Magyar lány a citromliget közepén

A nyár számomra egyet jelent a gyors fogásokkal. Minél nagyobb a hőség, annál gyorsabban el akarom hagyni a konyhát. Ez a hűsítő desszert gyors, és tökéletes a meleg napokon!

A Tanú című filmből az egyik kedvenc jelenetem, amikor Virág elvtárs az Operában megnyugtatja Pelikánt: "Ugyan kit csaptunk be? A kutatókat? Azok örülnek, ha plecsni van a mellükön. A széles tömegeket? Azok úgyse esznek se narancsot, se citromot. Az imperialistákat. Nekik alaposan túljártunk az eszükön. Nem szeretnék most a helyükben lenni."

Joghurtos citromhab recept

Valószínűleg azért derülök mindig ezen a jeleneten annyit, mert nem éltem abban a korban. Ha a narancs vagy a citrom puszta léte nem is okoz euforikus boldogságot, azért, nektek bevallom, a narancs- vagy a citromfa látványa egy kicsit mindig megemeli az adrenalin-szintemet. Most nem arról beszélek, mikor a nappaliban tartott kis fánk szezononként hoz egy gyümölcsöt, hanem arról, amit a mediterrán országokban tapasztalunk, ha jókor megyünk.

Mikor életemben először láttam citromligetet, mindjárt bele is költöztem - az egy éven át szervezett olaszországi iskolai kirándulás ugyanis pont szeptemberre esett, és a sorrentói kemping, ahol a szállásunk volt, egy citromligetben terpeszkedett. Zsenge koromnál, na meg a tíz évvel ezelőtti magyar gasztronómiai viszonyoknál fogva hírből sem hallottam még a citromos tésztákról. Ha így lett volna, a költséghatékonyság és az önellátás nevében biztos nem főzök egy olasz citromliget közepén nyolc emberre porból bolognait, dehát 17 éves voltam, na. Lényeg a lényeg, azóta jobban figyelek, és ha működő citromfa közelébe kerülök, mindjárt be is spájzolok.

Joghurtos citromhab recept

Kaliforniában ez viszonylag egyszerűen megoldható. Nem feltétlenül San Franciscóban, mert itt általában 5 és 25 fok között mozog a hőmérséklet, de fél óra vezetéssel ki lehet jutni a félszigetről, és olyankor még a kánikulával is összefuthat az ember. A citrom pedig – hozzám hasonlóan – szereti a kánikulát. Van egy kedves ismerősünk, akit néha meglátogatunk egy közeli kisvárosban, és - éljen, éljen, éljen - neki van egy citromfája. Egyetlen darab, de szezonban viccen kívül van rajta jó 100 darab citrom, ami egy háztartásnál jóval többet tud eltartani - úgyhogy ha arra járunk, mindig szerzek jó pár darabot.

Nem mondhatnám, hogy az a klasszikus piaci méret, az átlag olyan 40-45 deka körül van, és egészen más az illata meg az íze, mint a kereskedelemben kaphatóknak - a biót is beleértve. Sőt, hiszitek vagy sem, még romlik is! A legelső szüretemből egy kósza darabot nem vettem észre, és 2 hét után olyan szépen elkezdett penészedni, hogy öröm volt nézni. Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de emlékeim szerint a bolti verzióval ritkán fordul elő, hogy a szedést követő két héten belül enyészetnek induljon.

Joghurtos citromhab recept

Azóta figyelek, és szüret után igyekszem hamar feldolgozni az eredményt - a már említett citromos tészta, pite, pác vagy lemon curd formájában. Az utolsó termés utolsó két darabja desszertként végezte - az angolok tojásos citromkrémjének habos-joghurtos verziója készült belőle. Előre szólok, a cucc addiktív - szerintem magában a legjobb, de nyomhatunk bele babapiskótát vagy vajas kekszet is, díszíthetjük gyümölccsel, de tálalhatjuk piskóta mellé is - én ezt kínáltam a máknudli mellé. Ha pedig egyszer lesz kertem, biztosan ültetek citromfát!

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...