Pár év és eltűnhetnek kedvenc gyümölcseink a magyar földekről

A klímaváltozás és a munkaerőhiány miatt néhány éven belül ha nem is teljes, de részleges búcsút vehetünk néhány olyan hazai gyümölcstől, mint a málna, a szeder vagy éppen az őszibarack.

Hamarosan eltűnhet a magyar málna a földekről, a klímaváltozás, a termelési nehézségek és a munkaerőhiány miatt ugyanis néhány év alatt tizedére csökkent a málnatermelő területek száma hazánkban.

Ahogy az a Dívány cikkéből kiderül, a bogyós gyümölcsök rosszul tűrik a felmelegedést. Míg 10 évvel ezelőtt csaknem 1000 hektáron termett a magyar málna, ma mindössze 160 hektáron termesztik a gyümölcsöt.

Egyre nehezebben terem meg a málna Magyarországon

Ahogy a bogyós gyümölcsök, a málna mellett a szeder is a hűvösebb, párásabb, esősebb klímát kedveli és igényli ahhoz, hogy jó legyen a termés. Miután egyre északabbra tolódik a mediterrán égöv, a magyar földek egyre nehezebben tudnak lépést tartani a körülményekkel. A málnatermesztés jelenleg Lengyelországban a legkedvezőbb, ahol – ahogy azt a Dívány cikke írja – most éppen olyan az éghajlat, mint a 20 évvel ezelőtti Magyarországon.

Nemcsak a málna és a szeder, de az őszibarack- és a kajszibarack-ültetvények is eltűnhetnek hazánkból, melyben az éghajlatváltozás mellett a gazdaságok korszerűsítésének hiánya is szerepet játszik.

Csökkent a termőterület, tavasszal a fagyok tesznek kárt a gyümölcsben, nyáron pedig az aszály az, ami miatt évről évre egyre kevesebb a termés, ráadásul a hazai ültetvények is elöregedőben vannak, sok gazda pedig már nem tervezi, hogy új földeket telepítene.

Mi lesz az őszivel?

Ha ez még nem lenne elég, más, délebbi országokban korábban megérik a barack, a magyar termés pedig csak nehezen tud versenybe szállni az import gyümölcsökkel.

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központban évek óta dolgoznak azért, hogy a bogyós gyümölcsök fajtanemesítésével és termesztési kísérletekkel sikerüljön strapabíróbb málnafajtákat termeszteni Magyarországon is. Eközben sok gazda újabb alternatívát keres, így egyre népszerűbb az itthon is megtermő kivi, melyet a mostani éghajlatnak köszönhetően könnyebben lehet termeszteni már a magyar földeken, kertekben is.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...