Bajban a magyar málna: szomorú oka van annak, miért lesz ritka kincs kedvenc gyümölcsünk

Hamarosan eltűnhet a polcokról a hazai málna, a gyümölcsöt ugyanis egyre nehezebb ipari mennyiségben kitermelni.

Két-három év múlva már csak mutatóba lesz hazai termesztésű málna - nyilatkozta az InfoRádiónak Csizmadia György, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér megyei kertészeti osztályának vezetője – derül ki a Telex cikkéből.

A szakember elmondta, húsz évvel ezelőtt még mintegy 1500 hektáron termett meg a magyar málna, a klímaváltozás miatt mára kevesebb, mint 200 hektárnyi terület maradt, ahol a hazai érésű gyümölcsöt termelik. Mint kiderült, a málna nehezen tolerálja a Magyarországon is egyre nagyobb rendszerességgel előforduló száraz, meleg időjárást.

Azok a hőhullámok, amelyek idén nyáron is tapasztalhatóak voltak, szinte teljesen ellehetetlenítik a málna termesztését, olyannyira, hogy lassan nincs értelme arról beszélni

– nyilatkozta Csizmadia György.

Ahogy az a Telex cikkéből kiderül, a hazai termelés drasztikus visszaesésének másik oka, hogy egyre technológiaigényesebbé vált a gyümölcs termesztése, modern megoldások nélkül pedig a hazai gazdák nem tudnak lépést tartani a külföldi termelőkkel. A szakértő szerint, amennyiben a csökkenő tendencia folytatódik, úgy könnyen lehet, hogy a málna az egreshez hasonlóan olyan gyümölcs lesz, amely szinte teljesen eltűnik a hazai boltokból és piacokból.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...