ez a város legrégebbi és legnagyobb piaca, három szinten kínál élelmiszereket és jellegzetes magyar termékeket. A piac tökéletes hely a népszerű magyar étel, a lángos, a lisztből és élesztőből készült étel kipróbálására, amelyet általában tejföllel, paradicsommal vagy sajttal körítenek. A régió néhány emblematikus élelmiszere is beszerezhető, mint például a magyar paprika, a tokaji borok vagy a szalámi. Ha nyugodtabb élményre vágyik, próbálja meg hétköznapra időzíteni a látogatást

– olvasható a The Gourmet Journal oldalán.

A gasztronómiai magazin szerint nem mellesleg ezek még Európa legjobb piacai:

  • Foodhallen – Amszterdam
  • La Boquería – Barcelona
  • Markthalle Neun – Berlin
  • Reffen – Koppenhága
  • Mercado da Ribeira – Lisszabon
  • Borough Market – London
  • Mercado San Miguel – Madrid
  • Marché des Enfants Rouges – Párizs
  • Naschmarkt – Bécs

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...