Kevés lesz idén az egyik legolcsóbb magyar nyári gyümölcsből

Visszaesik a hazai görögdinnye termőterülete, ennek következtében kevesebb hazai gyümölcsre lehet számítani.

Visszaeshet idén a magyar görögdinnye-termelés, a Sokszínű vidék információi szerint 2700-2800 hektárra esik vissza a görögdinnye hazai termőterülete, ez a szám 700 hektárral kevesebb az eddigi évekhez képest.

700 hektárral kevesebb termőterületen fog teremni idén a dinnye

Bár a kereslet az orosz-ukrán háború miatt megnőhet a magyar dinnyére, a termelőknek az egyre növekvő inputárak (vetőmag, trágya) miatt komoly nehézségekkel kell szembenézniük. A Beol.hu-nak nyilatkozó dinnyetermeló, Ancsin László szerint egy hektár görögdinnye előállításához ma már 2,7-3 millió forint önköltség szükséges.

A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeb) elemzéséből derült ki, hogy idén akár 15-20 százalékkal kisebb területen teremhet a magyar dinnye, így körülbelül 700 hektárral, 2700-2800 hektárra esik vissza a görögdinnye hazai termőterülete.

A gazdáknak nincsenek tartalékaik, ráadásul most gyűrűzik be a szeptemberben elindult input­anyag-áremelkedés is, ami igencsak megnehezíti a dolgukat. Nem csoda tehát, ha egyesek elgondolkodtak azon, hogy a kihívásokkal teli dinnyetermelés helyett áttérjenek-e a magas jövedelmezőséggel kecsegtető napraforgó-termesztésre

– írja a FruitVeb információira hivatkozva a Magyar Nemzet.

A termelők továbbra is a piros húsú, magszegény dinnyét keresik a boltokban, a sárgadinnye esetében pedig a narancssárga húsú cukordinnye élvez nagy népszerűséget.

Forrásaink voltak.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...