Kevés lesz idén az egyik legolcsóbb magyar nyári gyümölcsből

Visszaesik a hazai görögdinnye termőterülete, ennek következtében kevesebb hazai gyümölcsre lehet számítani.

Visszaeshet idén a magyar görögdinnye-termelés, a Sokszínű vidék információi szerint 2700-2800 hektárra esik vissza a görögdinnye hazai termőterülete, ez a szám 700 hektárral kevesebb az eddigi évekhez képest.

700 hektárral kevesebb termőterületen fog teremni idén a dinnye

Bár a kereslet az orosz-ukrán háború miatt megnőhet a magyar dinnyére, a termelőknek az egyre növekvő inputárak (vetőmag, trágya) miatt komoly nehézségekkel kell szembenézniük. A Beol.hu-nak nyilatkozó dinnyetermeló, Ancsin László szerint egy hektár görögdinnye előállításához ma már 2,7-3 millió forint önköltség szükséges.

A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeb) elemzéséből derült ki, hogy idén akár 15-20 százalékkal kisebb területen teremhet a magyar dinnye, így körülbelül 700 hektárral, 2700-2800 hektárra esik vissza a görögdinnye hazai termőterülete.

A gazdáknak nincsenek tartalékaik, ráadásul most gyűrűzik be a szeptemberben elindult input­anyag-áremelkedés is, ami igencsak megnehezíti a dolgukat. Nem csoda tehát, ha egyesek elgondolkodtak azon, hogy a kihívásokkal teli dinnyetermelés helyett áttérjenek-e a magas jövedelmezőséggel kecsegtető napraforgó-termesztésre

– írja a FruitVeb információira hivatkozva a Magyar Nemzet.

A termelők továbbra is a piros húsú, magszegény dinnyét keresik a boltokban, a sárgadinnye esetében pedig a narancssárga húsú cukordinnye élvez nagy népszerűséget.

Forrásaink voltak.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...