Kevés lesz idén az egyik legolcsóbb magyar nyári gyümölcsből

Visszaesik a hazai görögdinnye termőterülete, ennek következtében kevesebb hazai gyümölcsre lehet számítani.

Visszaeshet idén a magyar görögdinnye-termelés, a Sokszínű vidék információi szerint 2700-2800 hektárra esik vissza a görögdinnye hazai termőterülete, ez a szám 700 hektárral kevesebb az eddigi évekhez képest.

700 hektárral kevesebb termőterületen fog teremni idén a dinnye

Bár a kereslet az orosz-ukrán háború miatt megnőhet a magyar dinnyére, a termelőknek az egyre növekvő inputárak (vetőmag, trágya) miatt komoly nehézségekkel kell szembenézniük. A Beol.hu-nak nyilatkozó dinnyetermeló, Ancsin László szerint egy hektár görögdinnye előállításához ma már 2,7-3 millió forint önköltség szükséges.

A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeb) elemzéséből derült ki, hogy idén akár 15-20 százalékkal kisebb területen teremhet a magyar dinnye, így körülbelül 700 hektárral, 2700-2800 hektárra esik vissza a görögdinnye hazai termőterülete.

A gazdáknak nincsenek tartalékaik, ráadásul most gyűrűzik be a szeptemberben elindult input­anyag-áremelkedés is, ami igencsak megnehezíti a dolgukat. Nem csoda tehát, ha egyesek elgondolkodtak azon, hogy a kihívásokkal teli dinnyetermelés helyett áttérjenek-e a magas jövedelmezőséggel kecsegtető napraforgó-termesztésre

– írja a FruitVeb információira hivatkozva a Magyar Nemzet.

A termelők továbbra is a piros húsú, magszegény dinnyét keresik a boltokban, a sárgadinnye esetében pedig a narancssárga húsú cukordinnye élvez nagy népszerűséget.

Forrásaink voltak.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Nemzeti macaron (fehér csokis-epres)

Magyarországon kevésbé elterjedt, de nekem a svájci habcsókos módszer nagyon bevált a macaronok készítésekor! Nem annyira professzionális, mint az olasz módszer, viszont sokkal biztosabb ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Bécsi krémes

Lajos Mari Házi sütemények című szakácskönyvből készítettem el, most első alkalommal. Nagyon finom lett. Egy kicsit változtattam a hozzávalóknál. Ajánlom mindenkinek!

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!