Magyar gulyás angol, újraértelmezett változatban

Egy angol gasztrooldal szerkesztői megalkották a magyar gulyásleves egészséges verzióját, mi meg jól kipróbáltuk. Beszámoló következik.

Mindig örömmel tölt el, ha egy magyar ételkülönlegesség említésre kerül más országok kulináris szaklapjaiban vagy gasztrooldalain. A BBC GoodFood-on ebben a hónapban megjelent egészséges gulyásleves receptje rögtön felkeltette az érdeklődésemet. Remélem, a szigetország lakói ugyanígy vannak ezzel!

Magyar gulyás angol módra - a receptért kattints ide!

Már az alapanyagok olvasásánál arra gondoltam, hogy a nagymamám forogna a sírjában, ha látná őket. Tudtam, egy teljesen más jellegű ételre kell számítanom. Közben összeállt egy elképzelt íz a számban, ami egyáltalán nem volt rossz, így teljesen szép kilátásokkal és minden elvárás nélkül indultam neki a főzésnek.

Magyar gulyás angol módra - a receptért kattints ide!

A hús mennyiségén és minőségén csak mosolyogni tudtam, de mivel a recept nevében is benne foglaltatik, hogy egészséges, így visszafogtam magam, és valóban nagyon sovány marhahúst, felsált vásároltam. Miközben kockáztam, még a legkisebb zsíros részeket is eltávolítottam róla. Nem mondom, hogy nem sajgott a szívem miatta, de tudtam, most más célok vezérelnek. Ha nem a leírás alapján haladok, nem tudok tökéletes véleményt alkotni majd a kész levesről, vagy túlságosan elviszem az ízeket más irányba, és már nem arról írok, amiről szerettem volna.

Magyar gulyás angol módra - a receptért kattints ide!

A végeredmény egy csodálatos, illatos egytálétel lett. Mivel a recept nem írta a folyadék utánpótlását, nem tettem hozzá többet, így levesnek kevésbé lehetett nevezni a tányérban pompázó színes ragut, de ez a képeken is látszik szerintem.

Magyar gulyás angol módra - a receptért kattints ide!

Kis ötletelés és a BBC-gondolkodásmódja után szabadon a bátrabbak kipróbálhatják a következő gulyásvariánsokat is:

  • Thai gulyás: tofuval, gyömbérrel, kókusztejes öntettel, korianderszórással
  • Orosz gulyás: vodkával itatott marhából, céklából, tejföllel és kaporral
  • Dél-Amerikai gulyás: perui lilaburgonyával, matéteában pácolt marhával, paradicsomszósszal és pimentón paprikával

Mindenki maga döntse el, hogy neki bejön-e a szigetországi recept vagy sem. Mindenesetre a gulyás, mint témaválasztás nagyszerű ötlet volt részükről, én értékelem a próbálkozást!Jövő héten sütésre adom a fejem, addig találjátok ki, ti hogyan öltöztetnétek új köntösbe méltán népszerű levesünket.

Gréti

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...