Magyar kisbolt Amerikában

Aki valaha élt külföldön, tudja, mennyire tud hiányozni az otthoni konyha. Képzelhetitek a meglepetést, amit egy út széli kisbolt okoz csupa magyar termékkel Kaliforniában.

Emlékeztek még Gyöngyire? Ő volt a vidéki magyar lányból amerikai háziasszonnyá vált interjúalanyom, aki remek vega recepteket osztott meg veletek. Na, hát tőle kaptam a fülest, hogy Los Angeles felé autózva, egy nem egészen 1500 fős kisvárosban meg kellett állniuk, mert az autópálya mentén egy magyar boltot találtak.

A bolt profilja egyébként nem elsősorban az élelmiszer, hanem a csemegeáru: rengeteg felvágottat, kolbászt árulnak, köztük füstöltet, csípőset, paprikásat és fokhagymásat, de a kínálatban megtalálható a véres és a májas hurka is. A boltot imádják a helyiek és az átutazók, turisták, helyben készült szendvicseikről legendákat zengenek. A kolbászok és hurkák mind házi készítésűek, de természetesen magyar recept szerint.

Ezen kívül rendelésre kapható még kalács és pogácsa, töltött káposzta, és az itt felbecsülhetetlen értéknek számító töpörtyű. A klasszikus, magyar gyomornak hiányzó késztermékek közül pedig listán van a gesztenyepüré is. Akárcsak a 80-as éveket idéző retróságok, mint a gulyáskrém, az Erős Pista vagy a vaníliás cukor, amit itt valamiért csak ázsiai és kelet-európai boltokban lehet beszerezni.

Az Egyesült Államokban egyébként közel másfél millió magyar él. A legnagyobb hullámban a 20. század zavaros éveiben érkeztek: az első és a második világháború alatt és után, valamint 1956-os forradalmat követően. A legnagyobb közösségek a keleti-parton és a keleti államokban találhatóak, főleg New Yorkban és Ohioban.

Harminc-negyven évvel ezelőtt még sokkal több magyar étterem és csemegebolt létezett, ma már csak elvétve találunk párat, azokat is főleg az említett államokban. Kaliforniában kisebb közösségeket találhatunk, akik kötődnek ugyan a magyar identitásukhoz, de jóval kevesebb bolttal és étteremmel rendelkeznek, mint a keleti-parti társaik.

Így aztán nem csoda, hogy az autópálya-menti kis delikátbolt igazi kuriózumnak számít! Gyöngyi – húsmentes étkezése miatt – nem fotózott kolbászokat, de ha egyszer arra járok, ígérem, pótolom!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...